CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, "Avrupa Birliği (AB) ile görüşmelerin durdurulması turizme olumsuz yansıyabilir. Turizmde, Rusya'dan sonra AB kaybı yaşanmaması için özel kampanya oluşturulmalı." değerlendirmesinde bulundu.
Budak, Kültür ve Turizm Bakanlığının Ocak-Ekim dönemi turizm istatistikleriyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, 2015'in ilk 10 aylık döneminde Türkiye'ye 33 milyon 59 bin 287 turist geldiğini, bu yıl gelen yabancı turist sayısının ise 22 milyon 696 bin 776'da kaldığını belirtti.
Gelen turist oranında geçen yıla göre yüzde 31,3'lük kayıp olduğuna değinen Budak, "Bu tablo, 2015 yılı sonundan itibaren uyarılara kulak tıkayan AKP hükümetinin eseridir. Zamanında önerilere kulak verilseydi, kayıp bu kadar büyük olmazdı." ifadelerini kullandı.
Turizmdeki krizin en fazla Antalya'yı vurduğunu aktaran Budak, şu görüşleri savundu:
"Rus uçağının düşürülmesinin ardından, 'Uçak Antalya'ya düştü' demiştik. Dediğimiz gibi oldu. Toplam turist kaybının neredeyse yarısı Antalya'da ortaya çıktı. Geçen yıla göre Antalya 4,8 milyon, İstanbul 2,9 milyon, Muğla 1,1 milyon turist kaybetti. İzmir, Kapadokya, Aydın ve Edirne'de tablo aynı. Bütün turizm merkezlerinde kayıp var. Antalya'da geçen yıla göre kayıtlı istihdamda 70 bin eksilme ortaya çıktı. Binlerce turizm emekçisi iş bulamadı, evine ekmek götüremedi. Antalya ve turizm bölgelerindeki esnaf büyük sıkıntı içerisinde. Ödemelerini yapamıyor, sicili bozulduğu için yeni kredi de alamıyor. Üreticiler alın terinin karşılığını alamıyor."
Budak, son iki yılda yaşanan süreçten hükümetin yeterli dersi almadığını vurgulayarak, turizmde en önemli sorunun bozulan Türkiye imajı olduğunu ancak bu alanda hiçbir adım atılmadığını iddia etti.
Uçak yakıt desteği konusunda hükümetin aldığı yeni kararın tüm yıl için açıklanmasının yeterli olmayacağını ileri süren Budak, şöyle devam etti:
"Turizmde 'geliyorum' diyen kriz geldi yani bir anda bir kriz ortaya çıkmadı. Buna rağmen AKP hükümeti gerekli önlemleri almadı, alamadı. Önerilere kulak tıkadı. 2015'te uçak yakıt desteği başladı. 2016 yılı için 'yıl başından önce açıklayın ve tüm yıl boş koltuk desteği verin' dedik ama dinletemedik. Parça parça uzatıldı. Tabii ki katkısı sınırlı kaldı. Öyle anlaşılıyor ki 2017 için uyarımız yine kısmen dinlenmiş. Ayrıca bu destek tek başına yeterli olmaz.
Turizmde Türkiye'nin en önemli pazarı Avrupa'dır. Avrupa Birliği ile ilişkilerin bozulması, görüşmelerin dondurulması büyük sıkıntı yaratacaktır. 2016'da Rusya krizi yaşandı, 2017'de de AB ülkelerinden ciddi kayıp yaşanabilir. Bu nedenle, AB ülkelerine yönelik özel tanıtım kampanyaları oluşturulmalıdır. Öncelikle olağanüstü hal ve kanun hükmünde kararname düzenine son verilmelidir. AB ile ilişkiler OHAL ile değil, demokrasi ve hukukla gelişir. AB ile görüşmelerin durdurulması turizme olumsuz yansıyabilir. Turizmde Rusya'dan sonra AB kaybı yaşanmaması için özel kampanya oluşturulmalı."
Son Dakika › Politika › CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?