Eurobasket 2017 Son 16 Turunda Pazar Maçlarına Ön Değerlendirme - Son Dakika
Spor

Eurobasket 2017 Son 16 Turunda Pazar Maçlarına Ön Değerlendirme

Eurobasket 2017 Son 16 Turunda Pazar Maçlarına Ön Değerlendirme

EuroBasket 2017'de heyecan artık Sinan Erdem Spor Salonu'na taşındı.

10.09.2017 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EuroBasket 2017 son 16 turunda pazar maçlarına ön değerlendirmeEuroBasket 2017'de heyecan artık Sinan Erdem Spor Salonu'na taşındı. Çeyrek final yolundaki düellolar arasında pazar günü oynanacak 4 maçı Doğa Üründül değerlendirdi.

EuroBasket 2017'de geçtiğimiz gün başlayan son 16 turu maçlarında bugün 12 Dev Adam'ın İspanya ile oynayacağı maç da dahil olmak üzere dört karşılaşma oynanacak. Sinan Erdem Spor Salonu’nun ev sahipliği yapacağı müsabakaları 3 maddede inceleyeceğiz. Galibiyeti belirleyecek olan anahtar istatistik, eşleşmenin favorisinin hangi şartlarda yenilme olasılığının doğacağı ve karşılaşacak takımlardaki düellolar.



LETONYA - KARADAĞ (10 Eylül/Saat:12.30)



Anahtar İstatistik: Turnuvanın en dominant performansını gösteren Porzingis liderliğinde Letonya, Milli Takımımızın da yer aldığı D-Grubunu ikinci sırada bitirdi. Yıldız oyuncunun hem içeriden hem de dışarıdan sürekli skor üretmesi, rakip savunmaların ona ikili sıkıştırma getirmesine sebep oluyor fakat bu bile onların hücumda sıkışmasını sağlayamıyor. Letonya dış atıcıları anında cezayı kesiyorlar. Karadağ ise uzunları Dubljevic ve Vucevic’in sahayı geniş kullanması sayesinde hücum setlerinde hareketlilik sağlayabiliyor. Maçın kırılma istatistiği de bu yayılmalar sonucu doğacak olan dış atışlar, hangi takım ikili sıkıştırmaları veya uzunlara gelen yardımlardan doğacak boşlukları daha yüksek yüzdeyle bitirirse, adını çeyrek finale yazdırma yolunda en büyük adımı atmış olacak.


Favori Nasıl Kaybeder: Letonya’nın lideri Porzingis’i savunmada yormadan veya oyuncuyu faul problemine sokmadan galip gelmek çok zor. Karadağ uzunları Dubljevic ve Vucevic’in hücumda sürekli aktif olup yıldız oyuncuyu yıpratması gerekiyor.


Bu kapışmaya dikkat: Porzingis ve Vucevic’in pota altında bazen de üçlük dışına taşacak mücadeleleri, izleyenler için keyifli dakikalar vadediyor.


SIRBİSTAN - MACARİSTAN (10 Eylül/Saat:15.15)


Anahtar İstatistik: Turnuvanın en zor grubu olan D-Grubunu lider bitirmeyi başaran Sırbistan, sürpriz gerçekleştiren Macaristan karşısına çıkıyor. Sırbistan için antrenman yoğunluğunda geçecek maç için anahtar istatistik hücum sayıları olabilir. Sırbistan koşmaya başladıkça ve hücum sayılarını arttırdıkça Macaristan’ın savunması dağılmaya başlayacaktır.


Favori Nasıl Kaybeder: Alternatif bir evrende Macaristan Sırbistan’ı yenebilir elbette ama Top-16 eşleşmeleri için en tek taraflı geçmesi beklenen maçın bu olduğu bir gerçek.


Bu kapışmaya dikkat: Bogdanovic’in hücum, Hanga’nın da savunma inadı maçın bile önüne geçebilir. Bu ikili karşı karşıya geldiği her an, takımlarından tamamen bağımsız olarak hücum veya savunma repertuarlarının son sürümlerini izleyeceğiz.


İSPANYA - TÜRKİYE (10 Eylül/Saat:18.45)


Anahtar İstatistik: Namağlup grup maçlarını tamamlayan, son 4 EuroBasket’in en başarılı takımı (3 birincilik-1 üçüncülük) olan İspanya, Gasol kardeşlerin liderliğinde Milli Takımımızın karşısına çıkıyor. İspanya’nın şu ana kadar oynadığı maçlardaki karnesine bakarsak eğer; en yüksek yüzdeyle 3 sayı isabeti bulan, en çok ribaunt alan ve en çok asist yapan takım. Bununla birlikte skor üretmede ve blok yapmada da 2.’ler. Milli Takımımız ise, rakibin lider olduğu ribauntta sonuncu, asistte ise sondan bir önceki sırada. Bu karanlık tabloya rağmen, bilimsel olarak açıklanmasının çok güç olduğu, herhangi bir istatistikten bağımsız olarak evimizde oynadığımız maçlarda ayrı motivasyonla çıkabiliyor ve rakip kim olursa olsun maçı kazanabiliyoruz. Grup müsabakalarından bağımsız olarak, ribaunt ve asist/top kaybı oranımızı yükseltmemiz şart. Biz top kaybettikçe rakip tempo yakalamaya başlayacak. Alamadığımız her ribaunt onlar için hızlı hücum ve kolay sayı fırsatlarını doğurup, kazanma şansımızı azaltacak. Genç takım olmanın en ciddi zorluklarını bu müsabaka sırasında yaşayacağız ama doğrularımızdan vazgeçmez, yani çaldığımız topları (en çok top çalan takımız) skora çevirebilirsek özgüvenimiz giderek artacak. Bizim gibi yaş ortalaması düşük olan takımlar için de galibiyetin anahtarı bu özgüven yükselmesinden geçiyor. Kendimize inancımız arttıkça, şutlarımız girecek ve savunmada gerekli sertliği göstermeye başlayacağız.


Favori Nasıl Kaybeder: İspanya’nın kaybetmesi için, “12 Dev Adam” ruhunun da üzerine çıkmamız ve tüm rotasyondan yüksek katkı almamız gerekiyor. Boğalar, grup maçlarında Hırvatistan’a karşı zorlandılar ve bunun en büyük sebebinin rakip takımın oyunu yavaşlatması olarak gördük. Tempo düştükçe İspanya’nın dış atıcıları oyun disiplininden kopmaya başlıyor. Özellikle Rubio’nun şutu riske edilip, Gasol kardeşlere yardım savunması uygulanabilir.


Bu kapışmaya dikkat: Gasol kardeşlerle, Semih’in epik mücadelelerini izleyeceğiz. Ortam sertleştikçe, oyun konsantrasyonunu kaybetmesi ve faul problemlerine girmesi Milli Basketbolcumuz için handikap gibi gözükse de, taraftar desteğini arkasına aldığında farklı bir karaktere bürünebiliyor. Cedi’nin turnuva boyunca gördüğümüz, bire beş hücumları da bizlere oyuncumuzun kendisini ne seviyelerde geliştirdiğini gösterecek.


HIRVATİSTAN - RUSYA (10 Eylül/Saat:21.30)


Anahtar İstatistik: C-Grubunda turnuvanın favorisi İspanya’yı yenmeye en çok yaklaşan takım olan Hırvatistan, oynadığı maçlarda yolu Türkiye’den geçmiş ve şu anda NBA’de oynayan Bogdanovic ve Saric’in iyi performanslarıyla devam ediyor. Rusya tarafıysa, grup maçlarından önce tahmin edildiği üzere hücumda Shved’in yaratıcılığına, savunmadaysa fiziksel çarpışmalardan kaçmayan yapılarıyla öne çıktılar. Düğümü çözecek istatistik, hiç şüphesiz Shved’in hangi yüzdeyle oynayacağı. Eğer Shved zorlama atışlardan skor üretememeye başlarsa, takımın da tüm temposunu aşağıya çekiyor ve mağlubiyet kaçınılmaz oluyor.


Favori Nasıl Kaybeder: Birbirine yakın iki takımın mücadelesinde, favoriyi belirlemek çok zor. Fakat Hırvatistan’ı bir adım daha önde görebiliriz. Rusya ribaunt konsantrasyonunu yukarı çekmeyi başarırsa adını çeyrek finale yazdırabilir.


Bu kapışmaya dikkat: Birbirlerini savunmayacak olmalarına rağmen, Bogdanovic ve Shved’in hücumdaki sayı düelloları, iki oyuncunun da zor şutları yüksek yüzdeyle sokabilmesi maçın içindeki en güzel hareketlerini bizlere sunacak.


Doğa Üründül

Kaynak: EuroSport.com

Son Dakika Spor Eurobasket 2017 Son 16 Turunda Pazar Maçlarına Ön Değerlendirme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement