2014 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

2014 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2014 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu\'nda

Milli Eğitim Bakanı Avcı: (2) ''Bakanlıgˆımız bu¨tc¸esi Merkezi Yo¨netim Bu¨tc¸esinden yine en bu¨yu¨k payı alarak 55 milyar 704 milyon 817 bin 610 TL olarak o¨ngo¨ru¨lmu¨ştu¨r'' ''Yakın bir ...

12.11.2013 13:30

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Bakanlıgˆımız bu¨tc¸esi Merkezi Yo¨netim Bu¨tc¸esinden yine en bu¨yu¨k payı alarak 55 milyar 704 milyon 817 bin 610 TL olarak o¨ngo¨ru¨lmu¨ştu¨r" dedi.

Bakan Avcı, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2014 yılı bütçesi ile ilgili yaptığı sunumda, egˆitimin, gerek bireyler ve toplumlar arası ilişkilerde gerekse uluslar ve u¨lkeler arası ilişkilerde fark yaratan olguların başında geldiğini vurguladı.

Bu nedenle, gu¨nu¨mu¨zde daha iyi bir egˆitime yo¨nelik talep ve beklentilerin her gec¸en gu¨n bu¨yu¨k bir hızla arttığını belirten Avcı, "Yakın bir gelecekte, su¨resi kısa, c¸eşitliligˆi fazla ve su¨rekli degˆişim go¨sterebilen egˆitim talepleriyle daha sık karşılaşacagˆız. Bu nedenle egˆitim bilimcilerimize; bilgi u¨retmek, o¨gˆrenme ve o¨gˆretme su¨rec¸lerinde yeni yaklaşımlar geliştirmek ve donanımlı bireyler-nesiller yetiştirmek hususunda c¸ok o¨nemli vazifeler du¨şmektedir" diye konuştu.

-"Herkesin eğitim almasını hedefliyoruz"

Bu yıl Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi üzerinden 66 ayını dolduran ve kayıtları zorunlu olan çocukların, ikametgahlarına en uygun ilkokullara yerleştirilmelerinin yapıldığını kaydeden Avcı, ayrıca 60 ile 66 ay yaş grubundaki çocuğunu birinci sınıfa göndermek isteyen velilerin yazılı istekte bulunmaları üzerine de bu çocukların okullara kesin kayıtlarının yapıldığını ifade etti.

Bakan Avcı, "Yeni eğitim sistemiyle tek tip insan yetiştirme anlayışından ve endoktrinasyon çabalarından vazgeçilmiş; insanın doğuştan getirdiği ya da iradi tercihleriyle oluşturduğu kişisel farklılıklara saygı duyan, onları güvence altına alan çoğulcu bir yaklaşım geliştirilmiştir" dedi.

Bu yaklaşım uyarınca, eğitim öğretim hizmetlerinde hedefilerinin, kız-erkek ayırımı yapmaksızın herkesin sağlıklı bir eğitim almasını sağlamak olduğunu anlatan Avcı, ulusal ve küresel düzeyde ihtiyaç duyulan bilgi, değer ve becerileri öğrencilere kazandırarak onları hayata hazırlamayı da hedeflediklerini söyledi.

-"Önemli adım attık"

Kamuoyunda Seviye Belirleme Sınavı (SBS) olarak bilinen elemeye dayalı ortaöğretime geçiş sınavını 2013 yılı itibarıyla kaldırdıklarını anımsatan Avcı, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar uygulanan biçimleriyle bakıldığında, sınav odaklı olarak şekillenen ortaöğretime geçiş modelleri, arzu edilen öğrenci profilinin oluşmasını engelleyen etkenlerden biri olarak temayüz etmiştir. Oysa eğitimde başarı, yalnızca sınava dayalı bir performans olarak algılanmamalıdır. Getirilen yeni uygulamayla birlikte ortaöğretime geçiş, öğrenci ve okul odaklı bir hale dönüştürülmüştür. Gerçek başarı, temel derslerin yanı sıra, yabancı dil, spor ve sanat dallarında da kendisini geliştirmiş, uluslararası platformlarda kendi akranlarıyla rekabet edebilecek bir donanıma erişmiş ve evrensel değerlerle birlikte medeniyet değerlerimizi de özümseyebilmiş bir öğrenci profilinin oluşturulmasıyla yakalanabilir."

Bu düşünceyle Bakanlığın, uzun vadede merkezi sınavların olmadığı ve çocukların bireysel yetenek ve eğilimlerine göre eğitim alabildiği bir yapıyı hayata geçirmek için önemli bir adım attığını, kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri olan bir yerleştirme sürecini başlattığını vurgulayanAvcı, şöyle devam etti:

"Sürecin uzun vadeli hedefi, her çocuğu kendi özgünlüğü ve özelliği içinde kabul etmek, kendi yetenek ve eğilimlerine göre orta ve yükseköğretime yönlendirebilmektir. Bu amaçla, orta vadede test sınavları yerine açık uçlu sınavların yapıldığı ve FATİH Projesi kapsamında dağıtılan tabletlerin daha etkin kullanıldığı bir yerleştirme sürecini aktif hale getirmek için planlamalarımızı yapıyoruz."

-"Sınav stresini azaltacak"

Öngördükleri en temel hususun, içinde bulunulan eğitim öğretim yılında çocukların ilave bir sınava girmemesi ve eğitim öğretim süreci içinde zaten yeter sayıda mevcut olan sınav sonuçlarının yerleştirmeye esas alınması olduğuna işaret eden Avcı, yeni sistemin işleyişinin oldukça basit olduğunu söyledi.

Sisteme ilişkin bilgileri anlatan Avcı, değerlendirmeye ilişkin hesaplamanın da oldukça basit olduğunu ifade etti. Çocuğun okul notlarının akademik ortalamasının hesap edileceğini, 6, 7 ve 8.  sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30'u ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanının yüzde 70'inin toplamının yerleştirmeye esas puanı oluşturacağını bildirdi.

"Yeni dönemde değişen en önemli hususlardan biri de, anne baba olarak hepimizin yaşadığı 'ya bir şey olur da çocuğum sınava giremezse' endişesini ortadan kaldıracak telafi sınavının hayata geçirilmesidir" diyen Avcı, normal zamanda sınava giremeyen ve mazereti olan bütün çocuklarımız makul bir süre içinde telafi sınavlarına gireceklerini belirtti.

Bunun sınav stresini azaltacağını ifade eden Avcı, sınav gerilimi açısından alınan bir diğer önlemin de "dört yanlış bir doğruyu götürür" uygulamasının kaldırılması olduğunu kaydetti.

Uzun vadede temel hedeflerinin, çocukları yeteneklerine göre ortaöğretim kurumlarına yerleştirme sürecini hayata geçirmek olduğunu anlatan Avcı, "Bütün çocuklarımızın bir enstrüman çalabilmesini, bir sanat dalı ile ciddi biçimde ilgilenmesini, bir spor dalı ile ilgili altyapısını oluşturmasını ve sosyal bir birey olarak yetişmesini sağlamak istiyoruz. Bu niteliklerine göre de bir üst öğretim kurumuna yerleştirilmesini arzu ediyoruz. Temel mantığımız ise, kuşkusuz her çocuk özeldir" diye konuştu.

-Serbest kıyafet uygulaması

Geçen yıl itibarıyla serbest kıyafet uygulamasını başlattıklarını hatırlatan Avcı, serbest kıyafet uygulamasının önümüzdeki dönemde de devam edeceğini, ancak serbest kıyafet seçenekleri arasında formanın da yer alacağını vurguladı.

Bakan Avcı, artık resmi ve özel, bütün okullarda öğrenci kıyafetinin velilerin yüzde 50'sinden fazlasının tercihiyle belirleneceğini belirtti.

-"15 milyon 176 bin 425 c¸ocugˆumuzun annesine yardım"

Bakanlıkça yapılan derslik ve pansiyon çalışmalarına ilişkin de bilgi veren, 2003 yılından 23 Eylül 2013 tarihine kadar 39 bin 575'i hayırseverler tarafından olmak u¨zere toplam 205 bin 36 dersligˆin yapımı tamamlanarak egˆitim o¨gˆretimin hizmetine sunulduğunu açıkladı.

2002-2003 yılından bugu¨ne kadar 956 ilko¨gˆretim ve ortao¨gˆretim pansiyon binasının ac¸ıldığını, 110 bin 605 yeni yatak kapasitesi sagˆlandığına işaret eden Avcı, bo¨ylece kogˆuş sisteminden oda sistemine gec¸işin hızlandırıldığını kaydetti.

Bakan Avcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıgˆı ile MEB koordinasyonunda Tu¨rkiye c¸apında Şartlı Egˆitim Yardımı Programı uygulandığını hatırlatarak, "2003 yılından 2013 yılı Şubat ayına kadar ilk ve ortao¨gˆretimdeki 15 milyon 176 bin 425 c¸ocugˆumuzun annelerine 2 milyar 536 milyon TL o¨deme yapılmıştır" dedi.

-Taşımalı eğitim

İlko¨gˆretim ve ortao¨gˆretim o¨gˆrencilerine verilen aylık yurt ic¸i burs u¨cretinin 2002 yılında o¨gˆrenci başına 12,63 TL iken, 2013 yılında 135,6 TL'ye yu¨kseltildiğini vurgulayan Avcı, bo¨ylece 2002 yılına go¨re yüzde 973,4'lu¨k artış sagˆlandığını kaydetti.

Bakan Avcı, yatılı o¨gˆrenciler ic¸in o¨gˆrenci başına gu¨nlu¨k o¨denen yemek ve yatak bedellerinin 2002 yılında 1,42 TL iken, 2013 yılında 7,54 TL'ye c¸ıkarıldığını, 2002 yılına go¨re yüzde 431'lik artış sagˆlandığını söyledi.

Taşımalı ilköğretim uygulamasına ilişkin de bilgi veren Avcı, "Taşınan o¨gˆrenci sayısı 1997-1998 egˆitim o¨gˆretim yılında 281 bin 833 iken, 2012-2013 egˆitim o¨gˆretim yılında 812 bin 260'a yu¨kselmiştir" ifadesini kullandı.

Avcı, taşımalı ilko¨gˆretim faaliyetlerinin devamlılıgˆının sagˆlanması amacıyla 2014 yılı bu¨tc¸esinde 800 milyon TL o¨denek o¨ngo¨ru¨ldüğünü vurguladı.

Taşımalı ortaöğretim uygulaması için ise 2014 yılı bütçesine 680 milyon TL kaynak tahsisi yapıldığını söyleyen Avcı, taşımalı ilköğretim ve ortaöğretim uygulaması kapsamında öğrencilere öğle yemeği verildiğini kaydetti.

-Kız  çocukların okullaşması

Kız c¸ocuk bru¨t okullaşma oranının erkek c¸ocuk bru¨t okullaşma oranına olan go¨receli bu¨yu¨klu¨gˆu¨nu¨ go¨steren cinsiyet oranlarının, ilko¨gˆretimde 1997-1998 egˆitim o¨gˆretim yılında yüzde 85,63 iken, 2002-2003 egˆitim o¨gˆretim yılında yüzde 91,10'a c¸ıktığını, 2012-2013 egˆitim o¨gˆretim yılında ise yüzde 101,76'ya ulaştığı bilgisini veren Avcı, kız çocukların okullaşma oranının erkek çocukların oranını geçtiğini ifade etti.

Bu sırada konuşan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, bunu bakanlık kadrosunda göremediklerini söyledi. Bakan Avcı'da "Buradan baktığımda da manzara çok farklı değil. Yok birbirimizden farkımız" dedi.

Ortao¨gˆretimde kız ve erkek c¸ocuk arasındaki cinsiyet oranlarının 1997-1998 egˆitim o¨gˆretim yılında yüzde 74 iken, 2002-2003'de yüzde 72,32'ye du¨ştüğünü ve 2012-2013 do¨neminde ise yüzde 94,15'e ulaştığını söyleyen Avcı, "Ortao¨gˆretimde kız ve erkek c¸ocukların bru¨t okullaşma oranları arasındaki fark 2002-2003'te 25,84 iken, 2012-2013egˆitim o¨gˆretim yılında ise 5,83'e du¨şürülmüştür" diye konuştu.

Bakan Avcı, yu¨kseko¨gˆretimde kız ve erkek c¸ocuk arasındaki cinsiyet oranlarının ise 1997- 1998 egˆitim o¨gˆretim yılında yüzde 69,58 iken, 2002-2003 egˆitim o¨gˆretim yılında yüzde 74,33'e c¸ıktığını, 2012-2013 do¨neminde ise yüzde 88,05'e ulaştığını kaydetti.

-Bakanlık bütçesi

Eğitimin ülkenin en o¨ncelikli konusu olduğunu vurgulayan Avcı, "Her yıl oldugˆu gibi Bakanlıgˆımız bu¨tc¸esi Merkezi Yo¨netim Bu¨tc¸esinden yine en bu¨yu¨k payı alarak 55 milyar 704 milyon 817 bin 610 TL olarak o¨ngo¨ru¨lmu¨ştu¨r" dedi.

Bakanlıgˆın 2002 yılında Konsolide Bu¨tc¸eden aldıgˆı payın yüzde 7,60 iken, 2013 yılı bu¨tc¸esinde yüzde 11,76; 2014 yılı bu¨tc¸esinde ise yüzde 12,81 olarak o¨ngo¨ru¨ldüğünü belirten Avcı, "Yine Gayri Safi Yurtic¸i Hasıladan 2002 yılında aldıgˆımız pay yüzde 2,13 iken, 2013 yılında yüzde 3,02 olarak gerc¸ekleşmiştir. 2014 yılında ise bu oranın yüzde 3,24 olarak gerc¸ekleşecegˆi tahmin edilmektedir" diye konuştu.

Bakan Avcı, şöyle konuştu:

"Tu¨m kamu yatırımı o¨denekleri bir o¨nceki yıla go¨re ortalama yüzde 11 artarken, bakanlıgˆımız 2014 yılı yatırım o¨denegˆinde bir o¨nceki yıla go¨re yüzde 31 oranında artış sagˆlanmıştır. Bu artışın sagˆlanmasına bu¨yu¨k destek veren Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, Kalkınma Bakanımız ve Maliye Bakanımız başta olmak u¨zere ve bütün hükümet üyelerine ve komisyon üyelerine c¸ok teşekku¨r ediyorum."

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2014 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement