'Kış Dönemi Çocuklarda Enfeksiyon Riski Oluşturuyor' - Son Dakika
Sağlık

'Kış Dönemi Çocuklarda Enfeksiyon Riski Oluşturuyor'

\'Kış Dönemi Çocuklarda Enfeksiyon Riski Oluşturuyor\'

Çocuk Enfeksiyonları Yandal Uzmanı Dr. Muhammet Köşker, kış döneminde çocukların enfeksiyon açısından daha fazla risk altında olduğunu belirtti.

02.12.2015 21:46

Kış dönemine girilen bugünlerde çocuklara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Yandal Uzmanı Dr. Muhammet Köşker, "İçine girdiğimiz kış döneminde çocuklarımız enfeksiyon açısından çok daha fazla risk altında oluyor. Bu dönemde en sık solunum yolu enfeksiyonları görülüyor. Solunum yolu enfeksiyonları alt ve üst olarak ikiye ayrılır. En sık gördüğümüz üst solunum yolu (gırtlağımızın üst tarafı) enfeksiyonları; nezle, grip, bademcik iltihabı (tonsillit), sinüzit, kulak iltihabı (otit), krup (larenjit) olarak sıralayabiliriz. Alt solunum yolu enfeksiyonu deyince aklımıza gırtlak ve altında kalan solunum yollara aklımıza gelir. Bronşit, bronşiolit ve pnömoni alt solunum yollarının hastalığıdır" dedi.

Nezle ve Grip çocukluk çağında en sık görülen hastalıkların başında geldiğini sözlerine ekleyen Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Yandal Uzmanı Dr. Muhammet Köşker, "Nezle ve Grip; Çocukluk çağının en sık görülen enfeksiyonudur. Nezleyi sayısı 200 ün üstünde olan üst solunum yolu virüsleri yapar. Gribi ise "influenza" denilen virüsler yapar. Nezle etkeni virüs çocuğa anne babadan, okuldan ya da çocuğun bulunduğu kalabalık ortam (kreş, anaokulu…) bulaşır. Ayrıca kalabalık alışveriş merkezleri, çocuk oyun alanları, kalabalık misafirlikler de bulaşma için uygun yerlerdir. Virüs çocuğa bulaşınca önce bir miktar halsizlik, huzursuzluk, iştah kaybı ve burun akıntısı arkasından ciddi burun tıkanıklığı, ateş yüksekliği ve öksürük gelişir. Hatta kusma, bulantı, ciddi beslenme reddi olabilir. Burun akıntısı, tıkanıklığı ve buna bağlı geniz akıntısı ile gelişen öksürük gece uykuya dalmayı engeller. En iyi tedavi ise bol miktarda sıvı vermek (varsa anne sütü, su, süt, mama, meyva suyu, çorba….), burunlarını yıkamak ve açıcı burun damlası kullanmak ve doktor kontrolünde yaşına uygun nezle ilacı almaktır. Eğer burun tıkanıklığının belirgin olduğu dönemde bir kulak ağrısı gelişmişse ya da bebek çok huzursuz ise çocukta orta kulak iltihabı (otit) gelişmiş olabilir. Yapılacak olan en önemli yanlış ateşi var ve boğazı kızarık diye hemen antibiyotik başlamak veya ateşini düşürmek için soğuk suya sokmak veya kusuyor diye beslenmesini kesmektir. Bulgular eğer gerekli destek tedavi verilmişse 3-7 günde geçer. Bu hastalarda sık antibiyotik kullanımı yanlıştır ve hastalığın daha da kötü olmasına neden olur" diye konuştu.

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Yandal Uzmanı Dr. Muhammet Köşker sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bademcik İltihabı (Tonsillit): Nezleden farklı olarak bademcik iltihabının nedeni Streptokok denilen bakterilerdir. Bulaş yolu gripteki gibi solunum yoluyla olur. Hastada nezleden daha fazla miktarda ateş yüksekliği, çok belirgin halsizlik, boyun lenf bezelerinde şişme, kusma, bazen deride kırmızı lekeler görülür. Boğaza bakıldığında beyaz iltihap odakları bademcikte fark edilir. Mutlaka doktora başvurulmalı ve gerekli tedavi alınmalıdır. Bazen bademcik geçiren çocukların eklem ağrısı, devam eden halsizlik, çarpıntı, göğüs ağrısı veya kırmızı renkli idrar çıkışı varsa hemen doktora başvurulmalıdır. Sinüzit; Nezle ve grip bulguları 7-10 günden uzun sürüyorsa, burundan sarı-yeşil renkli akıntı geliyorsa, çocuğun öksürük şikayeti devam ediyorsa, hele geceleri öksürüyorsa mutlaka bu çocukta sinüzit düşünülmelidir. Tedavisinde uzun süreli ve yeterli doz antibiyotik yanında iyi ve etkili burun açma yöntemleri kullanılmalıdır. Eğer bunlar yapılmazsa başarısızlık riski yüksektir.

Orta Kulak İltihabı (Otitis Media): Orta kulak iltihabı en sık nedeni yukarıda bahsedilen nezle, grip yada uzun süreli burun tıkanıklığı yapan bir durum varlığıdır. Ancak ortak kulak iltihabında bunlardan başka çok önemli bir neden özellikle bebeklerin yatarak beslenmeleri hele yatarken biberonla beslenmeleridir. En önemli bulgusu ani başlayan şiddetli kulak ağrısıdır. Buna sıklıkla ateş yüksekliği, kusma, hatta ishal eşlik eder. Çocuk tedavi edildikten sonra mutlaka bir ay izlenmelidir. Takipte ortakulaktaki sıvının kaybolduğundan emin olunmalıdır.

Bronşiolit; Hastalık, üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde başlar. Hastalanan çocukta hafif bir öksürük, burun akıntısı, aksırık, iştahsızlık ve ateş gibi belirtiler olur. Bronşiolit çok bulaşıcı bir hastalıktır. Özel bir tedavisi bulunmaz. Tedavide bol sıvı alımı, buruna serum fizyolojik damlatılması, ortamın nemlendirilmesi önemli rol oynar. Solunum sıkıntısı ve emme güçlüğü olan bebeklerin hastaneye yatırılmaları gerekebilir. Bronşit; Özellikle soğuk algınlığının sonrasında hastalanan büyük çocuklarda yoğun balgam, hırıltılı ve sık solunum, öksürük nöbetleri belirtiler arasında yer alır. Tanı, çocuğun klinik tablosuna ve röntgen görüntülerine göre konulur. Hastalığın tedavisinde antibiyotik kullanmaya gerek yoktur. Ayrıca balgam yumuşatıcı ilaçlar veya buhar verilebilir.

Zatürree (Pnömoni): Çocuklarda özellikle ilk 3 yaşta olmak üzere en sık hastaneye yatış nedenidir. İyi tedavi edilmediği takdirde ölüme neden olabilir. Yüzde 70 etkeni virüslerdir. Ancak bu küçük çocuklarda daha çok virüs, büyük çocuklarda daha çok bakteri olarak gözlenir. Ancak bilinmelidir ki eğer çocuğun bir akciğer hastalığı ya da bağışıklık sistemi hastalığı yoksa zatürree olması çok zordur. Bebek ve küçük çocukların göğsünde ve karnında sık sık inip çıkmalar, inleme, kedi mırıltısı gibi bir ses duyulur. Burun kanatları hareket eder, ciddi göğüs ağırsı, yana taraflarında ağrı, ateş ve nefes alınca batma ve öksürük görülür. Her yaş grubunda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Çocukların yüzde 20 inde hayatlarında en az bir defa zatürree olur. Ama tekrar den zatürree yakınmaları varsa mutlaka astım, tüberküloz, bağışıklık sistemi hastalığı veya benzeri durumlar araştırılmalıdır. Korunma; Özellikle bu dönemde beslenme çok önemlidir. Dengeli ve sağlıklı beslenme bol sıvı tüketimi hastalıklardan korunmamızı sağlar. Ayrıca hijyen kurallarına da uyulması gerekiyor. Kreşlerde, okullarda gerekli temizlik önlemlerinin alınması, oyuncakların, yüzeylerin uygun şekilde temizlenmesi ve her şeyden önce çocukların küçükten itibaren hijyen kuralları konusunda eğitilmesi önemlidir. El temizliğine özellikle dikkat edilmeli. Çocuklara ellerini uygun sürede su ve sabun kullanarak yıkamaları gerektiği öğretilmelidir"

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Sağlık 'Kış Dönemi Çocuklarda Enfeksiyon Riski Oluşturuyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement