Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve Doğa Gözcüleri Derneğince düzenlenen "4. Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali", Erciş Balık Bendi'nde düzenlenen törenle başladı.
Vali Münir Karaloğlu, törende yaptığı konuşmada, inci kefali balığının Türkiye'nin en nadide değerlerinden biri olduğunu söyledi.
Van Gölü'nde inci kefalinden başka bir canlının yaşamadığını kaydeden Karaloğlu, bu nadide değeri geçmiş yıllarda yeteri kadar koruyamadıklarını, göç eden balıkların devlet ve kamu görevlileri eliyle satıldığını belirtti.
Ünversitenin kurularak bilimsel çalışmalar yapmaya başlamasının ardından inci kefali ve kutsal yolculuğunu tanımaya başladıklarını kaydeden Karaloğlu, "Göçü öğrendikten sonra kesinlikle avlanmaması gerektiğini anladık. Bölge halkına teşekkür ediyorum. Halkımızın bilinç düzeyi yükseldi. Artık eskisi kadar yasak avlamıyor. Avlayanlar var, bunlarla hep birlikte mücadele edeceğiz. Jandarma ve polis, 24 saat boyunca nöbet tutarak balıkları koruyor. Ama artık nöbet tutmamalılar. O nöbeti vatandaş olarak biz tutmalıyız. Bu kutsal mücadelesine vatandaş olarak saygı göstermeliyiz" diye konuştu.
İnsanların engeller karşısında çabuk pes ettiklerini, ancak balıkların üremek için çok zorlu bir yolculuğa katlandıklarını anlatan Kaaraloğlu, depremin yaşattığı zorlukları inci kefalini örnek alarak yendiklerini kaydetti.
Van depreminin dünyada en hızlı müdahale edilen doğal afet olduğunu ifade eden Karaloğlu, "Bu ilhamı inci kefalinden aldık. Onun neslini sürdürmek için verdiği mücadeleye saygı duyun. Kaçak avlananları ihbar edin. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar yoğun bir göç izleme imkanı yok. Milyonlarca balık engelleri aşmaya çalışıyor. Bu göç ilimizin tanıtımına büyük katkı sunacaktır" dedi.
YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı da inci kefali balığının 60 bin yıl önce Van Gölü'nde yaşamaya başladığını, bu süre zarfında sodalı ve tuzlu hale gelen sudaki değişime uyum sağladığını belirterek, o günden bu güne derelere yapılan kutsal göçün devam ettiğini söyledi.
Balıkların göçünün bir sosyal gezinti olmadığını, üreme mecburiyetten dolayı yaşandığını aktaran Sarı, inci kefalinin tuzlu ve sodalı suda üreyemediği için tatlı sulara akın ettiğine dikkati çekti.
"İnci kefalinin yaşama hakkı kutsaldır"
Her balığın 10 bin yumurtayı tatlı sulara bırakarak Van Gölü'ne döndüğünü bildiren Sarı, şöyle dedi:
"Şu anda festival yapılan alanda yıllarca kaçak avlanmalara tanıklık ettik. Önümüzdeki yıllarda insanlar göçü izlemek için buralara gelecekler. Biz bu göçe 'kutsal yolculuk' diyoruz. Çünkü inci kefalinin yaşama hakkı kutsaldır. Buna saygı göstermemiz lazım. Bizim ne kültürümüzde ne geleneğimizde hamileye, gebeye kıyılmaz. Tüm yetkililerimize ve vatandaşlara sesleniyorum. Nasıl ki hamile bir ineğe, koyuna kıymıyorsak onları kurban etmiyorsak balıkların bu göçüne de saygı gösterelim."
Konuşmaların ardından Vali Karaloğlu ve davetliler, kurulan izleme platformundan balıkların yolculuğunu izledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve 80 ilin valisinin mesaj gönderdiği festival, renkli görüntülere sahne oldu.
Törene, AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi, Erciş Kaymakamı Barbaros Baran, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu da katıldı. - Van
Son Dakika › Yerel › '4. Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali' Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?