Altıeylül ile Maglaj Kardeş Şehir Oldu - Son Dakika
Yerel

Altıeylül ile Maglaj Kardeş Şehir Oldu

Altıeylül ile Maglaj Kardeş Şehir Oldu

Balıkesir’in Altıeylül Belediyesi ile Bosna Hersek’in Maglaj Belediyesi kardeş şehir oldu.

21.02.2015 17:30

Balıkesir'in Altıeylül Belediyesi ile Bosna Hersek'in Maglaj Belediyesi kardeş şehir oldu. Her iki belediye başkanı kardeş şehir protokolü için imza attı.

Otel Basri'de düzenlenen protokol törenine Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Maglaj Belediye Başkanı Mehmet Mustabasic, Başkan Yardımcısı Faruk Hidic ve Meclis Başkanı Marko Zevic ile Altıeylül Belediye Başkan Yardımcıları Mesut Eray ve Zeki Çabuk katıldı. Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, "Tarihi ve anlamlı günde bir aradayız. Avrupa'da Müslüman bir ülkenin Maglaj kentiyle protokol imzalamanın mutluluğunu yaşıyorum. Bosna Hersek Türkiye için çok önemli. Daha önce Bosna Hersek'e gittim, gezdim; görülmeye değer. Tarihi eserleri ve Osmanlı eserlerini korumuşlar. Daha sonra Türkiye yıkılan tüm tarihi eserler TİKA aracılığyla yeniden aynı şekilde restore etmiş. Gezerken duygulanmamak mümkün değil. 100 yıl öncesinden değil; 20 yıl önce birlikte yaşayan insanlar, sabah kalktıkları zaman inançlarından dolayı katledilmişler. O günkü şartlarda Bosna'nın işini 6 ayda bitiririz diyen güç odakları 3 yıl sonunda Bosna Herseklilerin direnişi ve şahlanışı ile karşılaşıyorlar ve tüm yerler geri alınmaya başlandığı gün Birleşmiş Milletler ateşkes ilan ediyor; aynı Kıbrıs'ta olduğu gibi" dedi.

Bosna Hersek'te kendisini iki şeyin çok duygulandırdığını ifade eden Kafaoğlu, "2003 yılında Aliya İzzetbegoviç rahatsızlanıyor. O gün Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan İngiltere'den Türkiye'ye dönüş yolundayken uçağın rotasını Saray Bosna'ya çeviriyor ve İzzetbegoviç'i ziyaret ediyor. O gün İzzetbegoviç Sayın Başbakanımıza "Bosna Hersek senin kız kardeşinizdir" diyor. Bu sözün ardından Türkiye Bosna Hersek'e büyük önem verdi. Bosna Hersek'te yönetim çok zor. Zaman zaman orada hareketlenme oluyor. Ne zaman Türkiye'de bir seçim olsa ve ne zaman Başbakanımız balkon konuşmasında Bosna Hersek'e selam gönderse,oradaki kardeşlerimiz bundan büyük memnuniyet duyuyor, bu çok etkili oluyor. Bosna Hersek bize Osmanlı'nın mirası. Maglaj ile ortak özelliğimiz var. Maglaj'ın 25 bin nüfusu var. Tarım ve hayvancılık yapılıyor. Kastamonu Entegre Fabrikası'nın biri de Maglaj'da var ve bin kişi çalışıyor. Buralara belediye meclis üyelerimizi, muhtarlarımızı ve öğrencilerimizi götürmemiz lazım. Bosna Hersek'te halen mermilerin izleri duruyor. Oradaki kültürleri ve değerlerimizi herkesin görmesi lazım" diye konuştu.

"MAGLAJ İÇİN BU BİR BAYRAMDIR"

Maglaj Belediye Başkanı Mehmet Mustabasic de şunları kaydetti: "Burada bulunmaktan dolayı mutluyum. Maglaj Belediye Başkanı olmak kadar büyük mutluluk olamaz. Bize verilen değerden dolayı çok duyguluyum. Maglaj Belediyesi'nin Altıeylül Belediyesi ile kardeş şehir olması bizim için çok değerlidir ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne açılan bir penceresi ve kapısı olmak istiyoruz. Maglaj Belediyesi küçük bir belediye ve Bosna Hersek'in kalbindedir. Savaş sırasında düşmanlar Maglaj'ı ele geçiremediler ve büyük üzüntü duydular. Belediyemiz geleneğin, şarkının, yeşilliğin, ormanın belediyesidir. Maglaj Belediyesi kağıdın belediyesidir ve bu Kastamonu Entegrenin katkısıyladır ve onlar sayesinde 5 kıtaya kağıt,ihracatı yapıyoruz ve bu Bosna ile Maglaj için ciddi ekonomik destektir. Savaş sırasında ekonominin yüzde 100'ü çöktü. Savaştan sonra Kastamonu firması ile tekrar ayağa kalktık. Geçen yıl Mayıs ayında doğal afet geldi. 6 bin hanenin bin 500'ü kullanılamaz hale geldi. Toprak kayması ile evler, okullar, sağlık ocakları ve işyerleri büyük zarar gördü. Toprak kaymaları halen devam ediyor. Toprak kayması ile ev kaybımız 105'dir. Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu sellerden sonra Maglaj'ı ziyaret etti ve felaketi yerinde görerek kardeş şehir olma kararını aldı. Altıeylül Belediyesi tarım alanında ve hayvancılıkta ileri seviyede. Maglaj Belediyesi ile bu konuda işbirliği yapılabilir.İşbirliği sağladığımız için son derece mutluyum. Bu Maglaj Belediyesi için bir bayramdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Altıeylül Belediyesi'ne şükranlarımı sunuyorum" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Altıeylül ile Maglaj Kardeş Şehir Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement