Volkan Varan/Oğuzhan Ezer - İmamoğlu İlçesi'nde, 2006 yılında "mersin balığı çiftliği" kuran girişimciler, balık eti ve kilosu bin Avro'yu bulan havyarı Hazar Denizi'ne kıyısı bulunan ülkeler, AB ülkeleri, Çin ve ABD'ye ihraç etmeye hazırlanıyor.
Tosmur Grup yönetim kurulu üyesi Mehmet Tosmur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce Almanya'da yaptıkları Mersin balığı ve havyar üretimine İmamoğlu'nun Ağzıkaracalı Köyü'nde yaklaşık 6 yıl önce kurdukları "mersin balığı çiftliği" ile devam ettiklerini ve zorlu aşamalardan sonra mutlu sona ulaştıklarını söyledi.
Çiftliğin, toplam alanının 72 bin, kapalı alanının ise 8 bin metrekare olduğunu belirten Tosmur, havuzlarda her biri yaklaşık 10 kilograma kadar ulaşan 50 bin adet mersin balığı bulunduğunu ifade etti.
Tosmur, Türkiye'nin bu kapasitedeki ilk mersin balığı ve havyar üretim işletmesine sahip olduklarını belirterek, "Çiftlik 12 milyon Avroluk yatırımla kuruldu. Sabırlı bir bekleyişin ardından üretim ve ihracat yapacak noktaya geldik. İhracat bağlantıları kurduk. Bu yılın sonunda başta Rusya olmak üzere havyarın anavatanı olarak Hazar Denizi'ne kıyısı bulunan diğer ülkeler, AB ülkeleri, Çin ve Amerika'ya Türkiye'den mersin balığı eti ve siyah havyar ihraç edeceğiz. Siyah havyarın kilosu dünya piyasalarında ortalama bin Avro" dedi.
Dünyadaki yıllık havyar üretiminin 140 ile 150 ton arasında değiştiğini bildiren Tosmur, şöyle konuştu:
"En kaliteli siyah havyar mersin balığından elde ediliyor. Biz de bu amaçla 2006 yılında şirketimizi kurduk. Hedefimiz 50 bin adet yetişmiş Mersin balığına, her yıl 50 bin yeni mersin balığı eklemek. Kuluçka ve yavru üretim birimlerimiz çalışıyor. İlk et satışlarımızı deneme amacıyla İzmir yöresinde zincir marketlere yapmaya başladık. Bu yılın sonunda başlangıç havyar üretim hedefimiz 20-25 ton, et üretimimiz 250-300 ton arasında. 2013 yılı hedefimiz ise 32 ton havyar ve 500 ton balık eti. Dünya üretim miktarının yüzde 20'sine ulaşacağımızı sanıyoruz."
-Rus firmaların talepleri-
Tosmur, havyar ve balık eti isteyen çok sayıda ülke bulunduğunu, havyarın anavatanı olarak bilinen ve en çok tüketilen ülkelerin başında gelen Rusya'dan bazı firmaların da üretecekleri havyarın tamamına talip olduklarını söyledi.
Senegal ve Avrupa'dan bazı şirketlerin de birlikte proje yürütmek ve ortak olmak istediklerini anlatan Tosmur, şöyle devam etti:
"Bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüğümüz çalışma kapsamında bizim ilk hedefimiz, mersin balığı eti ve havyarını, ihracat edebileceğimiz fiyatın çok altında, ilk olarak Türk insanına sunmak. Bir Rus, Alman, Fransız, İtalyan bu ürünleri alıp rahatlıkla yiyebiliyorsa, bizim ülkemizin insanı da bunu rahatlıkla tüketmeli. Rusya'da kilosu 25 doların üzerinde olan Mersin balığı etini Türkiye'de 10 dolar civarında piyasaya sunmayı hedefliyoruz. Havyar için gerek ihracat ve gerekse iç piyasa için henüz bir fiyat belirlemedik. Ancak bu rakamın iç piyasa için çok uygun olacağını söyleyebiliriz."
-Faydaları-
Tosmur, önemli bir besin değerine sahip Mersin balığının Çin, İran ve eski doğu bloku ülkelerinde yoğun tüketildiğini, birçok hastalığın tedavisinde de kullanıldığını söyledi.
Başta kanser olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde mersin balığı eti ve havyarının etkili olduğunun düşünüldüğünü belirten Tosmur, şunları kaydetti:
"Mersin balığının etinde B12, B6 ve E vitamini gibi bağışıklık sistemini güçlendiren yaklaşık 30'un üzerinde vitamin ve mineral bulunuyor. Dünyadaki besin değeri en yüksek, kalorisi en düşük etlerden birisi. Havyar ise hücreleri yenileyebilen, sperm kalitesini arttıran bir yiyecek. Çin'de kanser ilacı, Fransa'da ise kozmetik sektöründe kullanılan önemli bir ürün. Biz havyarı lüks bir tüketim ürünü olmaktan çok sağladığı fayda itibari değerlendiriyoruz."
- ADANA
Son Dakika › Yerel › Adana'dan Dünyaya Siyah Havyar İhracatı Yapılacak - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?