Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye ve Japonya halklarının birbiriyle teması ve irtibatı, 90 yıllık bir geçmişten ibaret değil. Öncelikle burada çok az bilinen ama bu alanda çalışan akademisyenlerin kabul ettiği bilimsel gerçeği hatırlatmak isterim; Türk ve Japon halklarının, dillerinin aynı aileden, aynı dil kökünden gelmesi hasebiyle birbiriyle akraba iki halktır" dedi.
Başbakan Erdoğan, Japonya'nın başkenti Tokyo'daki resmi temasları kapsamında Nikkei gazetesinin ev sahipliğinde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Erdoğan, 10 yıl aradan sonra Japonya'da bulunmaktan dolayı büyük memnuniyet duyduğunu dile getirerek, kendilerine gösterilen sıcak ilgiden dolayı Japon mevkidaşı Şinzo Abe'ye teşekkür etti.
Japonya'ya oldukça geniş katılımlı heyetle geldiğini belirten Erdoğan, heyette, bakan ve milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda işadamının da yer aldığını, bu heyetle iki gün boyunca önemli görüşmeler gerçekleştireceklerini söyledi.
-"Türk ve Japon halkları birbiriyle akraba iki halktır"-
Başbakan Erdoğan, 2014 yılında Türkiye-Japonya arasındaki diplomatik ilişkinin başlamasının 90. yıl dönümünü idrak ettiklerini belirterek, şunları ifade etti:
"Elbette, iki ülke halkının birbiriyle teması ve irtibatı, 90 yıllık bir geçmişten ibaret değil. Öncelikle burada çok az bilinen ama bu alanda çalışan akademisyenlerin kabul ettiği bilimsel gerçeği hatırlatmak isterim; Türk ve Japon halklarının dillerinin aynı aileden, aynı dil kökünden gelmesi hasebiyle birbiriyle akraba iki halktır. Aslında iki ülke halklarının birbirine sıcak ilgisinin altında, tarihin çok eski dönemlerinin, bu akrabalığın bulunduğuna inanıyorum."
Türkiye ile Japonya'nın yakın tarihte oldukça önemli kesişmeleri de olduğunun altını çizen Erdoğan, 124 yıl önce bir Türk fırkateyni olan Ertuğrul'un Japonya açıklarında batmasının, Japonların bu gemileri kurtarmak için gösterdikleri çabanın, kadim dostluğa güç kazandırdığına işaret etti.
Erdoğan, şöyle devam etti:
"Türkiye ile Japonya'nın şiddetli depremlere maruz kalan ülkeler olması yine bizi birbirimize yakınlaştıran ve dayanışmamızı artıran bir etken olmuştur. Türkiye'de, Van şehrimizde yaşanan deprem sonrasında Japonya'nın desteklerine minnettar olduğumuzu tekrar hatırlatmak isterim. Ayrıca Van'daki depremde hayatını kaybeden Japon dostumuz Miyazaki'yi de ana vatanında tekrar minnetle yad ediyorum."
-"153 yıllık rüyayı Japon dostlarımızın desteğiyle gerçeğe dönüştürdük"-
Geçen yılın, Türkiye-Japonya ilişkileri açısından önemli bir yıl olduğunu vurgulayan Erdoğan, Japonya Başbakan Abe'yi iki kez Türkiye'de ağırladıklarını kaydetti.
Erdoğan, şunları söyledi:
"Mayıs ayındaki ilk ziyaretinde Sayın Abe ile ilişkilerimizin stratejik ortaklık düzeyinde özellikle içreği zengin bir çalışmayla bu adımları attık. Bölgesel ve küresel konuları etraflıca değerlendirdik. En önemlisi de Türkiye'de kurulacak nükleer santrali, Japonya'nın inşa etmesi için tarihi nitelikte anlaşmaları imzaladık. Yine ekim ayında 29 Ekim tarihinde değerli dostum Abe'yi bir kez daha ülkemizde ağırladık. 29 Ekim, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 90. yıl dönümüydü. Bu önemli bir yıl dönümünde, İstanbul'da yapımını tamamladığımız 'asrın projesi' olarak nitelendirdiğimiz Marmaray'ın açılışını sayın Abe ile birlikte yaptık. Burada Japonya-Türkiye işbirliği söz konusu. Bundan 153 yıl önce başta Sultan Abdülhamit olmak üzere Osmanlı sultanları, İstanbul Boğazı'nın altında bir tüp geçit inşa etmeyi hayal etmiş ve bunun çizimlerini dahi yaptırmışlardır. 153 yıllık bu büyük rüyayı Japon dostlarımızın desteğiyle gerçeğe dönüştürdük. 2 ayı geçkin bir süredir Marmaray adını verdiğimiz bu raylı tüp geçit başarıyla hizmet veriyor ve milyonlarca İstanbullu bu büyük hizmetten istifade ediyor. Bu vesileyle bir kez daha Sayın Başbakan Abe'ye ve Marmaray'ın inşasında katkıda bulunan değerli Japon dostlarımıza teşekkür ediyorum."
Türkiye'deki ulaşım altyapısının geliştirilmesi kapsamında en az Marmaray kadar önem taşıyan ve dünyanın 4. uzun asma köprüsü olacak İzmir Köprü Geçiş Projesi'ni de yine Japon firmalarıyla hayata ihya ettiklerini anlatan Erdoğan, Japon firmalarıyla ayrıca ortaklaşa yürütülen Türksat Uydu Projesi'ne dikkati çekti. Bu projeye büyük önem verdiklerini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:
"Proje kapsamında inşa edilmekte olan iki uydumuzdan ilkinin üretimi tamamlandı. Fırlatma mahaline sevk edilmeden hemen önce yarın sabah uydumuzu bizzat görme fırsatı bulacağım. Benzeri büyük küresel projelerde Japonya ile birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Umuyorum ki daha büyük projeleri de hep birlikte gerçekleştireceğiz. Türkiye-Japonya ekonomik ortaklık anlaşması süreci kuşkusuz bu süreçteki en temel bileşenlerden biri olacaktır."
- Tokyo
Son Dakika › Politika › Başbakan Erdoğan Japonya'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?