CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, "Bir an önce Suriye'ye ilişkin ne tür bir siyasi yaklaşımı destekleyebileceğimiz konusu ele alınmalı. Bunun için muhalefetten de görüş alınmalı ve o görüş Türkiye'nin milli politikasını oluşturmalı." dedi.
Yılmaz, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 28 Kasım'da Cenevre'de Suriye Konferansı'nın yapılmasının planlandığını ancak Türkiye'nin bu konuda hazırlığı bulunmadığını ileri sürdü.
Suriye'de siyasi çözüme ilişkin Türkiye'nin neyi savunduğunun bilinmediğini belirten Yılmaz, "Rusya'nın kuyruğuna takılıp gidilmek bir politika sanılıyor. Bir an önce Suriye'ye ilişkin, ne tür bir siyasi yaklaşımı destekleyebileceğimiz konusu ele alınmalı. Bunun için muhalefetten de görüş alınmalı ve o görüş Türkiye'nin milli politikasını oluşturmalı. Şu anda AKP'nin Suriye politikasına ilişkin görüşü ideolojiktir ve başarı şansı yoktur ve bu zamana kadar da olmamıştır. Suriye'nin bütün maliyeti, AKP'nin hataları nedeniyle, Türkiye'nin ve bu milletin üzerine yıkılmıştır. 30 milyar dolar Türk milletinin cebinden çıkmıştır. 4 milyon Suriyeli mülteci, Türk milletinin parasını yemektedir ve şehirlerin güvenliği de kalmamıştır." diye konuştu.
Son dönemde DAEŞ başta olmak üzere radikal gruplara karşı gerçekleştirilen operasyonların "Türkiye'nin radikal dinci grupların hücre evlerine dönüşmeye başladığını gösterdiğini" ileri süren Yılmaz, hükümetin bir an önce Suriye'ye ilişkin bir strateji oluşturması gerektiğini, bu stratejinin en önemli ayağının da Suriye'de muhaliflerle Şam yönetiminin barıştırılmasından geçtiğini söyledi.
"Türkiye, KKTC'nin tanıtımıyla ilgili bir özel temsilci atamalı"
KKTC'de 7 Ocak'ta genel seçimlerin yapılacağını, Rum kesiminde de 28 Ocak'ta liderlik seçimlerinin gerçekleştirileceğini aktaran Yılmaz, Kıbrıs'ta bir adım atılmazsa tekrar müzakerelere dönüleceğini savundu.
Müzakereler çözüm olmuyorsa KKTC'nin artık tanınmayı gündemine alması gerektiğine işaret eden Yılmaz, "Türkiye, KKTC'nin tanıtımıyla ilgili bir özel temsilci atamalı ve özel temsilci münhasıran bu konulara bakmalı, tanıma konusu uluslararası toplumun gündemine güçlü bir şekilde getirilip, sonuç alınmalı. " ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Rusya ile görüşmelerini bir başka müttefik bloğuna karşıymış gibi sunma eğiliminin bulunduğunu dile getiren Yılmaz, bunun yanlış olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu durumdan sıkıntı çekeceğini söyledi.
Savunma sanayinde yerli ve milli üretime geçilmemesini eleştiren Yılmaz, "İttifak diye yutturulan esasen Türkiye'nin bir pazar haline dönüştürülmesidir. Biz Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesini elbette destekliyoruz ama şunu bilmeliyiz, 'bizim bu işten karımız nedir?' Biz teknolojik transfere cevaz veren bir anlaşma mı imzalıyoruz? S400 veya Patriotlarla ilgili bizim kazancımız nedir?" diye konuştu.
Lübnan'daki gelişmelere ilişkin soru üzerine Öztürk Yılmaz, geçen hafta Ortadoğu'ya ilişkin Ankara'da bir konferans düzenlenmesini önerdiklerini anımsatarak, konferansın bu konuları ele almasını istediklerini aktardı. Yılmaz, "Bölgeye bir el değdi, bölge istikrarsızlaştı ve bu devam ediyor. Bu orada kalmayacak, yarın Ürdün'e, oradan Amman'a, Kuveyt'e, Bahreyn'e ve bütün bu bölgeye sıçrayacaktır. Bunu önceden görmek gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Yılmaz, Lübnan'ın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını desteklediklerini vurgulayarak, Ortadoğu'nun ufalanmasına karşı tedbir alınması ve Türkiye'nin bölgeden uzaklaşmaması gerektiğini kaydetti.
Son Dakika › Politika › CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?