Meclis, 4 Temmuz itibarıyla çalışmalarına 10 gün ara verecek. Genel Kurul, 15 Temmuz 2017 Cumartesi günü ise özel gündemle toplanacak.
TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin, Meclisin çalışma takvimine ilişkin grup önerisi kabul edildi.
Buna göre, Türk- Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin Kuruluşu Hakkında Kanun Tasarısı gündemin 2'nci sırasına, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Arasında Ev Sahibi Ülke Anlaşması ile Anlaşmada Değişiklik Yapılmasına İlişkin Notaların Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ise gündemin 3'üncü sırasına alındı.
Genel Kurul, 1 Temmuz'da tatile girmeyerek çalışmalarına devam edecek. 22 Haziran Perşembe gününe kadar gündemdeki çalışmaların tamamlanmasının ardından Genel Kurul, 28 Haziran Çarşamba ve 29 Haziran Perşembe günleri toplanmayacak.
TBMM Genel Kurulu, 4 Temmuz itibarıyla çalışmalarına 10 gün ara verecek, 15 Temmuz 2017 Cumartesi günü ise özel gündemle toplanacak. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla gerçekleştirilecek bu özel birleşimde, siyasi parti grubu başkanlarına 10'ar dakika söz verilecek. 17 Temmuz Pazartesi günü ise Genel Kurul saat 14.00'te toplanarak gündemdeki kanun tasarı ve tekliflerini görüşmeye devam edecek.
Görüşmelerden
AK Parti'nin grup önerisinin görüşmeleri sırasında söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, iktidar partisinin Meclisin çalışma takvim ve gündemini sürekli değiştirdiğini, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.
AK Parti'nin, Meclis bürokratlarına parti memurları gibi davrandığını, her şeyi kendi belirlediği istikamette düzenlemeye çalıştığını ileri süren Özel, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın da tarafsız olmadığını savundu.
"Parti içi rekabetinizi şu kürsüye yansıtmayın"
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da konuşmasında, partilerin grup başkanvekillerinin zaman zaman bir araya gelerek ortak yol haritası belirlediğini, CHP grup başkanvekillerinin bu tür müzakerelerde her birinin farklı yaklaşımlar sergilediğini dile getirdi.
Verilen sözlerin tutulmamasının Meclis çalışmalarını olumsuz etkilediğini kaydeden Elitaş, "Parti içi rekabetinizi şu kürsüye yansıtmayın. TBMM'nin çalışmasına engel olmayın." dedi.
Mustafa Elitaş, CHP'nin, son anda, özensiz hazırlanan grup önerileri ve yoklama talepleriyle Meclisi çalıştırmama gayreti içinde olduğunu belirtti.
Elitaş, CHP Grubu'na, "Bu parti ne çektiyse grup başkanvekillerinden çekti. Şu televizyon yayınlarında 'Seçmene selam, genel başkan adaylığına devam' demek için böyle yollara girmeyin." ifadelerini kullandı.
Partisinin grup önerisine ilişkin bilgi veren Mustafa Elitaş, 15 Temmuz'dan sonra da Meclisin içtüzüğü değiştirmek üzere çalışacağını, ardından tekrar tatile gireceğini söyledi.
"İki dudak arasından çıkmadığımızdandır özgüvenimiz"
CHP Grup Başkanvekili Özel, sataşma nedeniyle yeniden kürsüye gelerek, partisinin grup başkanvekilliği görevinin son derece onurlu bir makam olduğunu vurgulayarak, göreve layık olabilmeye çalıştıklarını bildirdi.
Özel, "Bu makam genel başkan çıkarabildiyse, biz mahallemizde ön seçimden çıkarız, grubumuzun seçiminden, kapalı oylamadan çıkarız, iki dudak arasından çıkmadığımızdandır öz güvenimiz." şeklinde konuştu.
HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ise Parlamento hukukunun geleneksel ilkelerini alt üst etmeye yönelik çabalar olduğunu ifade ederek, bu yaklaşımları eleştirdi.
Milletvekillerinin Genel Kurul'a devamlılığıyla ilgili tartışmalara da değinen Sancar, "Burası askeri kışla değil, burası ilkokul değil. Siyaset sadece Parlamentodan ibaret değil. Bir parlamenterin görevi sadece burada olup tartışmalara katılmak değil. Eğer devam zorunluluğu getirmek istiyorsanız, devam zorunluluğu vesayet anlayışının yansımasıdır." diye konuştu.
Görüşmelerin ardından oylanan AK Parti grup önerisi kabul edildi.
Öte yandan Genel Kurul'da, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nun, TBMM'nin tatil ve ara verme dönemlerinde de çalışmasına ilişkin TBMM Başkanlık tezkeresi kabul edildi.
Son Dakika › Politika › TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?