Organik tarım bitkisi olan, kapari yetiştiriciliği ve ekonomik faydaları hakkında Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Öğretmenevinde düzenlenen toplantının açılışında konuşan, Kaymakamı Ahmet Yıldız, kaparinin tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinde verimi en yüksek bitki türü olduğunu belirterek, Akdağmadeni'nde tarım ve hayvancılığın yanı sıra tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinde önemli yere sahip olduğunu söyledi.
Bir firmanın Genel Müdürü Müfit Daştan, ise Türkiye'de, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen bitkinin, İç Anadolu Bölgesinde de yetiştirilebileceğini belirterek, bitkinin bir fidanın ömrünün yaklaşık 300 yıl olduğunu, bakımı son derece kolay ve bin 600 rakımlara kadar yetiştirilebileceğini bildirdi.
Daştan, tıbbı ve aromatik bitkiler sınıfına giren kapari bitkisinin, Türkiye Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından desteklendiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinde ön sırada olan kapari bitkisi kurak bölgelerin ve anserli toprak yani ölü toprağın bulunduğu yerlerde yetişen bir bitki türüdür. Bitkinin ömrü oldukça uzun olduğundan ve getirisi fazla olduğu için çiftçiler tarafından 'dolar açan tomurcuk' olarak bilinmektedir. Kaparinin dal uçları, tomurcukları, meyveleri gıda sektöründe, yaprakları sertleşmiş dalları, kökleri de ilaç, boya ve kozmetik sanayinde kullanılıyor. Bitkiyi, Özbekistan ve Kırgızistan'dan ithal ediyoruz. Ben istiyorum ki Akdağmadeni topraklarında yetişsin çiftçi ekonomisine katkıda bulunsun."
Bilgilendirme toplantısına, Akdağmadeni Kaymakamı Ahmet Yıldız, AK Parti İlçe Başkanı Önder Gürel, İlçe Tarım ve Gıda Müdürü Ayşe Özer, Ziraat Odası Başkanı Eyyup Elmalı Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Fatih Kara muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. - Yozgat
Son Dakika › Yerel › Akdağmadeni'nde Çiftçiler İçin Bilgilendirme Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?