CHP'nin, Kocaeli milletvekilleri Haydar Akar ve Mehmet Hilal Kaplan'ın İş Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin gündemin ön sıralarına alınmasına ilişkin grup önerisinin kabulü, Genel Kurul'da tartışmalara neden oldu.
Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu'nun, önerinin kabulü sonrasında birleşime 10 dakika ara verdi.
Aranın ardından usul tartışması açılması talebiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, oylamanın İçtüzüğe aykırı bir işlem olduğunu, Meclis Başkanvekili Mumcu'nun yetki ihlali yaptığını söyledi.
İçtüzüğün ilgili maddelerini okuyan Elitaş, Mumcu'nun oylama sonucunu katip üyelere sormadan ilan ettiğini ifade etti. Elitaş, "Katip üyelerin yapması gereken görevi yaptınız. Siz katip üye misiniz, Meclis Başkanvekili misiniz? Bir kere ona karar vermeniz gerekiyor. Solunuzda oturan katip üye Sayın Fehmi Küpçü sizi uyarmasına rağmen 'Sayın Başkan bu tarafta 70, bu tarafta 50 kişi var' demesine rağmen onları duymadan, 'kabul edilmiştir' dediniz. Sayın Başkan, siz orada Meclis Başkanı adına görev yapıyorsunuz. Meclis Başkanı adına görev yaparken İçtüzüğe uymakla mükellefsiniz. Siz Meclis Başkanvekilliği yapmıyorsunuz, katip üyeliğe soyunuyorsunuz" diye konuştu.
Oylamada önemli bir yanlışlık olduğunu ileri süren ve usul tartışması açılmasını, bu çerçevede yeniden oylama yapılmasını teklif eden Elitaş, "Yanlış verdiğiniz kararı düzeltmenizi tavsiye ediyorum" ifadesini kullandı.
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de AK Parti Grubu'nda oylama sırasında çoğunluk olmadığını, bu nedenle herhangi bir yanlış işlem yapılmadığını savundu. Genç, "Niye bu kadar sizi rahatsız ediyor. Zaten hükümet ve komisyon sıraya oturmadıktan sonra kanun çıkarmayacaksınız. Bu işi bu kadar büyütmenin anlamı yok. Hala bu Meclis'in çalışma usulünü öğrenemediniz" dedi.
AK Parti Ankara Milletvekili Fatih Şahin de söz alarak, Mumcu'nun tavrını eleştirdi. Mumcu'nun katip üyeleri dinlemediğini, oylama sırasında AK Parti milletvekillerinin ayağa kalkarak yaptıkları itirazları görmezden geldiğini söyledi. Şahin, Mumcu'nun tavrı ile İçtüzüğün en az üç kuralını ihlal ettiğini savundu.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise AK Parti'nin bir hafta önce kanun teklifinin doğrudan Genel Kurul gündemine alınmasına kabul oyu verdiğini, ancak şimdi teklifin Genel Kurul gündeminin ön sıralarına çekilmesine ilişkin önergenin kabul edilmesinden rahatsızlık duyduğunu ve itiraz ettiğini belirterek, "Muhtemelen milletvekilleri de bu tutum değişikliğinden dolayı rahatsız olmuş olacak ki oylamaya katılmamış olabilirler" diye konuştu.
Oylama sırasında muhalefetin sayısının fazla olduğunu söyleyen Vural, "Bugün bakıldığında burada yapılması gereken iş, bunun görüşülmesiyle ilgili komisyon oturmaz, ertelenir, yarın bir grup önerisi getirirsiniz, bu kanunun görüşülmesini 29 Şubat'a atarsınız. Ondan sonra da bu işi ötelersiniz. Muhalefet burada fazla iken Adalet ve Kalkınma Partisi'nin az olması bizim muhalefetin fazla olduğundan değil, Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekillerinin içindeki belki bir vicdan isyanıdır. Bunu da olumlu gördüğümü ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.
"Popülizm yapmaya gerek yok"
Tekrar söz alarak, yapılan işlemin kuralsızlık olduğunu söyleyen Elitaş, kendilerinin konunun komisyona çekilerek görüşülmesinden ve kapsamlı bir çalışma yapılmasından yana olduklarını kaydetti. Elitaş, "Günün anlam ve önemine binaen burada popülizm yapmaya gerek yok" ifadesini kullandı.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de söz alarak AK Parti'nin tavrını eleştirdi ve tartışmayı yadırgadığını vurguladı. Hamzaçebi, "CHP olarak diyoruz ki bu teklifi son sıradan alalım gündemin 3. sırasına getirelim, biran önce görüşelim. Siz buna itiraz ediyorsunuz. Kabul edildi, 'hayır, görüşülemez' diyorsunuz. Bu bir samimiyet testi oldu. Biz sizin bu konuda samimi olmadığınızı anladık" dedi.
AK Parti'nin oylama sırasında çoğunluğunun olmadığını ifade eden Hamzaçebi, "Sizin derdiniz, muhalefetin çok olması değil, sizin az olmanız. Mahçup oldunuz genel başkanınıza karşı. Nasıl hesap vereceğinizi düşünüyorsunuz. Bence böyle bir hesap verme endişesine kapılmayın, göğsünüzü gere gere deyin ki 'Soma ile ilgili CHP'nin önergesi kabul edildi. Tutumumuzu değiştirelim. Hemen bunu yarın görüşmeye başlayalım'. Var mısınız yarın görüşmeye başlayalım?" değerlendirmesinde bulundu.
Usul tartışmasının ardından Meclis Başkanvekili Mumcu, önerinin oylamasında düzeltmeye gerek bir husus bulunmadığını ifade ederek, gündeme geçti. - TBMM
Son Dakika › Politika › TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?