Ergenekon, Darbe ve İmralı Tartışması - Son Dakika
Politika

Ergenekon, Darbe ve İmralı Tartışması

Ergenekon, Darbe ve İmralı Tartışması

CHP'li Özyürek 'Her Darbede En Çok Zarar Gören Partiyiz. 12 Mart'ta da 12 Eylül'de En Çok Zararı CHP Görmüştür. Buna Rağmen, TSK'nın Tüzel Kişiliğine Her Zaman Saygı Gösterdik' Diye Konuştu.

17.11.2008 15:23

CHP Genel Saymanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin her zaman tartışmaların dışında tutulması ve yıpratılmaması gerektiğini kaydederek ''Her darbede en çok zarar gören partiyiz. 12 Mart'ta da 12 Eylül'de en çok zararı CHP görmüştür. Buna rağmen, TSK'nın tüzel kişiliğine her zaman saygı gösterdik'' diye konuştu. DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, İmralı cezaevinin tek kişilik özel bir cezaevi olduğunu belirterek "İçerde gardiyan var Adalet Bakanlığına, etrafında jandarma var İçişleri Bakanlığına bağlı... Genelkurmay Başkanlığı, neden ikide bir cevap veriyor, muhatap oluyor? Kriz merkezinin başında Genelkurmay Başkanlığının olduğunu biliyorum. Öyleyse muhatap kim?'' diye sordu.

Milli Savunma Bakanlığı'nın 2009 yılı bütçesinin görüşmeleri sırasında söz alan CHP Genel Saymanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Aktütün Karakolu'na yönelik tartışmaları gündeme getirdi. Ödenek yokluğu nedeniyle karakolun yerinin değiştirilemediği yönündeki iddiaların hala açıklığa kavuşturulamadığını belirten Özyürek, bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın açıklamalarının birbirinden farklı olduğunu söyledi. Konuşmasında Ergenekon davasını da gündeme getiren Özyürek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin iki eski komutanının tutuklandığını hatırlatarak suç işleyen birisinin rütbesi ve unvanı ne olursa olsun cezasını çekmesi gerektiğini kaydetti. TSK'ya 40 yıldan fazla hizmet eden insanlara yargıya da saygı çerçevesinde vefa duygusunun gösterilmesinin yerinde olacağını ifade eden Özyürek ''Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, bu görevine seçilmesinden sonra, 'laf olsun' diye bir nezaket ziyareti yapılmış ama arkası getirilmemiştir. Bu son derece önemlidir'' diye konuştu. CHP olarak TSK'nın her zaman ve her türlü tartışmaların dışında tutulmasını ve yıpratılmaması gerektiğini söylediklerini kaydeden Özyürek, bazı çevrelerin bunu ''CHP, Türk Silahlı Kuvvetleri üzerinden siyaset yapıyor'' şeklinde değerlendirdiklerini ifade ederek ''Her darbede en çok zarar gören partiyiz. 12 Mart'ta da 12 Eylül'de en çok zararı CHP görmüştür. Buna rağmen, TSK'nın tüzel kişiliğine her zaman saygı gösterdik'' dedi. TSK'yı yıpratmaya yönelik saldırılar olduğunu bazı gazetelere yapılan servis sonucu "akıl almaz suçların' gündeme getirildiğini de savunan Özyürek ''TSK, terörle mücadele görevini yapamıyor. Haber aldığı saldırıları bile önleyemiyor'' şeklinde değerlendirmeler yapıldığını anımsattı. Bunlara, zaman zaman Genelkurmay Başkanı'nın, yanıt verdiğini belirten Özyürek, ''Bu konularda Genelkurmay Başkanı'nın konuşmasına gerek olmadan, Milli Savunma Bakanı ve Başbakan'ın gerekli savunmayı yapması gerektiğini düşünüyorum. TSK, günlük tartışmaların dışında tutulmalı ama o camiayı rahatsız eden saldırılara karşı da siyasetçiler görevini zamanında yapmalı'' diye konuştu. Özyürek, Milli Savunma Bakanı Gönül'e bedelli askerliğin gündemde olup olmadığını da sordu.

-"İMRALI KONUSUNDA MUHATAP KİM?-

Komisyonda söz alan DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise Abdullah Öcalan'ın kaldığı İmralı Cezaevi'nin tek kişilik özel bir cezaevi olduğunu ifade ederek "İçerde gardiyan var Adalet Bakanlığına, etrafında jandarma var İçişleri Bakanlığına bağlı... Genelkurmay Başkanlığı, neden ikide bir cevap veriyor, muhatap oluyor? Kriz merkezinin başında Genelkurmay Başkanlığının olduğunu biliyorum. Öyleyse muhatap kim?'' diye sordu. Bakan Gönül'ün "mübadele olmasaydı, Rumlar, Ermeniler gitmeseydi milli devleti kuramazdık"şeklindeki sözlerini de hatırlatan Kaplan "Acaba ortak vatanın kuruluş sürecinin temel dayanağı İslam dini miydi?" dedi. Kaplan, Gönül'e, ''Bu, ayrımcılık kokmuyor mu? Yarın aynı duyguyu, Kürt yurttaşlarımıza karşı da bir ayrımcılık olarak yaşatır mı?'' diye sordu.

-CHP'Lİ ERGİN'DEN ERGENEKON ELEŞTİRİSİ-

Komisyonda CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin ise Ergenekon davasıyla ilgili eleştirilerde bulundu. Davanın herkesi rencide eden bir duruma geldiğini kaydeden Ergin, ''Bu ülkenin 2 Orgenerali, yan yana durmaktan bile hicap duyacakları insanlarla, aynı doğrultuda birlikte çalışıyormuş gibi, aynı konunun sorumluları haline getirilmiştir. Bunu şiddetli kınıyorum. O Orgeneraller için, içim gerçekten yanıyor, kanıyor'' dedi. Milli Savunma Bakanı Gönül'ün "Terör örgütü, özellikle son dönemde ülkemiz içinde yuvalanmış legal veya illegal örgütlenmeleri vasıtasıyla, özellikle büyükşehirlerimiz başta olmak üzere her fırsatta sivil vatandaşlarımızı kışkırtmakta ve sivil itaatsizlik eylemleriyle yönlendirmeye çalışmaktadır'' sözlerini de hatırlatan Ergin, ''Niye üzerine gitmiyorsunuz? Legal görüntülü örgütlerin de üzerine gitmek zorundasınız, gitmiyorsanız görevinizi yapmıyorsunuz'' dedi.

-AKP'LİLERDEN DTP'Lİ KAPLAN'A ELEŞTİRİ-

AKP Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ne geçmişte yaşanan darbelerle TSK'nın suçlanabileceğini ne de "yaşanan darbelerle en fazla yarıyı kim aldı yarışması düzenlenebileceği'ni belirterek "Hele hele aidiyet hissi, vefa gibi temel duyguları okşuyorsak, TSK'yı Ergenekon davası gibi yargıya intikal etmiş bir davada taraf haline getirebiliriz. Bu davanın TSK ile uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmadığı açık ve nettir'' dedi. PKK terörünün çok eskilere dayandığını kaydeden Bilgiç, DTP'li Hasip Kaplan'a, ''terörü terör olarak nitelemediğiniz noktada, sizinle başlangıç noktasını bulmamız mümkün olmuyor''dedi. AKP Tokat Milletvekili Osman Demir de Kaplan'ın konuşmasını eleştirerek ''Harcamaları keyfi mi yapıyoruz, biz de daha çok okul, daha çok hastane yapılmasını isteriz. Irak'ın kuzeyine bombayı keyfimize mi atıyoruz? Hayır. Karşınızda biri çıkmış, silahını çekmiş, köyleri kasabaları basıyorsa, ne yapacaksınız? Silahı çekene kitapla karşılık veremezsiniz'' diye konuştu. (ANKA)

(EG/BÜN)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Politika Ergenekon, Darbe ve İmralı Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement