Türkiye, 2026 UEFA Avrupa Ligi ve 2027 UEFA Avrupa Konferans Ligi finallerine ev sahipliği yapacak - Son Dakika
Spor

Türkiye, 2026 UEFA Avrupa Ligi ve 2027 UEFA Avrupa Konferans Ligi finallerine ev sahipliği yapacak

Türkiye, 2026 UEFA Avrupa Ligi ve 2027 UEFA Avrupa Konferans Ligi finallerine ev sahipliği yapacak

UEFA İcra Kurulu toplantısında, 2026 UEFA Avrupa Ligi ve 2027 UEFA Avrupa Konferans Ligi finallerinin Türkiye'de yapılacağı duyuruldu. Tüpraş Stadyumu, 2026 UEFA Avrupa Ligi Finali'ne ev sahipliği yapacak. Ankara'da inşası devam eden Yeni Ankara Stadyumu tamamlanırsa, 2027 UEFA Avrupa Konferans Ligi Finali de burada düzenlenecek. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu kararın Türk futbolu için büyük bir gurur olduğunu belirtti.

22.05.2024 15:30

beyazlılara ait Tüpraş Stadyumu'nda yapılacak. Konferans Ligi finali ise yine aynı statta ya da Ankara'da düzenlenecek.

İrlanda'nın başkenti Dublin'de UEFA İcra Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya UEFA İcra Kurulu üyesi olan Servet Yardımcı da katıldı. Toplantıda 2026 UEFA Avrupa Ligi ve 2027 UEFA Avrupa Konferans Ligi finallerinin Türkiye'de oynanacağı duyuruldu.

Buna göre, 2026 UEFA Avrupa Ligi Finali ve 2027 UEFA Avrupa Konferans Ligi Finali'ne, daha önce 2019 yılında UEFA Süper Kupa'ya ev sahipliği yapan Tüpraş Stadyumu, ev sahipliği yapmaya hak kazandı.

Ankara'daki stat tamamlanırsa UEFA Avrupa Konferans Ligi Finali'ne ev sahipliği yapacak

Ayrıca Türkiye Futbol Federasyonu tarafından ilgili paydaşlarla yapılan istişareler neticesinde, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) sonrasında UEFA'ya, 2027 UEFA Avrupa Konferans Ligi Finali'ne ev sahipliği yapması için inşası devam eden Yeni Ankara Stadyumu ile ilgili başvuru yapılması kararı alındı. UEFA'nın onay vermesi durumunda ise 2027 UEFA Avrupa Konferans Ligi Finali, Yeni Ankara Stadyumu'nda yapılacak. Böylece süreçlerin tamamlanması halinde başkent Ankara ilk kez bir UEFA final organizasyonuna ev sahipliği yapacak.

Yeni Ankara Stadyumu ile ilgili süreçlerin tamamlanmaması durumunda ise 2027 UEFA Avrupa Konferans Ligi Finali de planlandığı gibi yine Beşiktaş Park'ta oynanacak.

Mehmet Büyükekşi: "İki büyük finali daha Türkiye'ye armağan etmenin haklı gururunu yaşıyoruz"

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Ülkemize, 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapma hakkı kazandırmanın haklı gururunu yaşattık. 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na da gurubumuzu lider tamamlayarak katılma hakkı kazanmanın gururunu da hep birlikte yaşıyoruz. 2023 Şampiyonlar Ligi Finali'ne ev sahipliği yapmanın gururu ve mutluluğunu da yaşamıştık. Bugün de iki büyük finali daha Türkiye'ye armağan etmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Şu anda İrlanda'nın başkenti Dublin'deyiz. Uzun süredir yaptığımız başarılı çalışmalar neticesinde 2026 UEFA Avrupa Ligi Finali'ni UEFA'da kayıtlı ismiyle Beşiktaş Park'ta, yani Tüpraş Stadyumu'nda yapma hakkı kazandık. Bu da yetmedi ayrıca 2027 UEFA Avrupa Konferans Ligi Finali'ni de yine Beşiktaş Park'ta yapma hakkı kazandık" ifadelerini kullandı.

"2027 UEFA Avrupa Konferans Ligi Finali'ni tarihimizde ilk kez başkentimize alabiliriz"

Adaylık başvurusunda bulunulan süreç ve sonrasında yaşanan gelişmelerle ilgili de konuşan Başkan Büyükekşi, "UEFA, 17 Mayıs 2023 tarihinde bu finaller için adaylık sürecini başlatmıştı. 17 Temmuz 2023 tarihine kadarda başvurular için süre vermişti. Biz de TFF olarak Beşiktaş Park ile iki finale de aday olmuştuk. 2026 UEFA Avrupa Ligi Finali için Almanya, Romanya ve İskoçya Futbol Federasyonları da aday olmuştu. Ancak yoğun çalışmamızla Türkiye kazandı. 2027 UEFA Avrupa Konferans Ligi Finali için de Almanya, İsrail, Norveç ve İskoçya aday olmuştu ancak yine yoğun çalışmamızla onu da biz kazandık. Ayrıca inşası devam eden Yeni Ankara Stadyumu'nun işlemleri yetişirse 2027 UEFA Avrupa Konferans Ligi Finali'ni tarihimizde ilk kez başkentimize alabiliriz. Bütün bu süreçleri UEFA yönetimiyle, TFF yönetimiyle ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü yönetimiyle istişare ederek geliştirdik. Bu muhteşem stadyumları yaptığı, ulaşım ve konaklama imkanlarımızın dünya standartlarının üstüne getirdiği için başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ve devletimize teşekkür ederim. Biz de çok çalışarak üzerimize düşeni yaptık ve 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapma hakkı, 2023 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali'ne ev sahipliğinden sonra bugün de 2026 UEFA Avrupa Ligi Finali ve 2027 UEFA Avrupa Konferans Ligi Finali'ni Türkiye'ye getirdik" şeklinde konuştu.

"İnşallah ülkemizde oynanacak olan finallerde Avrupa kupaları Türkiye'de kalır"

Türk futbolunun gelişeceğine ve daha iyi seviyelere geleceğine inançlı olduklarına değinen Büyükekşi, "Türkiye, Avrupa ve dünya futbolunun yükselen yıldızı olacak. Milli takımımız FIFA dünya sıralamasında üst sıralara yükselmeye devam edecek. Ev sahibi olacağımız 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Avrupa şampiyonu olacağız. İnşallah 2026 UEFA Avrupa Ligi Finali'ni ve 2027 UEFA Avrupa Konferans Ligi Finali'ni de Türk kulüpleri oynar ve ülkemizde oynanacak finallerde Avrupa kupaları Türkiye'de kalır" diye konuştu.

6 farklı üye federasyon başvuruda bulundu

Türkiye Futbol Federasyonu ile birlikte UEFA Avrupa Ligi finallerine ev sahipliği yapmak için Almanya, Romanya ve İskoçya; UEFA Avrupa Konferans Ligi finallerine ev sahipliği yapmak için ise Almanya, İsrail, Norveç ve İskoçya olmak üzere toplamda altı farklı üye federasyon başvuruda bulundu. İlgili finallerin ev sahipliği adaylık ön dosyaları 15 Kasım 2023 tarihinde, final dosyaları ise 21 Şubat 2024 tarihinde UEFA'ya teslim edildi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Spor Türkiye, 2026 UEFA Avrupa Ligi ve 2027 UEFA Avrupa Konferans Ligi finallerine ev sahipliği yapacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement