CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, trans bireylere yapılan ayrımcılığı Meclis gündemine taşıyarak, yapılan ayrımcılığın en somut örneğinin Meclis'te yaşandığını, basın toplantısı için gelen trans bireylerin erkek polis tarafından aranmaya çalışıldığını iddia etti.
Parlamentoda LGBT bireyleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında nefret suçlarının en çok LGBT'lilere yönelik yapıldığını, son dönemde bu suçun daha da arttığını belirten CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, bütün insanların onur ve haklar açısından özgür ve eşit doğduklarını, trans vatandaşların nefret suçlarının kapsamı içine alınması gerektiğini belirtti. Nefretin kökeninde korkunun yattığını ifade eden Tanal, "Tüm dünya bu sorunu nasıl çözmüşse, ülkemizin de bu konuyla ilgili çözümü yapması lazım. Trans vatandaşlarımızın ayrımcılıktan korunması için Meclis'in, İçişleri Bakanlığı'nın, Adalet Bakanlığı'nın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun, Türkiye İnsan Hakları Kurumu'nun yükümlülükleri var, ancak bu yükümlülükler bugüne kadar yerine getirilmedi" dedi.
Trans bireylere yapılan ayrımcılığı önlemek için yeterli yasal düzenleme olmadığını belirten Tanal, bu bireylere hastanelerde, okullarda, iş dünyasında ayrımcılık yapıldığını ve kötü muamelelere maruz kaldıklarını söyledi. Trans bireylere yapılan ayrımcılığın en somut örneğinin Meclis'te yaşandığını iddia eden Tanal, "Meclis'e gelen hanımefendi arkadaşımızın üstü erkek polis tarafından aranmaya çalışıldı. Bir hanımefendinin erkek polis tarafından aranması, insan onurunun, kişiliğinin ihlali anlamına gelir. Tüm kamu kurumlarının bu konuya eğilmesi lazım. Bu sorunu görmemezlikten gelemeyiz. E-5 yollarında gecenin belli bir saatinde, caddelerde, şehirlerde seks ticareti gündeme getiriliyor. Eğer bu ülkede seks köleliğini, seks ticaretini iktidar bitirmek istiyorsa bu insanların barınma, eğitim, çalışma hakkının halledilmesi lazım. Cinsel eğilimleri nedeniyle aile ve toplum bu kişileri reddediyor, kalacak yerleri yok. Okuldan, işyerinden atılmakta. Devletin bir an önce bu soruna eğilmesi lazım" diye konuştu.
20 Kasım'ın dünyada ve Türkiye'de nefret cinayetlerinde öldürülen trans bireyleri anma günü olarak lezbiyen, gay, biseksüel, travesti, transseksüel toplumu tarafından kabul edildiğini söyleyen trans Buse Kılıçkaya ise, trans ve eşcinsel cinayetlerinin politik olduğunu, bu vatandaşlara ayrımcılık yapıldığını söyledi. Son 12 ayda dünyada 226 trans bireyin nefret cinayetinde öldürüldüğünü açıklayan Kılıçkaya, Avrupa ülkeleri arasında trans cinayetlerinin en çok yaşandığı ülkelerin başında ise Türkiye ve İtalya'nın geldiğini belirtti. - ANKARA
Son Dakika › Politika › Lgbt'lilerin Sorunları Meclis'te - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?