Bakanlar Kurulu Toplantısı Sona Erdi - Son Dakika
Politika

Bakanlar Kurulu Toplantısı Sona Erdi

Bakanlar Kurulu Toplantısı Sona Erdi

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda Türk-İş’in Kadıköy’de miting yapmayı kabul ettiğini, sadece DİSK’in ve ona bağlı sendikaların Taksim’de ısrar ettiğini belirterek, “Toplulukların, büyük kalabalıkların orada sabahtan akşama gösteri yapması şeklinde bir izin verilmeyecek ve ne olursa olsun emniyet kuvvetleri duruma müdahale edecektir” dedi.

21.04.2014 22:33

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda Türk-İş'in Kadıköy'de miting yapmayı kabul ettiğini, sadece DİSK'in ve ona bağlı sendikaların Taksim'de ısrar ettiğini belirterek, "Toplulukların, büyük kalabalıkların orada sabahtan akşama gösteri yapması şeklinde bir izin verilmeyecek ve ne olursa olsun emniyet kuvvetleri duruma müdahale edecektir" dedi.

Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın sona ermesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yardımcısı Arınç, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Bir gazetecinin "Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin katıldığı bir programda, Başbakan'ın köşke çıkması halinde Başbakan yardımcılarının birinin Başbakanlık görevini üstlenebileceğini ifade etti. Bu parti görüşü müdür ya da şahsi görüşü müdür. Bakanlar Kurulu'nda gündeme geldi mi?" diye sorması üzerine Arınç, konunun Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelmediğini söyledi. Mehmet Ali Şahin'in kendi düşüncelerini ifade ettiğini dile getiren Arınç, "Sayın Mehmet Ali Şahin'in bugün sabah saatlerinde bir televizyon kanalındaki mülakatını ben de takip ettim. Şüphesiz soru soran kişi Mehmet Ali Şahin beye soruyor. Partimizin hukuk ve siyasetle ilişkili genel başkan yardımcısı olan önceki meclis başkanlarından değerli bir arkadaşımız da kendi özel düşüncelerini ifade ediyor. Bazı düşünceleri itibariyle de benimle örtüştüğünü söylüyor. Şüphesiz bunu sormaya bile gerek yok. Konuşan Sayın Mehmet Ali Şahin'dir ve bunlar onun özel düşünceleridir. Eğer sorulması gereken bir konu varsa herhalde yine kendisine sormakta fayda olur" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kütahya gezisinde yaptığı "Mevcut şartlarda ileriye dönük bir siyaset planım yok" açıklamasının hatırlatılması üzerine Arınç, "Sayın Cumhurbaşkanımızın Kütahya'yı ziyaretlerinde söz konusu ettiği cümleleri bana Cumartesi günü Bursa'da bulunduğum bir sırada arkadaşlarımız sormuşlardı. Ben de geniş bir açıklama yapmıştım. O geniş açıklamamın da medyada yer aldığını gördüm. O sözlerime de ilave edecek bir husus yok" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE 20-30 YILDIR YÜZDE 10'LUK BARAJ VAR"

Arınç, seçim sistemiyle ilgili bir çalışma olup olmadığı yönündeki soruya ise, bu konunun Bakanlar Kurulu gündeminde bulunmadığını ifade ederek, "Ancak bu konuyu biliyorsunuz Sayın Başbakanımız ve bazı ilgili bakan arkadaşlarımız seçim sistemi üzerinde bir çalışma yapıldığını ifade ettiler. Ben de yine Bursa'da yine bir soru üzerine bu konudaki fikirlerimi açıklamıştım. Olay şudur; bildiğiniz gibi 30 Eylül 2013 tarihinde bir demokratikleşme paketini açıklarken Sayın Başbakanımız aynı zamanda muhalefetle birlikte tartışılmak üzere öneri getirmişti. Türkiye'de mevcut sistem bildiğiniz gibi 20-30 yıldan bu yana yüzde 10'luk baraj sistemidir. Bu barajın kaldırılması yerine başka bir seçim sistemin getirilmesi konusunda da tartışmalar olmuştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidenler olmuştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de yüzde 10'luk baraj bütün siyasi partiler için eşit olarak düşünüldüğünden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlal edilmediği kanaatine varmıştır. Ancak bu konuda bir gelişme olabilir. Biz düşüncelerimizi tartışmaya açalım ve ortak mutabakat bulursak bu üç seçenekten bir tanesini kabul edebiliriz demişti Sayın Başbakanımız" dedi.

