Mülteci Hakları Alt Komisyonu - Son Dakika
Politika

Mülteci Hakları Alt Komisyonu

Mülteci Hakları Alt Komisyonu, nüfusu kadar Suriyeli sığınmacı misafir eden Kilis'in Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesine ilişkin teklifi üst komisyona sunmayı kararlaştırdı.

31.03.2016 14:46

Mülteci Hakları Alt Komisyonu, nüfusu kadar Suriyeli sığınmacı misafir eden Kilis'in Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesine ilişkin teklifi üst komisyona sunmayı kararlaştırdı.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye Misyon Şefi Lado Gvilava, Türkiye'nin ev sahipliğini, "Ben böyle bir şey görmedim. Şimdiye kadar Amerika Birleşik Devletleri'nden 'göçmen dostu ülke' diye söz edilirdi ama Türkiye'nin yaptıkları çok çok ötesine geçti. Amerika Birleşik Devletleri bu konuda Türkiye'nin arkasında kaldı diyebiliriz." dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan "Mülteci Hakları Alt Komisyonu" AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplandı.

Komisyon Başkanı Uslu, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacı sayısının 2,7 milyonu aştığını, Avrupa'nın ise bu konuda sınıfta kaldığını belirtti. Uslu, Kilis'te nüfusu kadar Suriyeli sığınmacı bulunduğunu, bunun dünyada örneğinin olmadığını ifade ederek, bundan dolayı Kilis halkı ve şehrinin, Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi için teklifi hazırladıklarını söyledi.

MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy ise Kilis'in aday gösterilmesine olumlu baktıklarını ve desteklediklerini belirtti.

AK Parti Isparta Milletvekili Sait Yüce, Kilis'in bazı kurumlarca Nobel'e aday gösterildiğini hatırlatarak, kendilerinin de komisyon olarak İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna teklifte bulunmalarının olumlu olacağını vurguladı.

Konuşmaların ardından teklifin İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna sunulması kararlaştırıldı.

"Göçmen dostu ülke"

Komisyona bilgi veren IOM Türkiye Misyon Şefi Gvilava, ilk defa Meclise geldiğini belirterek, komisyonun konularının kendi teşkilatlarının da ana konusu olduğunu söyledi.

Gvilava, Kilis'in misafirperverlik açısından örnek olduğunu ve bunun bir benzerinin bulunmadığını ifade ederek, "Uluslararası Göç Örgütünde görev yaptığım sürece ben böyle bir şey görmedim. Türkiye'nin tarihte en büyük sayıya ev sahipliği yaptığını söyleyebiliriz. Şimdiye kadar Amerika Birleşik Devletleri'nden 'göçmen dostu ülke' diye söz edilirdi ama Türkiye'nin yaptıkları çok çok ötesine geçti. Amerika Birleşik Devletleri bu konuda Türkiye'nin arkasında kaldı diyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

IOM'un dünyadaki en büyük uluslararası kuruluşlardan birisi olduğunu belirten Gvilava, iki taraflı bir olgu olan göçün olumlu ve olumsuz tarafları bulunduğunu, iyi yönetilmesi durumunda olumlu taraflarının ağır basacağını kaydetti. Türkiye'nin 2004'te IOM'un tam üyesi olduğunu hatırlatan Gvilava, Türkiye'de 150'den fazla personellerinin görev yaptığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Mülteci Hakları Alt Komisyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement