CHP'den İş Kazalarının Önlenmesi İçin 10 Maddelik Teklif - Son Dakika
Politika

CHP'den İş Kazalarının Önlenmesi İçin 10 Maddelik Teklif

CHP\'den İş Kazalarının Önlenmesi İçin 10 Maddelik Teklif

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, son dönemde yaşanan maden kazalarına dikkat çekerek, “Türkiye yeni acılar yaşamamalı, yeni dramlar yaşamamalı. Biz 21. yüzyılın çağdaş uygarlığına taşıma noktasında çaba harcıyorsak bu sadece bir siyasetçinin çabasıyla ilgili değil. Sendikaların, meslek kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının çabaları ile gerçekleştirilecektir” dedi.

06.11.2014 15:57

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, son dönemde yaşanan maden kazalarına dikkat çekerek, "Türkiye yeni acılar yaşamamalı, yeni dramlar yaşamamalı. Biz 21. yüzyılın çağdaş uygarlığına taşıma noktasında çaba harcıyorsak bu sadece bir siyasetçinin çabasıyla ilgili değil. Sendikaların, meslek kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının çabaları ile gerçekleştirilecektir" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, son dönemlerde artış gösteren iş kazalarını, özelde ise madencilerin yaşadıkları kaza ve çalışma koşullarını ele almak amacıyla sivil toplum örgütleri ve milletvekillerinin katıldığı toplantıya başkanlık etti. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun başkanlığında JW Marriott Otel'de düzenlenen iş kazalarını ve madencilerin yaşadıkları kaza ve çalışma koşullarını ele almak amacıyla düzenlenen toplantıya, TBMM CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, Yakup Akkaya, TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ, TMMOB, TTB temsilcileri, CHP milletvekilleri Sena Kaleli, Haydar Akar, Aykut Erdoğdu, Özgür Özel ve Ali Rıza Öztürk katıldı. Yer altında çalışan işçilerin sorunları ve nasıl çözüm gerektiği ile ilgili önemli bir toplantı yaptıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Siyaseten bile farklı düşünen kurumlar eğer belli konularda görüş birliği oluşturuyorlarsa biz bunu önemsiyoruz. Bu görüş birliğinin de mutlaka parlamentoda yasa ise yasa, yönetmelik ise yönetmelik, tüzük ise tüzük değişiklikleri yaparak hayata geçirilmesini istiyoruz. Türkiye yeni acılar yaşamamalı, yeni dramlar yaşamamalı. Biz 21. yüzyılın çağdaş uygarlığına taşıma noktasında çaba harcıyorsak bu sadece bir siyasetçinin çabasıyla ilgili değil. Sendikaların, meslek kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının çabaları ile gerçekleştirilecektir" diye konuştu.

Görüş birliği sağlanan konuları sıralayan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Maden işyerlerinde taşeron sistemi muhakkak kaldırılmalı. Eğer bunu yapabilirsek çok önemli bir adımı atmış olacağız. Maden işyerlerinde rödovans sistemini kaldırmalı. Taşeronlaşma ve rödovans sistemi at başı gidiyor. Sendikalı işyerlerinde, maden işyerlerinde eğer sendika varsa kaza oranı yüzde 8, bir iş yerinde sendika yoksa maden işyerlerinde kaza oranı yüzde 92. Bu rakamlar örgütlenmenin iş kazalarını nasıl engellediğini bize gösteriyor. Sendikaların üzerindeki vesayeti kaldıralım. Sendikalaşmanın önündeki engelleri kaldıralım. Maden işyerinde işçi hayatını kaybediyor. Sendikasız dava açmak çok pahalı iş, hangi parayla avukat tutacaklar? Hangi para ile harç yatıracaklar? Sendika olsa davayı sendika açacak. 176 sayılı Uluslararası Çalışma Örgütü'nün sözleşmesi Türkiye'de kabul edilmeli. Parlamentoya gelmeli, oy birliği ile parlamentodan geçmeli. Kesinlikle havza madenciliği sistemine geçilmeli. Bir havza esas alınmalı, riskler ona göre saptanmalı ve ona göre gereken yapılmalı. Yer altı maden işletmelerinde denetim bağımsız organlar tarafından yapılmalı. Denetimin sağlıklı olması için denetim organının bağımsız olması lazım. Bunun yanında devlet denetiminde bağımsız olması gerekiyor. Yer altında çalışanlar için yaşam odaları gerekiyor. Biz Avrupa Birliği'ne tam üye olmak isteyen bir ülkeyiz. Orada işçilere hangi haklar veriliyorsa bizim ülkemizde de işçi hakları aynı çerçevede korunsun. Maden İşleri Genel Müdürlüğü taşra örgütü olmayan bir genel müdürlük, mutlaka bunun taşra örgütü oluşturulması lazım. Siyasilerin akın akın gittiği ve kurtarılma faaliyetlerini engellediği bir düzen olmamalıdır. Kazanın olduğu yerler şov yerleri değildir. Eğitim uygulama maden ocakları mutlaka olmalı. Bizde yer altına inecek maden işçisinin eğitimi 3 gün, Almanya'da 3 ay. Soma'da ölen 30 işçi o gün eğitimde olması gerekiyordu. Ama 30 işçi yer altında hayatını kaybetti. İşçi sağlığı ve işçi güvenliği konseyi olmalı."

Kılıçdaroğlu, sıraladıkları maddelerin tamamının kanun teklifi haline getirileceğini belirterek, "Madende ölen işçinin sağı solu yoktur. Madende ölen işçinin ölmemesi için bizim önlem almamız lazım. Onun mücadelesini yapacağız" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika CHP'den İş Kazalarının Önlenmesi İçin 10 Maddelik Teklif - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement