7. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi - Son Dakika
Sağlık

7. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, acil servislerin modernizasyonunu yaptıklarını belirterek, "Valeden başlayarak hastaların bilgilendirilmesine, acildeki personel sayılarının artırılmasına yönelik çalışmalar var. Özellikle 500'den fazla hastası olan acil servisleri izliyoruz.

11.01.2018 13:15

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, acil servislerin modernizasyonunu yaptıklarını belirterek, "Valeden başlayarak hastaların bilgilendirilmesine, acildeki personel sayılarının artırılmasına yönelik çalışmalar var. Özellikle 500'den fazla hastası olan acil servisleri izliyoruz." dedi.

7. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi, Antalya'nın Kemer ilçesinde başladı.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığının Beldibi Mahallesi'nde bir otelde düzenlediği kongrenin açılışında konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş, Türkiye'nin sağlık ihtiyaçları doğrultusunda özgün bir model olarak 2003'te başladığı yolculuğuna devam ettiğini söyledi.

Gümüş, 2003'ten bugüne kadar birçok sorunu çözdüklerini ifade ederek, vatandaşın memnuniyet oranını yüzde 39'dan yüzde 75,5'e çıkardıklarını aktardı.

Eskiden hastanelerde uzun kuyruklar ve çileli bekleyişlerin yaşandığına değinen Gümüş, yeni şehir hastaneleri ile bu sorunların artık geride kaldığını kaydetti.

Gümüş, geçen sene Isparta, Yozgat, Mersin ve Adana şehir hastanelerini açtıklarını hatırlatarak, "Bu yıl yeni şehir hastanelerini de açacağız. Bunların başında Kayseri, Eskişehir ve Elazığ geliyor. Toplam 40 bin yataklı 32 şehir hastanemizi tamamlayacağız. 2019'a kadar hemen hemen yüzde 90'ını bitirmiş olacağız." dedi.

Türkiye'nin sağlık sektöründe gelecekte parlayan yıldız olacağına inandığını vurgulayan Gümüş, bunun hem hastanelerdeki hizmetlerle hem de aile hekimliği sisteminin güçlendirilmesiyle başarılacağını ifade etti.

Gümüş, Türkiye'nin 1 milyona yakın sağlık çalışanının olduğunu belirterek, "Bu sağlık ordusu Türkiye'ye yetiyor. Birçok ülke de 'Gelin bizim sağlık hizmetlerimizi siz sağlayın' diyor. Neden? Çünkü artık Türkiye'nin gücü yavaş yavaş oluşmaya başladı. Her türlü sağlık sunumunu gerçekleştirebiliriz." diye konuştu.

"Özellikli hizmetler planlıyoruz"

Sağlık sektörünün doğrudan insanı ilgilendirdiğine ve kalitenin çok önemli olduğuna işaret eden Gümüş, şunları söyledi:

"Sorunlu alanlar var. Bunları yeniden masaya yatırıyoruz. Acil servislerin yeniden modernizasyonunu yapıyoruz. Valeden başlayarak hastaların bilgilendirilmesine, acildeki personel sayılarının artırılmasına yönelik çalışmalar var. Özellikle 500'den fazla hastası olan acil servisleri izliyoruz. Aynı şekilde poliklinik hizmetleri. Hastaneler sabahları kalabalık oluyor. Bunun gün boyu randevu sistemi ile giderilmesi gerekiyor. Yeni mekanlar ve hekim sayısını artırıyoruz. Özellikli hizmetler planlıyoruz. 2. fazda sorunların üzerine gideceğiz. İl bazında yönetimi il sağlık müdürü bazında teke indiriyoruz. Böylelikle karışıklığa son vereceğiz."

Esas temalarının 2018'den itibaren kalite olacağını kaydeden Gümüş, "Son 15 yılda Dünya Sağlık Örgütü, OECD, Sağlıkta Kalite Uluslararası Derneği (ISQua) ile yakın işbirliği yapıyoruz. Kamu ve özele ait bin 500'e yakın hastane, 400'e yakın diyaliz merkezi, ağız ve diş sağlığı merkezleri gibi 2 bin 500'e yakın sağlık kuruluşu hasta memnuniyetini önceliğine alan sağlıkta kalite standartlarına uyum bakımından sürekli değerlendiriliyor. Sahada tecrübe çok önemli." dedi.

55 bin sağlık personeli alınacak

Gümüş, "Bu yıl içinde 9 bin hekim, 27 bin ebe ve hemşire, 19 bin de işçi olmak üzere toplamda yaklaşık 55 bin kişi sağlık ordumuza katılacak. Ocak ayının sonuna doğru yeni hemşirelerimizi sorun yaşayan hastanelere göndereceğiz. Hızlı şekilde hemşirelik yükünü azaltacağız. Sağlık sektörü gönül işi." diye konuştu.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Alper Cihan da 2003'ten bu yana sağlıkta dönüşümün ilk aşamasında Türkiye'nin gösterdiği hızlı başarıya dikkati çekti. Türkiye'nin sağlık sektöründe dünyaya örnek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Cihan, klasik yaklaşımlar yerine inovatif yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu da zamanlı, güvenli ve etkili tedavinin sunulmasının tüm hastaların hakkı olduğunu dile getirdi. Ursu, hastalıklar ve teknolojik inovasyon sebebiyle sağlık hizmetlerinin önceki yıllarda büyük değişimler gösterdiğini söyledi.

ISQua Temsilcisi Mike Durkin de yapılan çalışmalar nedeniyle sağlık yöneticilerine teşekkür etti.

Kongre 13 Ocak Cumartesi günü sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık 7. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement