TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

AK Parti'nin, Meclisin çalışma günleri, saatleri ve gündemine ilişkin grup önerisi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

17.05.2016 18:11

AK Parti'nin, Meclisin çalışma günleri, saatleri ve gündemine ilişkin grup önerisi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Genel Kurul'da, CHP ve HDP'nin grup önerilerini çekmesinin ardından, AK Parti'nin önerisi görüşüldü.

Önerinin görüşmelerine geçmeden önce söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk'ün, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik hakaret içeren bir konuşma yaptığını belirterek, herkesin hakaretten ve sataşmadan ari dil kullanması gerektiğini ifade etti.

Gök, "Hakareti aşan ifadeleri kabul etmemiz mümkün değil. Külünk'ün ifadelerini kendisine aynen iade ediyorum ve özür dilemeye davet ediyorum.

Mecliste temiz dil kullanılacaksa, iktidar milletvekilleri bundan ari değildir." dedi.

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, her milletvekilinin insani, vicdani ve İçtüzük uyarınca temiz dil kullanma zorunluluğu olduğunu anımsatarak, iktidar, muhalefet ayrımı yapmadan tüm milletvekilerinin, kullandığı sözleri ve bunların ne manaya geleceğini düşenecek durumda olduğunu kaydetti.

Aydın, "En sert şekilde eleştirelim ama tahkir etmeyelim. İnce eleştiriler çok daha makbuldür." diye konuştu.

Ahmet Aydın'ın, AK Parti grup önerisinin görüşmelerine geçmesine CHP'liler tepki gösterdi. Gök, Aydın'ın yanına giderek kendisiyle bir süre konuştu. Aydın'ın grup önerisi üzerinde konuşmacıları kürsüye davet etmesi üzerine Gök, itirazını sürdürdü.

Bunun üzerine Aydın, CHP'den de bazı milletvekillerinin ifadelerinin kayıtlara geçtiğini belirterek, hakaret içeren her türlü ifadeyi kınadıklarını kaydetti.

Aydın, "Bundan sonraki süreçte ne olursunuz kullanacağımız dili, varacağımız sonucu düşünerek hareket edelim. Tüm milletvekillerini temiz dil kullanmaya davet ediyorum." dedi.

CHP'li Gök, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, siyasette nezaket, yazılı olmayan etik kurallar, verilen sözlerin ve partilerin ilişkilerinin önemli olduğunu belirtti.

Gök, son olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Şanlıurfaya şeref madalyası sözü verdiğini hatırlatarak, İçtüzüğü zorlayarak maddenin torba tasarıdan çıkarılarak, ayrı bir düzenleme olarak geçirildiğini bildirdi.

Antalya'da yapacakları kamp için bir ay önce AK Parti'li yöneticilerle konuştuklarını aktaran Levent Gök, kendilerine "20 Mayıs'ta getirmeyi düşündüğünüz tasarı veya teklif var mı?" diye sorduklarını, bunun üzerine kamp tarihini belirlediklerini anlattı.

Kamp hazırlıkları biterken AK Parti'nin Meclis'in 20 ve 21 Mayıs'ta çalışma getirdiğini belirten Gök, " Verilen sözler, siyasi nezaket ne olacak? Bundan büyük kırgınlık ve üzüntü duydum. Biz CHP olarak yasaların geçmesinde her türlü kolaylığı göstermişken, bunun bize yapılmasını etik dışı davranış görüyoruz. Size kırgınız, bu kararı alırsanız.... 2. turu gelecek haftaya bırakmak mümkündü. Siyaseti nezakete ve verilen sözlere oturtmak durumundayız. Bu tablo, demokrasi ve parlamento geleneği açısından kabul edilemez. Birgün sizin de başınıza gelebilir. Biz kendi başımıza belirlemedik tarihi. Bundan sonra artık akan su eski su değildir." diye konuştu.

Aydın, birleşime ara verirken, grup başkanvekillerini yanına çağırdı. Aradan sonra söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, tüm milletvekillerinin daha saygın dil kullanmasını ve topluma örnek olmasını istediklerini, haddini aşan ifadelerin düzeltilmesini istediklerini belirterek, Meclisin itibarını korumaya özen gösterilmesi gereğini vurguladı.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, AK Parti önerisinin lehinde oy kullanacaklarını kaydederek, şunları söyledi:

"Ülkemizde çok önemli sorunlar var. Büyük gayret ve iyi niyetle TBMM'nin işlerliğini sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye'nin gündeminde sanal tartışmalar yapılıyor. Türkiye'nin rejim, sistem sorunu yoktur. Öncelikle iktidarın, ülkeyi yönetenlerin bilmesi gereken budur. Mevcut sistemin kural ve hukukunun iyi işletilememesi söz konusudur. Hükümet krizi bile çıkarıldı. Bu, ülkeyi kötü yönetmenin neticesidir. Sorun şahsi, keyfi yönetim anlayışı sonucudur. Yönetemeyenler kabahati kendinde arayacaklarına, suçu başkalarına ve sisteme yüklüyor."

Konuşmaların ardından AK Parti Grup önerisi kabul edildi.

Buna göre, bazı tasarı ve teklifler gündemin ön sıralarına çekildi. Dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri ve 1. tur oylaması bugün, 2. tur oylama ise 20 Mayıs Cuma günü yapılacak.

Meclis, haftalık çalışma günlerinin dışında 20 Mayıs Cuma ve 21 Mayıs Cumartesi günü de toplanacak.

Meclis, 20 Mayıs Cuma günü saat 10.00'de toplanacak ve 2. tur oylamanın bitimine kadar çalışacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement