Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ev sahipliğinde İstanbul'da 17- 19 Mayıs 2016 tarihlerinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 3. Sudan Sorumlu Bakanlar Konferansında Türkiye'nin 2022 yılına kadar Su Konseyi üyesi olmasına karar verildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ev sahipliğinde İstanbul'da 17-19 Mayıs 2016 tarihlerinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 3. Sudan Sorumlu Bakanlar Konferansı tamamlandı. Açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yaptığı İİT 3. Sudan Sorumlu Bakanlar Konferansı, 38 İİT üyesi ülkeden 18 bakan ve çok sayıda üst düzey memurun katıldı. Konferansta üye ülkeler 2012'de kabul edilen Su Vizyonu belgesinin hayata geçirilmesine yönelik önemli kararlar aldı. Buna göre İİT Su Konseyi'nin çalışma usulünü belirleyen Görev Tanım Belgesi (Terms of Reference) üyelerin öngördüğü değişiklik önerileri dikkate alınarak düzenlendi ve kabul edildi.
TÜRKİYE 2022'YE KADAR SU KONSEYİ ÜYESİ OLACAK
İİT Su Konseyi'nin kurulmasına öncülük eden ve şu ana kadar gerçekleştirilen toplantılara ev sahipliği yapan Türkiye'nin 2022 yılına kadar Su Konseyi üyesi olmasına karar verilen konferansta, Türkiye'nin yanı sıra Arap, Afrika ve Asya bölgelerinden temsil eşitliğini sağlamak maksadıyla Azerbaycan, Bangladeş, Tunus, Gine, Irak, İran, Mısır, Nijerya ve Suudi Arabistan'ın da 2018 yılına kadar Su Konseyi üyeliğine dahil edilmesi kararlaştırıldı.
4. KONFERANSIN KENDİ ÜLKELERİNDE YAPILMASI İÇİN SUUDİ ARABİSTAN VE MISIR'DAN İYİ NİYET BEYANI
Konferansta, Suudi Arabistan Krallığı ve Mısır Arap Cumhuriyeti 2018 yılında düzenlenmesi planlanan İİT 4. Sudan Sorumlu Bakanlar Toplantısı'nın ev sahipliğini üstlenmek üzere niyet beyanında bulundu. Su Konseyi'nin, başta sudan kaynaklanan hastalıkların önlenmesi konusu olmak üzere, kapasite geliştirme stratejilerini hayata geçirilmesi yönünde çağrıda bulunulduğu konferansta ayrıca BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu olarak, herkes için temiz ve yeterli miktarda içme suyu ve hıfzıssıhha hizmetlerine erişim sağlanması hususunda, başta suyun verimli kullanılması, atık su arıtımı ve yeniden kullanımı, desalinasyon ve yağmur suyu hasadı gibi yenilikçi yöntemlerin üye ülkelerde yaygınlaştırılması için uluslararası işbirliği çağrısı da yapıldı.
Öte yandan, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) yönetiminde üye ülkelerin su yönetimi konusundaki talep ve çözüm önerilerinin biraraya getirileceği bir veri tabanı oluşturulmasına karar verilen organizasyonda üye ülkelerin SESRIC tarafından hayata geçirilen Su Yönetimi Kapasite Geliştirme Programı'ndan (WaterCaB) azami ölçüde faydalanması yönünde çağrıda bulunuldu. - ANKARA
Son Dakika › Politika › İslam İşbirliği Teşkilatı 3. Sudan Sorumlu Bakanlar Konferansı Sona Erdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?