Kılıçdaroğlu: "Kürsü Dokunulmazlığı Hariç Dokunulmazlıklar Kalksın" - Son Dakika
Politika

Kılıçdaroğlu: "Kürsü Dokunulmazlığı Hariç Dokunulmazlıklar Kalksın"

Kılıçdaroğlu: "Kürsü Dokunulmazlığı Hariç Dokunulmazlıklar Kalksın"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Dokunulmazlıklar konusunda CHP’nin tavrı çok açık, çok net, programında da, bildirgelerinde de her yerde yazılı. Kürsü dokunulmazlığı hariç dokunulmazlıklar kalksın” dedi.

05.01.2016 16:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Dokunulmazlıklar konusunda CHP'nin tavrı çok açık, çok net, programında da, bildirgelerinde de her yerde yazılı. Kürsü dokunulmazlığı hariç dokunulmazlıklar kalksın" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM'deki Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, "7 Haziran'dan sonra pim çekildi. Bölge bir ateş yumağına dünüştü. Neden 7 Haziran'dan sonra. Sen sorunu bile kendi çıkarın için kullanıyorsun, oradaki ölümleri bile kendi çıkarın için kullanıyorsun. Biz bunu biliyoruz. Bölgenin de bütün Türkiye'nin de bunu bilmesini isterim. Analara yalancı bir bahar yaşattılar çözüm süreciyle. Analar ağlamayacak dediler, itiraz eden mi oldu, kimse itiraz etmedi. 7 ile bağlı 17 ilçede sokağa çıkma yasağı var. Sokağa çıkma yasağından etkilenen nüfus sayısı 1 milyon 300 bin kişi. 200 bin kişi mülteci durumuna düştü. 783 kamu kurumu ağır hasar gördü. 19 okul yakıldı. 7 bin kişi uğradıkları zarar nedeniyle Valilikten yardım istedi. 151 sivil vatandaş hayatını kaybetti.193 güvenlik görevlimiz şehit oldu. Soru şu, bütün bunların sorumlusu kim? Bunların sorumlusu ülkeyi yönetenler. Kahvaltıda öldürülen Melek anneyi düşünün. O kadının ne suçu vardı? Kim sorumlusu bunun? Yazık günah değil mi bu ülkeye, o kadına, onun çocuklarına yazık değil mi? Bu çatışmalar PKK'nın ekmeğine yağ sürüyor. Terör örgütü kandan besleniyor. Size defalarca dedik, yanlış adrese gidiyorsunuz dedik. Devleti yönetenler, iktidar sahipleri 3 gün sonrasının hesabını yapmak zorundadır. Ben 3 gün diyorum, elin oğlu 50 yıl sonrasının hesabını yapıyor" diye konuştu.

"BU ÜLKEYE HUZURU GETİRMEK İÇİN BİZİM ÜSTÜMÜZE HANGİ GÖREV DÜŞÜYORSA O GÖREVİ YERİNE GETİRMEYE HAZIRIZ"

Şehirlerin silah deposuna dönüştüğünü söyleyen Kılıçdaroğlu,"Vatandaşlara zorla kapılarını açacaksın diye baskı kuruyorlar sen biliyorsun. Zorla hendek kazdırıyorlar, sen biliyorsun. Önce konut yaparsın, prefabrik konutlar bölge halkı gelin burada oturun. Ben terör örgütü mensuplarını burada etkisiz hale getireceğim. Tamam anlarım ben. Bunlarda akıl da yok. Sonuçta fatura masum insanlara çıkıyor. Bunlar ülkeyi yönetemiyorlar. Umuyoruz 2016'da Türkiye bu sorunlarını aşmış olsun. Anamuhalefet partisinin genel başkanı olarak söylüyorum, bu ülkeye huzuru getirmek için bizim üstümüze hangi görev düşüyorsa o görevi yerine getirmeye hazırız. Düne kadar diyorlardı ki, "Biz sorunu çözeceğiz CHP engel oluyor bize." Ne zaman engel olduk" ifadelerini kullandı.

"KÜRSÜ DOKUNULMAZLIĞI HARİÇ DOKUNULMAZLIKLAR KALKSIN"

Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Sayın Davutoğlu randevu aldı, geldi. Kendilerini karşıladık. Eğer gelir başkanlıkla ilgili açıklama yaparsa söz sizinle paylaşacağım demiştim. Oturduk anayasa konusunu görüştük. Başkanlıkla ilgili hiçbir ayrıntı vermedi. Biz parlamenter sistemin nasıl olması gerektiğini, aksayan yönlerinin nasıl düzeltilmesi gerektiğini bütün ayrıntılarıyla anlattık. Oda Başkanlıkla ilgili bir çalışma yapacaklarını ifade etti. Neyi öneriyorlar şu ana kadar anlayabilmiş değilim. Zaman zaman kamuoyundan bize eleştiriler geliyor. Hiç kimse unutmasın, CHP demokrasiden yanadır. Hiçbir darbe yasasını savunmaz ve asla da savunmamıştır. Ben şu soruyu sordum Sayın Davutoğlu ve arkadaşlarına, 'bu anayasada sizin görev yapmanızı engelleyen bir hüküm var mı?' Yok dediler. Darbe anayasasından örnekler verdim. Döndüm şu soruyu sordum, 'Peki bugün Türkiye'de basın hür mü?' İki gazeteci arkadaşımız doğru haber yaptı diye Silivri Cezaevi'nde. Bunun anayasa ile ne ilgisi var. Bunu yapan ne, darbe hukuku dedim. Sayın Davutoğlu'na Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin fazla olduğunu, o yetkilerin Kenan Evren'e göre belirlendiğini ve yetkilerin kısılması gerektiğini söyledim. Eğer bir üniversite kendi rektörünü seçemiyorsa oraya ortak üniversite demeyelim. Neden Cumhurbaşkanı üçünden birisini atar. Milletin vekilini millet seçsin mi seçmesin mi? Milletin vekilini millet seçsin ise o darbe yasalarını değiştireceksiniz. Yüzde 10 seçim barajını kaldıracaksınız. Parlamento yürütmenin arka bahçesi haline nasıl döndü? Hakkını yemeyeyim, Sayın Davutoğlu dedi ki, "Haklısınız." Bize bir söz de verdi. '12 Eylül hukukunu tarayacağız' dedi. Dokunulmazlıklar konusunda gündeme geldi. Dokunulmazlıklar konusu da bir anayasa düzenlemesi görüşmede değil ama kamuoyunda tartışıldı. Dokunulmazlıklar konusunda CHP'nin tavrı çok açık, çok net, programında da, bildirgelerinde de her yerde yazılı. Kürsü dokunulmazlığı hariç dokunulmazlıklar kalksın."

"PARLAMENTER SİSTEMDE 200 YILLIK BİR TECRÜBEMİZ VAR, ÇÖPE ATIYORSUNUZ 200 YILI"

Başkanlık sistemine ilişkin ise Kılıçdaroğlu, "Başkanlıkta başkanlık. Dünyanın en önemli ülkeleri başkanlıkla yönetiliyormuş. Araştırdık gerçekten böyle mi? BM İnsani Gelişmişlik Endeksine göre en gelişmiş ilk 20 ülkenin 17'si parlamenter sistemle yönetiliyor. 2'si başkanlık sistemi. Niye bu kadar yalan söylüyorsunuz? İnsani gelişmişlikte en sonda yer alan 20 ülkeye, orada da 20 ülkenin 14'ünde başkanlık sistemi, 5'inde de yarı başkanlık sistemi var. Başkanlık sisteminin özelliği nedir? Ülkeyi bölmek, parçalamak istiyorsan başkanlık sistemini getireceksin. Neyimiz eksik bizim. Parlamenter sistemde 200 yıllık bir tecrübemiz var. Çöpe atıyorsunuz 200 yılı. Varsa bir eksiğimiz giderelim. İlla başkanlık istiyorum. İlla ben başkan olacağım. Olamayacaksın. Bunu bil. Şimdi Suudi Arabistan ile İran kavga ediyor. Eskiden olsaydı, Türkiye eski konumunda olsaydı sorunun çözümünde başvuru adresi olurdu. Biz tarafsızlığımızı yitirdik. Ortadoğu'da taraf olduk. Katar ve Suudi Arabistan'dan yana taraf olduk. Erdoğan yeni gitti. Ben merak ediyorum, eğer gündeme gelmediyse idamları gündeme getirmesi gerekirdi. Siyasi idamların bir toplumda ne kadar travmalar yarattığını anlatması gerekirdi. Türkiye'yi örnek getirmesi gerekirdi. İdamlar konusunda hala Dışişleri Bakanlığı sessizliğini koruyorsa orada bir soru işareti var. Sen o zaman idamdan yana tavır koyuyorsun. 21.yüzyılın Türkiye'si neden İsrail'e muhtaç hale geldi ve kim getirdi. Bu soruyu soracaksın. Bunları söylerken savaştan, kavgadan yana değiliz" ifadelerini kullandı.

"Laikliği yıllar yılı gidip dinsizlik diye millete anlattılar" ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, "Bugün laikliğin önemi çok daha iyi anlaşılıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye'ye yaptıkları çok daha iyi anlaşılıyor. Anayasanın ilk dört maddesi kırmızı çizgimizdir dedik. Kurucu iradenin iradesi başımızın üstünedir dedik. Söylemeye de devam edeceğiz" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Kılıçdaroğlu: 'Kürsü Dokunulmazlığı Hariç Dokunulmazlıklar Kalksın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement