İngiliz Basını: Erdoğan Kendisini Dizginleyemiyor - Son Dakika
Politika

İngiliz Basını: Erdoğan Kendisini Dizginleyemiyor

İngiliz Basını: Erdoğan Kendisini Dizginleyemiyor

Financial Times ve Guardian, Türkiye'deki yerel seçimlere yer verdikleri yazılarında, 'Erdoğan'ın kendisini dizginlemediği' ortak vurgusunu yaptı.

01.04.2014 08:35  Güncelleme: 09:00

Önümüzdeki 5 yıl boyunca yerel yönetimlerde yer alacak isimlerin belirlendiği yerel seçim, genel seçim havasında ilerledi. Türkiye'de olduğu kadar dünyada da konuşulan Türkiye yerel seçimleri, Batı medya ve basınının da ilk günden beri takibinde. İngiliz basınının önemli gazetelerinden Financial Times ve Guardian, seçim öncesinde olduğu gibi seçim sonuçlarından sonra da değerlendirme yapmaya devam ediyor.

İşte o değerlendirmeler:

FINANCIAL TIMES: SEÇİNM SONUÇLARI ERDOĞAN'I GÜÇLENDİRDİ

Financial Times ilk sayfasında "Seçim sonuçları Erdoğan'ı güçlendirdi" diye giriş yaptı. FT'ye göre; yerel seçimlerin ardından Başbakan Erdoğan, adaylığını koyarsa 'Türkiye'nin halk tarafından seçilecek ilk cumhurbaşkanı' olabilir.

FT, gazetenin iç sayfalarında, seçim sonuçları için 'seçimlerdeki başarısı sonrası Erdoğan'ın artık kaderini kendisinin tayin edeceği'ni yorumuna yer verdi ve şöyle devam etti: "Erdoğan'ın kalan oyu eski laik elite şüphe ile yaklaşan Kürt partilerini destekleyenlerden almaya çalışabilir"

"ERDOĞAN SON MUHAREBEYİ ALDI AMA..."

Financial Times'ın internet sayfasında yer bulan bir yazının başlığı ise "Erdoğan son muharabeyi kazandı ama savaş henüz bitmedi". Yazıyı kaleme alan kişi ise geçmişte Türkiye'de de görev yapmış olan Financial Times'ın dış haberler editörlerinden David Gardner.

"AKP ŞAŞILACAK DERECEDE GÜÇLÜ BİR OY TOPLAMA MAKİNASI"

Gardner, Erdoğan'ın ve onun lideri olduğu AKP'nin "şaşılacak derece güçlü bir oy toplama makinası" olduklarını söyledi.

"SEÇİMLER TEMELDE AKP VE CEMAAT ARASINDA GEÇTİ"

Yazıda dikkat çeken bir diğer nokta ise 'son yerel seçimlerin temelde AKP ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) arasında geçmemesi ve iktidar partisi ile Gülen Cemaati arasında ölümcül bir mücadele olması'na değinilmesi.

"ERDOĞAN ALTINDAN KALKAMAYACAĞI İŞLERE GİREBİLİR"

Gardner'a göre, Erdoğan'ın zafer konuşmasındaki "İnlerine gireceğiz" cümlesi tehlike arz ediyor. Gardner, mevcut kinci tavrını sürdürmesi halinde, Erdoğan'ın da altından kalkamayacağı işlere girebileceği kanısında.

"Bu seçim sonucu etkileyici olursa olsun Erdoğan muharebeyi kazandı, savaşı değil" diyen Financial Times editörünün yazısında şu satırlar var:

"Beklenmedik derecede başarılı seçim sonucu, Erdoğan'ın artık cumhurbaşkanı adayı olmak ile dördüncü dönem başbakanlık yapmak arasında bir tercih yapması gerektiği anlamına geliyor. Erdoğan daha önce parti liderlerinin en fazla üç dönem görev yapmalarına imkan veren AKP tüzüğüne uyma sözü vermişti. Ancak yürütme gücünü koruması ve partisini kontrol etmeyi sürdürmesi için, büyük oranda resmi ve partiler üstü bir görev olan cumhurbaşkanlığı yerine başbakanlığı seçmesi, genel seçimlerin de Mayıs 2015'ten çok daha önce yapılması gerekir."

"TÜRKİYE KISA VADELİ SERMAYE AKIŞLARINA KARŞI KORUNMASIZ"

"Eğer Erdoğan beklerse, ekonomik büyümedeki düşüş olumsuz etkilerini göstermeye başlayacaktır. Özellikle de para politikalarının dünya çapında yavaş yavaş sıkılaştırılmasının ucuz para döneminin sonunu getireceği ve Türkiye'nin kısa vadeli sermaye akışlarına karşı ne kadar korunmasız olduğunun daha da ortaya çıkacağı düşünüldüğünde."

"ERDOĞAN, DÜŞMANLARINA  SALDIRMAYA DEVAM EDERSE..."

"Seçmenin önemli bir bölümünün desteğini almak normalde piyasalara istikrar mesajı verir. Ancak bu durum, Sayın Erdoğan düşmanlarına sert sözlerle saldırmaya, hukukun üstünlüğünü bir tarafa bırakmaya ve herşeyden önemlisi de iş dünyasında ve medyada düşman sayılan kişilerden intikam almaya devam ederse değişebilir."

