Aksekililer Hafta Sonunu Festivallerle Geçirdi - Son Dakika
Yerel

Aksekililer Hafta Sonunu Festivallerle Geçirdi

Aksekililer Hafta Sonunu Festivallerle Geçirdi

Antalya'nın Akseki ilçesinde hafta sonunu festival ve şenliklerle geçti.

27.08.2012 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın Akseki ilçesinde hafta sonunu festival ve şenliklerle geçti. Akseki'de 8. Yaz Festivali, Akseki'nin Cevizli beldesinde 43. Ayran Festivali, Yarpuz beldesinde Pilav Günü, Çimi Köyü'nde Kardelen Şenlikleri, Sinanhoca Köyü'nde Geleneksel Köy Günü, Ceceler Köyü'nde 18. Geleneksel Kervan Günü, Mahmutlu Köyü'nde Sılaya Kavuşma Şenliği, Susuzşahap Köyü'nde Birlik ve Beraberlik Günü, Akşahap Köyü'nde Geleneksel Dayanışma Şenliği ve Sarıhaliller Köyü'nde 22. Pilav Günü yapıldı.

Akseki Kaymakamlığı, Akseki Belediyesi ve Akseki Eğitim Hayratı Derneği tarafından düzenlenen ve 8.Geleneksel Akseki Yaz Festivali 2 gün sürdü. Akseki Stadı'nda düzenlenen festival şenliklerine Akseki Kaymakamı Mekan Çeviren, AK Parti Antalya Milletvekilleri Hüseyin Samani, Gökçen Erdoğan Enç, İstanbul Milletvekilleri Halide İncekara ve Mustafa Ataş, Belediye Başkanı Mehmet Gölcü, Akseki Eğitim Hayratı Derneği Genel Başkanı Vehbi Güleç, belde belediye başkanları, AK Parti Antalya İl Başkanı Mustafa Köse, İl Başkan Yardımcıları, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Cevizli Belediye Başkanı Niyazi Ekinci, Ormana Belediye Başkanı Mehmet Ayhan Keskin, İl Genel Meclisi üyeleri, sivil toplum kuruluşları, siyasi partilerin ilçe başkanları ve yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Festivalde çeşitli sanatçılar konserler verirken, Coşkun Sabah ise sevenleri ile buluştu. Coşkun Sabah, izleyicilerine bir saat konser verdi. Festivalde konuşan AK Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani, festivalin düzenlenmesinde emeği geçen Akseki Kaymakamlığı, Akseki Belediye Başkanlığı ve Akseki Eğitim Hayratı Derneği'ne teşekkür etti. Samani, "Festivaller birlik ve beraberlikleri güçlendirmektedir. Aksekililer birlik ve beraberliğin yanı sıra kendi kültürlerine hem sahip çıkıyorlar, hem de kültürlerini herkese tanıtıyorlar. Onun için düzenlenen bu festivaller çok önemlidir. Akseki her zaman birlik ve beraberlik içerisinde olan çok önemli bir ilçemizdir. Özellikle Akseki'de yapılan her hayırlı işlerde katkılarını sağlayan Akseki Eğitim Hayratı Derneğine de teşekkür ediyorum" dedi.

Akseki Belediye Başkanı Mehmet Gölcü yaptığı konuşmada, "Ffestivaller vatandaşları kaynaştırmak, dostlukları paylaşmak amacı güder. Bunun ekonomik, kültürel, sanat boyutu vardır. Ama her şeyden önce dostluk boyutu vardır. İşte bunu burada görüyoruz ve buna da şahit oluyoruz" dedi.

Akseki Kaymakam Mekan Çeviren de yaptığı konuşmada, "Bildiğiniz gibi festivaller bir araya gelmek,

aramızdaki dostluğu kardeşliği pekiştirmek memleket ve sıla hasretini gidermek, unutulmaya yüz tutmuş yöresel ve sosyal değerlerimizi hatırlamak için güzel bir vesiledir. Bizlerin de devlet olarak gayesi kültürümüzü örf adet ve geleneklerimizi, bizi biz yapan köklerimizi canlı tutmaya yarayan milli değerlerimizi yaşatmak, gelecek nesillerin aynı duygu ve düşünceyle yetişmesini ve bu değerlere sahip çıkmasını temin etmektir" şeklinde konuştu.

CEVİZLİ BELDESİ 43.AYRAN FESTİVALİ

Akseki'nin Cevizli beldesinde geleneksel Ayran Festivali'nin bu yıl 43'üncüsü düzenlenirken, festivale Akseki Kaymakamı Mekan Çeviren, Ak Parti Antalya Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) eski Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ak Parti Akseki İlçe Başkanı Mehmet Özdilek ve yönetim kurulu üyeleri, Ak Parti İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Eroğlu, MHP İl Genel Meclisi Üyeleri Ali Arıcan, Ali Arıcan ve Zeki Tunç, MHP Akseki İlçe Başkanı Gürsel Yılmaz, sivil toplum örgütü temsilcileri, belde belediye başkanları ve Cevizli dışında yaşayan yüzlerce Cevizli halkı katıldı.

Cevizli Belediye Başkanı Niyazi Ekinci, yaptığı açıklamada, festivalde, yöre halkını bir araya getirmeyi amaçladıklarını belirterek, "Festival dolayısıyla dışarıda yaşayan tüm hemşerilerimiz beldemize geldiler. Festivale belde dışından üç bine yakın hemşehrimiz katıldı. Ayrıca Bir çok siyasilerin bir araya gelerek bizleri onurlandırdılar" dedi.

Festivale katılanlara geleneksel olarak pilav ve ayran ikram edilirken, toplu sünnet şöleni yapıldı. Eski bir gelenek olan düğün alayı önünde yüzüne tencere karası sürüp, çan takılarak yürüyen ve arap adı verilen canlandırma da büyük ilgi gördü. Festival kapsamında konserler, bisiklet yarışı, halı saha turnuvası, yumurta ve çuval yarışı, kaşık oyunları gösterisi yapıldı.

Prof. Dr. Cemal Kurnaz başkanlığında Eğitimci Yazar Hasan Türkay ve ekibi tarafından Belediye Konferans Salonu'nda Osman Yüksel Serdengeçti Sempozyumu düzenlendi. Festival Ağası ise 15 bin lira ile Salih Çiftçi oldu.

YARPUZ BELDESİNDE PİLAV FESTİVALİ

Yarpuz beldesinde 26-26 Ağustos tarihlerinde düzenlenen geleneksel 21. Pilav Festivali düzenlendi. Festivale Akseki Kaymakamı Mekan Çeviren,Ak Parti Antalya Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) eski Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ak Parti Akseki İlçe Başkanı Mehmet Özdilek ve yönetim kurulu üyeleri, Ak Parti İl Genel Meclisi üyesi Mustafa Eroğlu, MHP İl Genel Meclisi üyeleri Ali Arıcan, Ali Arıcan ve Zeki Tunç, MHP Akseki İlçe Başkanı Gürsel Yılmaz, sivil toplum örgütü temsilcileri, belde belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı. Festival süresince yöresel oyunlar ve mehteran

gösterileri sergilendi. Şölene katılan misafirlere yöre yemekleri ikram edildi.

GELENEKSEL KERVAN GÜNÜ

Antalya'nın Akseki İlçesi Ceceler köyünün 18. Geleneksel Kervan Günü yapıldı. Etkinliğe

Akseki Kaymakamı Mekan Çeviren,Ak Parti Antalya Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) eski Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ak Parti Akseki İlçe Başkanı Mehmet Özdilek ve yönetim kurulu üyeleri, Ak Parti İl Genel Meclisi üyesi Mustafa Eroğlu, MHP İl Genel Meclisi üyesi Zeki Tunç, MHP Akseki İlçe Başkanı Gürsel Yılmaz, sivil toplum örgütü temsilcileri, belde belediye başkanları ve Ceceler ile Ceceler köyü dışında yaşayan yüzlerce Ceceler köyü halkı katıldı. Ak Parti Antalya Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) eski Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaptığı konuşmada, Akseki'nin yol ve su sorunlarına değindi.

İçanadolu'yu Akdeniz'e bağlayan en önemli yol olan Akseki- Alanya yol ayırımından Akseki üzerinden giden yolunda duble olması için gerekli çalışmalar yapıldığını ve yakın zamanda ihalesinin yapılacağını kaydeden Çavuşoğlu, "Buradan Seydişehir'e kadar duble yol olacak" dedi. Akseki'nin su sorununada değinen Çavuşoğlu, "Bildiğiniz gibi Akseki'nin 11 köyünün su sorunu bulunmaktadır. Devlet Su İşleri Akseki'nin Süleymaniye beldesi yakınlarında bulunan yaylada 3 kuyuda ciddi derecede su buldu. Bu suyu Akseki'nin 11 köyüne ve Akseki Jandarma Tabur Komutanlığına getirerek su sorununu ortadan kaldıracağız. Bizler sizlerin desteği ve duaları ile hizmetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

ÇİMİ KÖYÜ KARDELEN ŞENLİKLERİ-

Çimi Köyü Yardımlaşma ve Yaşatma Derneği'nce organize edilen Kardelen Şenlikleri'nin de bu yıl 12'ncisi düzenlendi. Çimi Köyü Yardımlaşma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Bengi, yaptığı açıklamada, hemşehrilerinin büyük çoğunluğunun büyük şehirlerde yaşadığını belirterek, "Onlarla yılda birkaç günde olsa birlik sağlayabilmemiz ve çocuklarımızın doğup büyüdükleri yerleri unutmamaları amacıyla bu şenlikleri düzenledik" dedi. Şenliklerde misafirlere yöresel yemekler ikram edildi, Sanatçılar Aydın Demiroğlu konser vererek yöresel oyun gösterileri yapıldı.

SARIHALİLLER KÖYÜ 22. PİLAV GÜNÜ

Akseki'nin Sarıhaliller Köyü'nde 22'ncisi düzenlenen Pilav Günü 25 Ağustos Cumartesi günü yapıldı. Köy Muhtarı Hüsnü Başbil, yılda bir gün de olsa çoğunluğu İzmir'de yaşayan köylülerinin bir araya gelerek sılayı-rahim yaptıklarını, yeni nesilleri bir birine kaynaştırmayı amaçladıklarını söyledi. Pilav Günü'ne Akseki Kaymakamı Mekan Çeviren, Ak Parti Antalya Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) eski Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ak Parti Akseki İlçe Başkanı Mehmet Özdilek ve yönetim kurulu üyeleri, Ak Parti İl Genel Meclisi üyesi Mustafa Eroğlu ve Sarıhaliller köyü dışında yaşayan birçok Sarıhaliller köylüleri katıldı.

MAHMUTLU KÖYÜ SILAYA KAVUŞMA ŞENLİĞİ

Her yıl düzenlenen Mahmutlu Köyü Sılaya Kavuşma Şenliği de 25-26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşti. Köy Muhtarı İsmail Güven, amaçlarının köy dışında büyük şehirlerde yaşayan hemşerilerini bir araya getirerek sıla özlemlerini gidererek bir araya geldiklerini söyledi.

Şenliklere MHP İl Genel Meclisi üyeleri Ali Arıcan, Ali Arıcan ve Zeki Tunç, MHP Akseki İlçe Başkanı Gürsel Yılmaz, sivil toplum örgütü temsilcileri ve dışarıda yaşayan köylüler katıldı. Misafirlere geleneksel köy yemeği ikram edildi.

SUSUZŞAHAP KÖYÜ BİRLİK VE BERABERLİK GÜNÜ

Susuzşahap Köyü'nün geleneksel olarak düzenledikleri Birlik ve Beraberlik Günü'nde konuşan Köy Muhtarı Dursun Güven, dışarıda yaşayan hemşerilerinin özlem giderdiklerini söyledi.

AKŞAHAP KÖYÜ GELENEKSEL DAYANIŞMA ŞENLİĞİ

Akşahap Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin düzenlemiş olduğu Dayanışma Günü 25-26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşti. İki gün süren şenliklerde yöresel oyunlar sunuldu, katılan misafirlere geleneksel köy yemeği ikram edildi. Şenlikte yöresel oyunlar sergilendi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aksekililer Hafta Sonunu Festivallerle Geçirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement