İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, "Ülkemizde nefret suçlarının üzerine gidilmesi hususunda, ırkçılıkla mücadele noktasında çok daha etkin bir yaklaşım içerisinde bulunmamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Yeneroğlu, Komisyon Başkanvekili ve CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Komisyon Sözcüsü ve AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta ile birlikte "Dünya İnsan Hakları Günü" dolayısıyla Meclis'te basın toplantısı düzenledi.
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne değinen Yeneroğlu, insan haklarının herkes için olduğunu, ideolojilerden, dinlerden, etnik kökenlerden, ülkelerin sınırlarından, vatandaşlık bağlarından bağımsız olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Bu çerçevede insan hakları ihlallerinin de her toplumda her devlette gerçekleşebileceğinin gözardı edilmemesi gerektiğini belirten Yeneroğlu, önemli olanın bir ihlal yaşandığında bunun etkin bir yargı yoluyla soruşturularak cezalandırılması olduğunu söyledi. Yeneroğlu, bunun ötesinde insan hakları ihlallerinin asgariye indirilmesi noktasında yargı, yürütme ve yasamanın üzerine düşen sorumluluğu toplumsal bütünlük içerisinde yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.
Türkiye'de son yıllarda insan hakları noktasında önemli adımlar atıldığını ifade eden Yeneroğlu, şöyle devam etti:
"1990'lı yıllarda ülkenin siyasi partiler mezarlığına dönüştüğü, dini hassasiyetlerden dolayı her türlü haklardan mahrum bırakıldığı ve ötekileştirildiği ve Ahmet Kaya örneğinde olduğu gibi sadece Kürtçe söylemek istediği için yurt dışına kovulduğu bir ortamdan, 2000'li yıllar sonrası çok farklı gündemlerin, önceliklerin konuşulduğu bir Türkiye noktasına geldik. Bunun yeterli olmadığını, daha ileri noktada atılması gereken adımlar olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum."
Komisyonun ortak metni
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta da komisyonun ortak metnini okudu.
Usta, komisyon olarak İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde sözü edilen hak ve hürriyetlerin tamamını bir kez daha benimseyerek, bu maddeleri tüm çalışmalarda ilke edineceklerini söyledi.
Komisyonun kanunun ve TBMM İçtüzüğü'nün verdiği yetki ve görevlerini, Türkiye'de ve dünyada insan hak ve hürriyetlerini istenen ortak ideale ulaştırma gayesiyle yerine getireceğini belirten Usta, şunları söyledi:
"Komisyonumuz nerede olursa olsun ve kimden gelirse gelsin yaşanan hak ihlallerinin sadece ihlalin muhataplarını mağdur etmediğinin, bu ihlallerin uzun vadede tüm insanlığın zararına bir gelecek doğurduğunun bilincindedir. Bu bakımdan hak ve hürriyetler herkes için eşittir. Bu hak ve hürriyetlerin yoksunluğundan ise her fert sorumludur.
Doğuştan, evrensel, devredilemez ve vazgeçilemez temel hak ve hürriyetlerimizin korunması ve geliştirilmesi doğrultusunda her ülkenin, her topluluğun ve her bireyin çaba göstermekten vazgeçmemesi gerekir. Komisyon olarak geçmişte olduğu gibi bu bilinçle çalışmalarımıza başlayacağımızı bildirir, tüm insanlık aleminin İnsan Hakları Günü'nü kutlarız."
"Türkiye'nin tamamen normalleştiği günleri göreceğimize yürekten inanıyorum"
Usta, ortak metni okuduktan sonra yaptığı açıklamada, komisyon sözcüsü olmasını Türkiye'nin insan hakları noktasında geçirmiş olduğu, Türkiye'nin normalleşmesinin bir süreci olarak düşündüğünü ifade etti. Usta, şunları kaydetti:
"Tamamen normalleştik diyemeyeceğim ama geldiğimiz nokta itibarıyla oldukça iyi bir noktadayız. Bizler de insan hakkı ihlali yaşamış kişiler olarak, bu ihlalleri yaşayanların daima yanında olacağımıza ve onların haklarının kazanılması için en fazla çabayı göstereceğimize inandığımız için anlamlı buluyorum; hem bugünü hem de İnsan Haklarını Komisyonunda çalışıyor olmayı. İnşallah güzel, uyumlu ve ülkemizin insan hakları konusundaki sorunlarının çözüleceği ve Türkiye'nin tamamen normalleştiği günleri de göreceğimize canı gönülden ve yürekten inanıyorum."
NSU davası
Komisyon Başkanı Yeneroğlu, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) davasına değinerek, ilk defa dün hayatta kalan sanıklardan Beate Zschaepe'nin ifade verdiğini söyledi. İfadenin içeriğini anımsatan Yeneroğlu, "Mahkeme huzurunda cinayetlerle hiçbir alakasının olmadığını kamuoyuna beyan etmiştir" dedi.
Yeneroğlu, Almanya'da neredeyse her gün saldırı olmasına rağmen İslam düşmanlığıyla mücadele noktasında polis teşkilatının istatistik bile tutmadığını belirterek, "Zaten NSU terör örgütüne mensup canilerin de 90'lı yıllardan beri farklı suçları ve yine 2006'ya kadar da Almanya'nın neredeyse her yerinde cinayet işleyebilmiş olmasının temel sebebi, emniyet teşkilatını,n bu konuyla ilgili, özellikle yabancı düşmanlığıyla, mücadele noktasında hassasiyetinin olmamasından kaynaklanmaktadır" diye konuştu.
"Çok güzel bir mutabakatla çıkmış olduk"
Mustafa Yeneroğlu, gazetecilerin, metinde HDP'lilerin imzası olmadığını belirtmesi üzerine, şunları söyledi:
"İmza atanlar arasında yok. Olmamasının sebebi konusunda arkadaşlarla görüştüm, böyle bir metne imza atamayacaklarını ifade ettiler, metni eksik bulduklarını ifade ettiler. Metin birçok noktada ne bizim ne de diğer arkadaşların önceliklerini yansıtabilir. Çünkü bu metin ortak bir metin. CHP ve MHP'deki arkadaşlarımız ufak tefek notlar ekleyerek bildiriye katkıda bulundular. HDP'li arkadaşlar da böyle bir metne imza atmayacaklarını bildirdikleri için maalesef onların katkılarını alamadık."
"Tamamını mı refüze ettiler? Gerekçeleri nedir" sorusuna Yeneroğlu, "Bunu bana somut olarak ifade etmediler. Sadece bir cümlelik bir e-mail yine HDP'li vekilleri temsilen komisyonumuzun divanında katip olan Ayhan Bilgen tarafından iletildi. Biz de kendilerine teşekkür ettik" karşılığını verdi.
"Komisyon, çalışmalarına çatlakla mı başlıyor" sorusuna Yeneroğlu, şu yanıtı verdi:
"İnsan hakları konusunda şimdiye kadar böyle bir mutabakat bu şekilde zaten sağlanamamıştı. Dolasıyla çatlak olarak ifade edilmesi biraz geçmişi itibarıyla yerinde olmayabilir. Tam tersi bence çok güzel bir mutabakatla çıkmış olduk. Öyle bir çatlak yok. HDP'li arkadaşların Meclis'te, dün özellikle gördüğünüz çok farklı önceliklerinden dolayı böyle bir metne imza atmamış olmaları benim açımdan çok anlamsız bir şey değil. İmza atmış olmaları bana biraz sürpriz olurdu. Benim için herhangi sürpriz bir durum yok. Hayırlısı olsun."
"STK'ları ziyaret edeceğiz"
Komisyonun gündeme alacağı konulara ilişkin bir soru üzerine Yeneroğlu, gelecek hafta önemli, büyük ve insan hakları alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarını bizzat ziyaret etmeyi düşündüklerini söyledi.
Yeni dönemde olay temelli meselelerin, konjonktürel gündemin ötesinde özellikle hak temelli konular üzerinde çok daha fazla durmayı tercih ettiğini vurgulayan Yeneroğlu, şimdiye kadar bütüncül bir biçimde çocuk hakları noktasında bir çalışma yapılmamış olduğuna dikkati çekti.
Türkiye'de şehirli hakları noktasında atılması gereken çok ciddi adımlar olduğu kanaatini taşıdığını belirten Yeneroğlu, "Şahsen özellikle ülkemizde nefret suçlarının üzerine gidilmesi hususunda, ırkçılıkla mücadele noktasında çok daha etkin bir yaklaşım içerisinde bulunmamız gerektiğini düşünüyorum. Önümüzdeki komisyon toplantısında bu ve buna benzer birkaç hususu komisyona önereceğim" dedi.
Yeneroğlu, " Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin bir alt komisyon kurulabilir mi" sorusuna, "Komisyon üyelerimizin tabii ki araştırma alt komisyonu kurulması noktasında önerileri olacak. Bu önerilerde komisyonda değerlendirilecektir" yanıtını verdi.
"Süreci ben de üzülerek izliyorum"
"Komisyonun CHP'li milletvekilleri gazetecilerin tecrit koşullarında olduğunu söylüyor. Sizin Komisyon Başkanı olarak görüşünüz nedir" sorusu üzerine Yeneroğlu, şunları kaydetti:
"Prensip olarak ülkemizde tutuklu yargılamalarla ilgili içtihatta bazı sorunların olduğunu düşünüyorum. Özellikle şu anda içeride bulunan gazetecilerin de -yani suçun maddi boyutuyla ilgili o meseleye girmiyorum- tutuksuz yargılanmaları noktasında mahkemelerin karar vermemesini garipsiyorum. Çünkü bu olaylarda delil karartma, kaçma gibi ihtimallerin çok düşük olduğunu ve bu ihtimalleri ortadan kaldıracak tedbirlerin alınabileceğini düşünerek, süreci ben de üzülerek izliyorum. Bu konularda mutlaka detaylı olarak arkadaşlarımızla görüşeceğiz."
Komisyon Başkanvekili ve CHP Ankara Milletvekili Sarıhan da ortak metinde HDP'nin imzasının olmamasına ilişkin soruya, "HDP'nin kendi takdirlerindedir" karşılığını verdi.
Son Dakika › Politika › 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?