"Seçimler geride kalmış, Sayın Erdoğan daha da güçlenmiş olsa da, bu da değişebilir. Devlet kurumlarının ve hukukun daha da ayaklar altına alınması, internete ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar, özellikle de yeni yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının hasıraltı edilmesi, kitlesel protesto gösterilerini kısa sürede yeniden alevlendirebilir."

"Son seçim öncesi kendisini çok az dizginleyen bir Başbakan, zaferinden sonra muhtemelen bunu kendisine hakim olmasına yönelik bir öğüt olarak görmeyecektir."

INDEPENDENT'TAN ERDOĞAN'A : CİDDİ KONUŞALIM

Independent gazetesi ise Türkiye gündemine başyazısında yer verdi. "Ciddi konuşalım" anlamında kullanılan "Talking Turkey" diyerek seslenen gazeteye göre Başbakan Erdoğan, iktidara sarılmanın cazibesine direnmeli.

"İNLERİNE GİRECEĞİZ DEMEK, HAYRA ALAMET DEĞİL"

Erdoğan'ın zafer konuşmasındaki üslubunu, özellikle de "Onların inlerine gireceğiz" şeklindeki sözlerini hatırlatmış Independent. Gazeteye göre, böyle bir konuşma hayra alamet değil.

Yazı şöyle son buluyor:

"ERDOĞAN'IN MASKARALIKLARI"

"Sayın Erdoğan hafta sonu testi geçmiş olabilir ancak yaptığı maskaralıklar onun saygınlığını yitirmesine neden oldu. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu son şey ise benzer davranışların daha fazlası."

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Politika İngiliz Basını: Erdoğan Kendisini Dizginleyemiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • KARTAL TAŞ: İNGİLİZLEREDE KAPAK OLDU BU SEÇİM 20 2 Yanıtla
  • DE YÜRÜ GİT SENDE: BİŞEY Mİ DEDİ NE 11 0 Yanıtla
  • bahattin afşar: İŞTE GERCEK YÜZLERİ EY VATANDAŞLAR EMİN OLUN DÜNYADA YAPILAN HER MÜSLÜMAN KIYIMININ ARKASINDA GÖRÜNMEYEN VE SİNSİ ŞEREFSİZ OLARAK BU BU İNGİLİZLER VAR DÜNYAYI ASIL BUNLAR YÖNLENDİRİYORLAR ŞU AN DÜNYADA İLK DEFA BİR MÜSLÜMAN BAŞBAKANI YIKAMAMANIN VERDİĞİ ACIYI BİR COK KEZ YAŞADILAR ŞÜKÜRLER OLSUN ONLARA BU ACIYI HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ YİNE TÜRK MİLLETİ YAŞATTI BUNLAR BAŞBAKANIN İNLERİNE GİRECEĞİZ KELİMESİNDEN NEDEN RAHATSIZ OLDULAR ÇOK BASİT ONLARIN İNİNE GİDEN YOL FETULLAHIN GÜZERGAHINDAN GECİYORDA ONDAN EY TÜRK MİLLETİ EVET İNSAN FANİDİR BU GÜN VAR YARIN YOK BAŞBAKANIMIZDA ÖYLE BİZE DÜŞEN GÖREV RECEPLERİ COĞALTMAK TAYYİPLERİ DESTEKLEMEK ERDOĞANLARI BAŞBAKAN YAPMAK BİZ HEP BÖYLE VATAN PERVER BAŞBAKANLAR SECERSEK BU ÜLKE ALLAHIN İZNİYLE YENİLMEZ ARMADADA BİR ÜLKE OLACAKTIR 3 2 Yanıtla
  • FUAT: BB.FRENİ PATLAMIŞ KAMYONA BİNMİŞ..ONA KENDİNİ DİZGİNLEYEMİYOR DENMEZ..UÇURUMA DOĞRU HIZLA GİDİYOR DENİR.. 3 2 Yanıtla
  • TC. VATANDAŞ...: ANLAŞILAN BAŞBAKANI TEK KISKANAN İÇ MİHRAPLAR DEĞİL DIŞTADA GÖZÜ KALDIRAMAYAN DÜŞMANLAR VAR HERZAMAN Kİ GB MİLLET İRADESİNE SAYGI DUYUN EY İNSAN HAKLARI SADECE KENDİ MİLLETİ VE ÇIKARLARI İÇİN OLAN ÇOK GELİŞMİŞ AVRUPA MİLLETİN EGEMENLİĞİNE DAYALI DEMOKRATİK SEÇİMLERE BARİ SAYGINIZ OLSUN ÜLKEMİZ VE İNSANIMIZ EN AZINDAN BUNU HAK EDİYOR AYRICA TÜRKİYE DAHA DA GÜÇLENECEĞİ İÇİN SİZLERE BAĞIMLILIĞI YOK OLACAĞI GB TAYYİP TEN KORKUYORSUNUZ ÇÜNKÜ MİLLETİNE SADIK BİR LİDER SİZİ KORKUTUYOR ÜLKE KALKINACAK DİYE ALLAH TOPUNUZUN BELASINI VERSİN SYN BAŞBAKAN KADAR BAŞINIZA TAŞ DÜŞSÜN O TAŞIN ALTINDA EZİLEN DE BİR DAHA ÇIKMAYIN... 2 2 Yanıtla
  • Cuvaldız: Aslında Muhalefet Dediğin Bu Gazete Gibi Olur, Düşüncelerini Güzel Ortaya Koyuyorlar, Ona Göre Adımlar Atılacaktır.! 2 0 Yanıtla

Advertisement