2023 Hedefine Koşan Mobilya Sektörünü Eleman Sıkıntısı Düşündürüyor - Son Dakika
Yerel

2023 Hedefine Koşan Mobilya Sektörünü Eleman Sıkıntısı Düşündürüyor

2023 Hedefine Koşan Mobilya Sektörünü Eleman Sıkıntısı Düşündürüyor

Mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmalar, 2023 yılı hedefine koşarken, ara eleman meselesinin halledilmesini istiyor.

06.03.2012 13:59

Mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmalar, 2023 yılı hedefine koşarken, ara eleman meselesinin halledilmesini istiyor. Mobilyanın katma değeri yüksek sektörlerden birisi olduğunu belirten Bursa Mobilya Dekorasyon Sanayici ve İşadamları Derneği (MODSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yedikardeş, "Üretim alanında kalifiye eleman açığı var. Meslek eğitim okullarının önemi burada bir kez daha ortaya çıkıyor" dedi.

Bursa mobilyanın başkenti unvanını kazanmak için emin adımlarla ilerliyor. Şubat ayı mobilya ihracatı bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 35.36 artarak 18 milyon 580 bin 19 dolar seviyesine ulaştı. Bursa'nın kaliteli ve seri üretim anlamında kendisini dünyaya ispatladığını ve bunun da ihracat rakamlarına yansıdığını ifade eden MODSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yedikardeş, "2011 yılı Şubat ayında 13 milyon 726 bin 104 dolar ihracat yüzde 35,36'lık artış ile bu yıl Şubat ayında 18 milyon 580 bin 19 dolar olarak gerçekleşti. Kilogram bazında bakıldığında da geçtiğimiz yıl 4 milyon 488 bin 968 kilogram ihracat yapılırken, bu yıl aynı dönem bu rakam 6 milyon 548 bin 133 kilograma çıkıyor. Bu başarının birçok sebebi var. Bunların başında kaliteli üretim için çalışan mobilyacılarımız geliyor. Ben hepsine bu başarı için teşekkür ediyorum. Mobilya pazarında Bursa'nın geldiği nokta çok önemlidir" dedi.

İHRACATA 47 ÜLKE EKLENDİ

İhracata ülke bazında bakıldığında 2012 yılı şubat ayında bir önceki döneme göre 47 yeni ülkenin portföye katıldığını ifade eden Yedikardeş, bunların arasında Kosova, Rusya Federasyonu, Meksika, Maldiv Adaları, İsveç, Katar, Kamboçya, Lüksemburg, Singapur gibi dünyanın dört bir yanından ülkelerin olduğunu vurguladı. Yeni ihracat yapılan ülkelerin yanı sıra 2011 yılı şubat ayı ile bu yılın karşılaştırması yapıldığında ihracat yapılmayan ülkeler de bulunduğunun da altını çizen Yedikardeş, " Suriye, Angola, Gana, Çek Cumhuriyeti, Benin, Afganistan, Nijerya, Ürdün, Sırbistan, Libya, Tunus, Romanya, KKTC, Polonya, Kırgızistan, Bursa Serbest Bölge'ye ihracatımız Şubat ayında yok. Genel anlamda bakıldığında ihracatın kesildiği ülkeler iç savaşın olduğu ülkeler. Şubat ayında ihracat yapılmamış olması bu ülkeler ile ticaretin bittiği anlamına gelmiyor. Ülkelerin durumundan kaynaklanan geçici duraksamalar olarak değerlendirmek gerekir. Sonuç olarak mobilyacılarımız ihracatta yeni pazarlarla sürekli artan bir ivme sergiliyor" dedi.

MOBİLYACILARIN ARA ELEMAN PROBLEMİ

Mobilyanın katma değeri yüksek sektörlerden birisi olduğunu hatırlatan Yedikardeş, seri üretim anlamında İnegöl'ün pazarlama ve satış noktasında Bursa'nın öne çıktığını kaydetti. İhracat rakamlarının artmasıyla birlikte kapasite kullanım oranlarının arttığını ve eleman ihtiyacının doğduğunu belirten Yedikardeş, "Sürekli kalifiye eleman sıkıntısını diye getiriyoruz. Artan kapasite rakamları ile bu bir kez daha gündeme geldi. Üretim alanında ciddi bir açık var. Meslek eğitim okullarının önemi burada bir kez daha gündeme geliyor" dedi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 2023 Hedefine Koşan Mobilya Sektörünü Eleman Sıkıntısı Düşündürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement