Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin 15 Temmuz'da hiçbir dönemde rastlamadığı bir terör saldırısıyla karşı karşıya kaldığını belirterek, "Bu terör saldırısına karşı devletin, milletin bir şekilde tepki göstermesini makul karşılamak lazım. Bu kadar büyük bir tehdidin olduğu durumda, Türkiye Cumhuriyeti'nin o geçiş sürecinde bazı orantısız, öyle diyeyim, tedbirleri almasını makul karşılamak lazım." dedi.
TBMM Genel Kurulunda, İş Mahkemeleri Kanun Tasarısının yasalaşmasının ardından Türkiye ile İspanya Arasında Savunma Sanayi Konusunda Gizlilik Dereceli Bilginin Korunması Hakkında Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine geçildi.
MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, tasarının tümü üzerinde partisi adına yaptığı konuşmada, savunma sanayisi alanında gizlilik dereceli bilgilerin korunması konusunun önemine işaret etti.
Savunma sanayisinin, teknoloji üretebilen ve diğer sanayilerle entegre olabilen bir yapıya kavuşturulması gerektiğini dile getiren Aksu, "Milli çıkarlarımızı sınırlarımızı ötesinden başlayarak koruyacak gerçekçi bir güvenlik anlayışı hakim kılınmalıdır. Sadece üye olunan uluslararası güvenlik ortaklıkları ve müttefik ilişkileri yerine ülkemizin kendi dinamik ve değerlerinden hayat bulan milli bir savunma yapılanması esas alınmalıdır." diye konuştu.
Türkiye'nin jeostratejik konumunun, tarihi ve kültürel mirasından doğan yükümlülüklerinin, bölge ve dünya barışının tesisinde üstleneceği rolün güçlü, caydırıcı ve sürdürülebilir bir savunma sisteminin tesisini zorunlu kıldığının altını çizen Aksu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin her türlü tehdit karşısında görevini çağın şartlarına uygun ve başarılı bir biçimde yerine getirebilmesi için bunun şart olduğunu söyledi.
-"Dış politikada mızrak çuvala sığmıyor"
HDP Grup Başkanı Ahmet Yıldırım da iktidarın dış politikasını eleştirerek, "Yıllık değil, aylık değil, neredeyse haftalık olarak değişen ülkenin dış politikasında artık mızrak çuvala sığmamaktadır. " dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen torba kanun tasarısı ile savunma sanayisine ek kaynak aktarmak için vatandaşın sırtına ilave borç yükü bindirilmeye çalışıldığını söyleyen Yıldırım, oysa ki oradan elde edilmek istenen ek gelirin iki katının, yanlış dış politika uygulamaları sonucu Türkiye ve ABD arasında yaşanan vize sorunu nedeniyle kaybedildiğini ileri sürdü.
-"Bu vize konusu geçer; öyle veya böyle biter"
CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz ise savunma sanayisinde dışa bağımlığının azaltılmasının önemine işaret ederek, "Bu hassas coğrafyadaki Türkiye, kendi güvenliğini sağlayabilecek enstrümanlara ve araçlara sahip olmalı." dedi.
Yılmaz, Türkiye'nin kritik bir süreçten geçtiğini, bu süreçte ABD ile yaşanan gerginliğin dayatmalara boyun eğmeden ve dik durarak çözüme kavuşturulması gerektiğini belirterek, "Bu vize konusu geçer; öyle veya böyle biter ama bilmemiz gereken şu var; biz ABD ile mutlaka iyi geçinmek zorunda değiliz. Zaten bu uluslararası ilişkilerin pratiğine de aykırı. Bir ülke ile sürekli iyi geçinemezsiniz. Çünkü farklı çıkarlarınız, öncelikleriniz var ama çalışma kanallarını açık tutmak ve mevcut sorunları olabildiğince konuşmak, bu coğrafyada bir siyaset takip edebilmek için önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye ve ABD arasındaki vize konusu gündeme geldiğinde ilk açıklamayı kendisinin yaptığını, "ABD'nin bütün Türkleri cezalandırmaya yönelik bu kararını kabul etmiyoruz" ifadesini kullandığını anlatan Yılmaz, sözlerinin bu şekliyle Anadolu Ajansı'nın haber metninde ve pek çok gazetede de yer aldığını belirterek, "Benim açıklamam havuz medyasında çarpıtılıyor. Ne deniyor: 'ABD tüm Türkleri değil, AK Parti'lileri cezalandırsın...' Arkadaşlar, el insaf ya. Ben sizin tırnağınızı başkalarına değişmem ya. Bu başkasından çıkar, bizden nasıl çıkar bu ya. Bu nasıl bir iştir ya. Sizin kendi arkadaşlarınız bu yalanı alıyorlar ve bunu dolandırıyorlar, biliyor musunuz?"
Yılmaz, AK Parti Grubu'ndan, yalanı dolaşıma sokan bu kişilere yönelik bir tavır sergilemesini beklediğini, kendisinin ise konuyla ilgili yasal girişimlerde buluncağını söyledi.
Görüşmelerinin tamamlanmasının ardından tasarı kabul edildi.
-"Ortada bir yanlış var"
Genel Kurulda ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı Adına Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile İspanya Krallığı Savunma Bakanlığı Adına İspanya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Arasında Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) Projesi İşbirliği Faaliyetlerine İlişkin Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı da kabul edilerek yasalaştı.
Tasarının görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, basına Almanya'nın İncirlik'te askeri üs kurmasıyla ilgili mutabakat sağlandığı yönünde haberler yansıdığının ifade edilmesi ve doğru olup olmadığının sorulması üzerine, "Bildiğiniz gelişmelerden dolayı Almanya şu anda İncirlik üssünü terk etti, Ürdün'e taşındı. Dolayısıyla da şu anda ne bir tesis yapıldı ne de kullanılma durumu var." karşılığını verdi.
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Yılmaz, ABD ile vizelerin karşılıklı askıya alınmasına ilişkin, yapılanan doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi. Yılmaz, "Ortada bir yanlış var. Hepimiz milletçe karar veriyoruz ve yaptığı yanlış diyoruz. Bunun yapılmaması gerekirdi. Türkiye ile müttefiksiniz, NATO'da üyesiniz. Amerikan Büyükelçiliğinde çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları sorgudan muaf mıdır? İmtiyazı var mıdır?" değerlendirmesinde bulundu.
Yılmaz, bir başka soruyu yanıtlarken, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye'nin olağanüstü bir süreçten geçtiğini hatırlatarak, hukukun bazen aksayabildiğini ama sonuçta mutlaka menziline vardığını dile getirdi.
Bakan Yılmaz, "Türkiye 15 Temmuz'da hiçbir dönemde rastlamadığı bir terör saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Bu terör saldırısına karşı devletin, milletin bir şekilde tepki göstermesini makul karşılamak lazım. Bu kadar büyük bir tehdidin olduğu durumda, Türkiye Cumhuriyeti'nin o geçiş sürecinde bazı orantısız, öyle diyeyim, tedbirleri almasını makul karşılamak lazım. Olağanüstü hal, anayasal bir kurumdur. Anayasada var ama inşallah bunu en kısa zamanda devletin mekanizmaları içinde düzeltiriz diye düşünüyorum." diye konuştu.
Gündemdeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, birleşimi, 16 Ekim Pazartesi günü saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.
Son Dakika › Politika › TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?