Filistinli analistler, 2007 yılından beri İsrail ablukası altında bulunan ve Mısır'daki darbenin ardından şiddetlenen, Gazze Şeridi'nde yaşanan ekonomik ve insani krizin aşılmasının tek yolunun, " Hamas'ın Fetih hareketi ile milli mutabakat sağlaması" olduğunu belirtiyor.
AA muhabirine konuşan Gazze'deki Ezher Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi Prof. Muheymir Ebu Sade, "Gazze Şeridi'nde yaşanan krizi çözmenin en kolay yolu Hamas'ın, Fetih Hareketi ile milli mutabakat yolunda gitmesi" dedi.
Gazze'de yaşanan krizin Hamas Hareketi'nin karizmasını olumsuz yönde etkilediğini ve siyasi gücüne de zarar verdiğini belirten Ebu Sade, "Mısır, bölgenin yaşadığı zor durumun daha da şiddetlenmesine neden oldu. Gazze halkının talepleri karşılayabilecek ve krizlerin üstesinden gelebilecek bir hükümete ihtiyacı var" diye konuştu.
Ebu Sade, Gazze'de yaşanan insani ve ekonomik krizin Hamas'ın askeri gücüne etkisi olmadığına dikkati çekti.
Hamas içinden farklı seslerin yükseldiğini aktaran Ebu Sade, Hamas'ın bazı üyelerinin daha ılımlı olduğunu ve krize çözüm bulmak için milli mutabakat yolunu tercih ettiğini, bazı üyelerin ise Fetih Hareketi'ne karşı taviz verilmemesini savunduğunu kaydetti.
Mısır da, Hamas'a düşman gibi görünüyor
Ebu Sade'nin görüşünü destekleyen gazeteci, yazar Dalal Avakil, " Hamas'ın önündeki, Gazze'yi art arda gelen krizlerden kurtaracak en iyi seçenek Fetih Hareketi ile milli mutabakatı sağlamak" görüşünü dile getirdi.
Diğer seçeneklerin Hamas'ı "zor maceralar"a sürükleyeceğini iddia eden Avakil, şunları söyledi:
"İsrail, Hamas'ın düşmanı konumunda, Mısır da düşman gibi görünüyor. Hamas ve Filistin yönetimi arasında da husumet var. Hamas yabancı müttefiklerle ilişkilerini kaybetti. Halk krizlerden rahatsız. Bu krizlerden çıkmanın en iyi yolu milli mutabakat. Hamas'ın milli mutabakatı sağlamak için başlattığı siyasi girişimi bütünüyle tamamlaması gerekir. "
Hamas ve Fetih hareketleri, 17 Ocak'ta Kahire'de düzenlenen toplantılarda uzlaşma formülü üzerinde anlaşmıştı. Milli mutabakat hükümeti kurma ve seçimler konusunu ele almak üzere 26 Şubat'ta Kahire'de bir araya gelmesi beklenen iki grubun görüşmesi, belirsiz bir tarihe ertelenmişti.
2007 yılından itibaren Gazze'ye uygulanan abluka nedeniyle insani kriz yaşanan Gazze'de halk çareyi Mısır-Gazze arasında açılan tüneller aracılığıyla temel ihtiyaç maddelerini geçirmekte bulmuştu. Çok farklı ölçülerde açılan tünellerin bazıları yalnızca yaya geçişi için kullanılırken bazıları büyükbaş hayvan ve arabaların dahi geçebileceği genişlikteydi.
Mısır'da 3 Temmuz'da yapılan askeri darbenin ardından, İsrail ve Gazze'ye sınırı olan Sina Yarımadası'nda yaşanan şiddet olaylarının sebepleri arasında Gazze-Mısır arasında yer alan tüneller gösterilmiş ve tünellerin tamamına yakını Mısır tarafından yıkılmıştı. Tünellerin yıkılması Gazze ekonomisine darbe vurdu ve halk temel ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldi.
Mısır'ın, Gazze'nin dış dünyaya açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı'nı kapatması da Gazze için yeni bir sıkıntı kaynağı oldu. - Gazze
Son Dakika › Politika › Gazze'ye Mısır Darbesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?