AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, "AK Parti dönemi sosyal hukuk devleti anlayışının hakim kılındığı dönemdir. Artık çalışma hayatımızda ve sosyal güvenlik alanında kararlı ve sürdürülebilir bir denge var. Türkiye, her sahada olduğu gibi çalışma hayatında ve sosyal güvenlik alanında da zirveye yürüyor." dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, Devlet Personel Başkanlığının bütçeleri ile Türkiye İş Kurumu ve Sosyal Güvenlik Kurumuna ilişkin Sayıştay raporları görüşülüyor.
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun kısa özgeçmişini okuyarak, "Burada AKP'nin 15 yılda bu ülkede yarattığı, çalışma hayatında yarattığı tahribatı konuşacağız. Sendikadan, emek hareketinden geliyorsunuz umut ederiz ki Bakanlık herhangi bir sendikanın arka bahçesi değil, işçi ve memur sendikaları arasında tarafsızlığını koruyan bir konumda olur temennisinde bulunuyorum." diye konuştu.
AK Parti'nin iktidarda bulunduğu 15 yılda iş kazalarında hayatını kaybeden emekçilerin sayısının 20 bini geçtiğini ifade eden Çam, 2017'de Ekim ayına kadar da iş kazalarında bin 700'ü aşkın işçinin hayatını kaybettiğini, istatistiklere yansımayan da onlarca ölümlü iş kazasının yaşandığını öne sürdü.
Çam, taşeron işçilere kadro sözünün de hükümet yetkililerinden birçok kez dile getirildiğini anımsatarak çalışma hayatının sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AK Parti döneminde toplam 13 grev erteleme uygulaması yaşandığını belirten Çam, "Hangi milli güvenlik gerekçesiyle bu grevler ertelendi, bunları merak ediyorum. Umarım bundan sonra grev ertelemeyle karşı karşıya kalmayız." dedi.
Çam, emeklilikte yaşa takılanların da meydan ve sokaklarda haklarını aradığını dile getirerek "Emeklilikte yaşa takılanlar meydanlarda 'Edirne'den Mars'a, Jüpiter'den Kars'a, çıksın artık bu yasa.' diyorlar. O yüzden sizden emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir çözüm sunmanızı istiyoruz." ifadesini kullandı.
-"Hedef 2023, ufuk 2071"
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, çalışma hayatını sevdiklerini belirterek, "Zira, hatayı, uyuşukluğu verimsizliği reddedip elinden gelen her şeyi ortaya koyanları fazlasıyla ödüllendirir." dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kapsamında AK Parti'nin insana gelecek korkusu yaşatmama, insana yaşama arzusu katma, bilgi çağ ve ekonomisi ekseninde değişimleri denetleyerek, çağın gereği ışığında vatandaşlara layık hizmet üretmek konularında ufuk açtığını vurgulayan Aydemir, şöyle devam etti:
"Türkiye'de 2002'den bu güne her alanda bir değişim ve dönüşüm yaşıyor, yine her alanda değişim hızına eş reformlar ve yatırımlar kayda geçiyor. Bu sahalardan birisi ve belki en önemlilerinden birisi de çalışma hayatımız ve sosyal güvenliğimizdir. Çalışma hayatımızda çağdaş değişimleri yöneterek ülkemize bu manada ufuk kazandıranlara müteşekkiriz."
Aydemir, AK Parti dönemiyle birlikte çalışma ve sosyal güvenlik alanında gerçekleştirilen en büyük reformların Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İş Kurumu ve Mesleki Yeterlilik Kurumu olduğunu, bu kurumlarla iftihar ettiklerini söyledi ve "AK Parti iktidarlarıyla birlikte bu alana yeni kavramlar, kazandırılmış, Türkiye bu alanda dünyanın örnek aldığı ülkelerin başına geçmiştir. AK Parti dönemi sosyal hukuk devleti anlayışının hakim kılındığı dönemdir. Artık çalışma hayatımızda ve sosyal güvenlik alanında kararlı ve sürdürülebilir bir denge var. Türkiye, her sahada olduğu gibi çalışma hayatında ve sosyal güvenlik alanında da zirveye yürüyor. Hedef 2023, ufuk 2071."
"Reform niteliğinde uygulamalar"
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, AK Parti hükümetleri dönemindeki ekonomik büyüme sayesinde yaşanan gelir artışına bağlı olarak refah artışı yaşandığını, bu artışın sosyal yardım programlarıyla toplumun bütün kesimlerine, özellikle de dezavantajlı kesimlere ulaştırıldığını anlattı.
AK Parti iktidarında sosyal yardımlar alanında reform olarak nitelenecek birçok yeni uygulamanın hayata geçirilerek sosyal yardım hizmetlerinin çeşitlendirildiğini aktaran Cevheri, "Bu kapsamda 2018 yılı bütçemizden sosyal harcamalar için ayrılan kaynak miktarı 50,8 milyar liraya çıkarılmış bulunmaktadır. Bu tutar 2018 yılı bütçesinin yüzde 6,7'sine denk gelmektedir." dedi.
Cevheri, AK Parti hükümetleri döneminde sosyal güvenlik sistemde önemli aşamalar kat edildiğine, değişik kurumların tek bir çatı altında birleştirildiğine, bütün vatandaşları sosyal güvenlik koruması altına alabilmek için genel sağlık sigortası uygulamasının hayata geçirildiğine işaret etti.
AK Parti'li Cevheri, "AK Parti hükümetlerimiz 2002 yılı sonundan bu yana kamu görevlilerimizin ve emeklilerimizin mali ve sosyal haklarında çok ciddi iyileştirmeler sağlanmış bulunmaktadır. Amaç, çalışanlarımızın ve emeklilerimizin hayat standardını artırmak ve çıtayı sürekli yükseltmektir. 2002 -2017 Eylül dönemlerinde kamu görevlileri ile emeklilerimizin aylık ve ücretlerinde enflasyonun üzerinde artış sağlanarak çalışanlarımız enflasyona ezdirilmemiştir." diye konuştu.
SGK'nin 79 milyon kişiye, Türkiye nüfusunun yüzde 98,8'ine hizmet sunduğuna dikkati çeken Cevheri, SGK'nin bu büyüklükle Almanya'daki sosyal güvenlik kurumundan sonra Avrupa'nın en büyük ikinci kurumu olduğunu vurguladı.
"İşsizlik rakamları makyajlanıyor"
CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke de işsizlik rakamlarının "makyajlanarak" kamuoyuna açıklandığını önü sürerek şu değerlendirmeyi yaptı:
"Makyajla işsizlik sorunu çözülmüş gibi yapılıyor. Türkiye'de son dönemde stajyer ve bursiyerlerle yaratılmış bir istihdamdan söz ediliyor. Stajyer ve bursiyerlerle yaratılmış istihdamı işsizliğe çözüm diye satıyorsunuz. İstihdamın 1 milyon 127 binlik kısmı stajyer, bursiyer ve çıraklık kapsamında yaratılmıştır. Sürdürülebilir bir istihdam yaratma kaygısı olmadığı ortaya çıkıyor."
Türkiye'nin kendisine benzer ülkeler arasında en yüksek üçüncü işsizlik oranına sahip olduğunu söyleyen Böke, "İşsizlerin korunması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının en temel görevlerinden bir tanesidir. İşsizlik sigortası işsizlerin korumasından ziyade sermayeye para aktarmak ve devlete borç vermek için kullanılıyor. Türkiye'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı vatandaşı işsiz kaldığında koruyacak düzenlemeleri gerçekleştirmiyor." dedi.
Paylan, taşeron işçiyi yanına çağırdı
HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da çalışma hayatına ilişkin eleştirilerde bulunduktan sonra yanına çağırdığı bir Meclis çalışanına statüsünü sordu. Meclis çalışanının taşeron işçi olduğunu söylemesi üzerine Paylan, Meclis'teki taşeron işçilerin 60 saati aşan çalışma süreleri bulunduğunu, taşeron işçilerin Meclis'te haklarının yendiğini öne sürdü.
Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç de Paylan'ın açıklamalarının ardından, bütçe görüşmeleri nedeniyle Komisyonun ek çalışanlarla takviye edildiğini ve fazla çalışan işçilerin haklarını aldığını söyledi. Bilgiç, salonda bulunan garsonlara, saat 02.00'dan sonra çıkmaları halinde ertesi gün işe kaçta geldiklerini sordu. Garsonun ertesi gün saat 11.00'de tekrar işe başladıklarını söylemesi üzerine de HDP'li Paylan, "60 saat çalışıyorlar. Sayın Bakan lütfen müfettiş gönderin, ihbar ediyorum. Meclis'te 60 saatten fazla çalıştırıyorlar." diye konuştu.
Son Dakika › Politika › 2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?