"DARALTILMIŞ BÖLGE Mİ OLMALI TÜRKİYE GERÇEKLERİNE UYGUN DAR BÖLGE SİSTEMİ Mİ OLMALI?"

Bunlardan bir tanesinin mevcut sistem olduğunu diğerinin ise 'daraltılmış seçim' sistemi olduğunu aktaran Arınç, konuşmasına şöyle devam etti:

"Yani diyelim ki Bursa 18 milletvekili çıkartıyor. 5 veya 6'lı gruplamalarla bunu üç seçim bölgesine çıkarmak… Diyelim ki İstanbul 80'in üzerinde milletvekili çıkarıyor. Bugün üç seçim bölgesidir. Oysa bunu 12-15 seçim bölgesine çıkarmak mümkün olabilir. Bu konunun üzerinde ne düşünüyorsunuz diye soruldu. Birde bazı ülkelerde dar bölge sistemi vardır. Yani milletvekilinin sayısı kadar seçim bölgesi yapmak orada sıfır baraj ve çoğulun sisteminin cari olmasıdır. Ne gariptir ki baraj üzerine konuşanlar bu üç seçenek üzerine hiçbir düşünce ifade etmediler. Biz anlıyoruz ki onlar iki seçim bölgesi sisteminin de kendilerine zarar vereceğini düşünerek bunlardan bir tercih yapmak noktasında değiller. Ancak biz o zaman işe vaziyet etmek ve bunu bir görev olarak almak durumunda kaldık. Şu anda teşkilatımızda, seçim işleri başkanlığımızda bu seçim işlemlerinden ikisi üzerinde bir çalışma yapılıyor. Daraltılmış bölge mi olmalı Türkiye gerçeklerine uygun dar bölge sistemi mi olmalı? Çeşitli simülasyonlar üzerinde çalışılıyor ve bunun hem temsilde adalete hem de yönetimde istikrara yol açabilecek bir seçim sistemi hangisi daha idealdir, hangisi daha gerçekçidir bunun çalışması yapılıyor. Şüphesiz bunun çalışması bittiğinde Bakanlar Kurulumuza eğer bir tasarı olarak bunu sunacaksak gelecektir. Teklif olarak gelecekse de Merkez Yürütme Kurulu'nda tartışılarak buna ayrıca karar verilmesi gerekebilir. Ama her halükarda eğer bugünkü seçim sistemi değişecekse yani ikisinden biri olarak bir ihtimal söz konusuysa bunun mutlaka Haziran ayına kadar kanunlaşması gerekir. Çünkü Anayasamızın 67. Maddesi'nin ikinci fıkrası Türkiye'deki seçim sistemlerinin temsilde adalet, yönetimde istikrara uygun olması bir, ikincisi de yapılacak seçimden en az bir yıl önce de kanunlaşması gerekiyor. Madem ki 2015 Temmuz ayında seçim yapılacaksa Türkiye'de bunun bir yıl öncesinden seçime yönelik bir değişikliğin yapılması mecburiyeti var. Bugün Nisan'ın 21'i ise önümüzde topu topu ancak yani yasalaşma sürecini dikkate alırsak 1 aylık bir zaman var. Bu çalışmalarımızın ne zaman bittiğini ve hangisi üzerinde karar kıldığımızı elbette sizlere açıklayacağız. Ama bugün o noktada değiliz."

"TAKSİM'DE SADECE DİSK ISRAR EDİYOR"

1 Mayıs İşçi Bayramı ile ilgili Taksim ısrarının Bakanlar Kurulu gündemine gelip gelmediğinin sorulması üzerine ise Arınç, "Gelmedi. Ben Sayın İçişleri Bakanımıza sordum bu konudaki son durumun ne olduğunu. Bir defa sendikalar Taksim'de 1 Mayıs toplantı veya gösteri yapmak istiyor sözü eksik. Mesela Türk-İş Kadıköy'de miting yapmayı kabul etti. Sadece DİSK ve ona bağlı sendikalar her yıl olduğu gibi belki bir toplantı ve gösteri yürüyüşünden daha fazla bir tartışma ortamı çıksın, bir çatışma olsun ve Taksim geçmişte yaşanan olayları yine acı örnekleriyle hatırlatan bir gösteriye sahne olsun diye bir çabanın içerisinde. Bu konuda kanunlar geçerlidir. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu İstanbul Valiliği'nin aldığı kararlarda Taksim'in ayrılan bir alan olmadığı çok açıktır" şeklinde konuştu.

"KESİNLİKLE TAKSİM'E İZİN VERİLMEYECEK VE MÜDAHALE EDİLECEK"

Mitingler için, gösteriler için Maltepe'de ve Yenikapı'da miting alanları tahsis edildiğini belirten Arınç, şunları kaydetti: "Bu sendikaya müracaatı da olmamasına rağmen sadece görüşmeler yaptıkları için sizin toplantı alanınız orasıdır, orada miting yapacaksınız, hemen başvurunuzu yapın mutlaka orada yapabilirsiniz denilmiştir. Ama onlar tartışmayı sürdürmek hatta şiddetlendirmek ve neye mal olursa olsun Taksim'de yapmak gibi bir ısrarın içindeler. Bir defa Taksim'de yayalaştırma projesi gerçekleştirilmiştir. Orası bir gösteri alanı değildir. Geçmişteki güvenlik sebepleriyle vilayetimizin aldığı başka bir karar vardır. Biliyorsunuz hükümetimiz 1 Mayıs'ı bir bayram olarak kabul eden yıllar sonra ilk hükümettir. Bu da düşünce ve fikir özgürlüğüne toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna uygun yapılabilecek her toplantıya sıcak baktığımız şeklinde anlaşılabilir. Yani sendikaları temsilen bir küçük topluluğun bir çelenk sunmak ve bir basit bildiriyi orada okumak gibi anlamlı bir jesti olabilirse sanıyorum valilik buna izin verebilecektir. Ama toplulukların, büyük kalabalıkların orada sabahtan akşama gösteri yapması şeklinde kesinlikle bir izin verilmeyecek ve ne olursa olsun emniyet kuvvetleri duruma müdahale edecektir. Yasa dışı bir eylem olduğu için de bunu tertipleyenler kanuni bir soruşturmaya maruz kalacaklardır."

"AK PARTİ ÇOK GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE HAZIRLIK YAPIYOR"

Yerel seçimlerde iptal edilen bölgelerle ilgili soruya ise Arınç, şu yanıtı verdi:

"Biliyorsunuz önce Ağrı il olarak şimdi de Yalova il olarak seçimler iptal edildi. Bildiğim kadarıyla Haziran başlarında buralarda bir seçim yapılacak. Yine hatırlıyorum bazı ilçelerde galiba 5 olması lazım. Seçimlerin yenilenmesine karar verildi. Bu normal prosedürdür. Seçimlere AK Parti çok güçlü bir şekilde hazırlık yapacak ve iptal edilen bu seçimlerde belediye başkanlıklarını kazanabilmek için bütün gücüyle gayret edecektir." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakanlar Kurulu Toplantısı Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement