Konya Büyükşehir Belediyesi ile TRT'nin ortaklaşa hazırladığı, 250 yıl boyunca hüküm süren Anadolu Selçuklu Devleti'nin bıraktığı derin izlerin anlatıldığı Anadolu'da Selçuklu belgeselinin tanıtımı, Konya'da yapıldı.
Karatay Medresesi Müzesi'ndeki programa, Konya Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek, Konya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Boran, Türkmeneli Televizyonu Genel Müdürü Yalman Haceroğlu, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Adem Alemdar, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu, akademisyenler ve basın-yayın kuruluşlarının yöneticileri ile diğer davetliler katıldı.
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Selçuklu eserleri denildiğinde akla Konya'nın geldiğini belirtti.
Belgesel tanıtımının bir Selçuklu eserinde yapılmasının önemli olduğunu ifade eden Şahin, Selçuklu sultanlarının kendi saraylarını mütevazı, camileri, medreseleri ve kervansarayları itinalı şekilde yaptırdığını söyledi.
Çalışmanın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Şahin, "Roma'ya gittiğinizde, çimentoyu ilk kullandıkları binalara baktığınızda estetiğin yavaş yavaş kaybolduğunu görürsünüz. Bizim eserlerimizde ise hala o hazzı yaşıyorsunuz. 2 bölümlük belgeselin ötesinde TRT olarak daha fazla esere imza atacağız" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise Konya'da geçmişle gelecek arasında bağ kurma çalışmaları yürütülen bir dönemde belgeselin yapılmasının önemli olduğunu aktardı.
Tanıtım toplantısının Konya'da yapılmasının farklı bir anlam içerdiğini anlatan Akyürek, şunları kaydetti:
"Selçuklu eserleri bazen bir mekteptir, bazen bir üniversite, imarethane, şifahane, ibadethanedir; handır, hamamdır, kervansaraydır. Ama sultanların sarayından, varlıklı insanların saraylarından günümüze kalan pek yoktur. Bunu sorguladığımızda kalıcı eserlerle ilgili bakış açısının insanlığa hizmet yolunda eserler olduğunu, kalıcı eserler olarak başkasına hizmet edecek yapılar yaptıklarını, kendi evlerine, saraylarına o kadar önem vermediklerini görüyoruz. Burası Anadolu Selçuklulara 250 yıla yakın süre başkentlik yapmış bir şehirdir. Konya bu yönüyle ve diğer birçok açıdan da misyonu olan bir şehirdir. Biz de bu misyona hizmet etmeye gayret gösteriyoruz. Şu anda Konyamızda 2 bin 687 bağımsız bölümden oluşan binaları restore ediyoruz. Büyük bir kısmı tamamlandı. Belki de dünyadaki en büyük toplu restorasyon çalışmasını yapıyoruz. Onlarca caminin restorasyon çalışması da belediyemiz eliyle devam ediyor."
Anadolu'da Selçuklu belgeseli için Konya'nın yanı sıra yaklaşık 20 ilde çekimler yapıldı. Anadolu Selçuklu Devleti'nin en önemli eserleri arasında yer alan Konya'daki Alaaddin Camii, Karatay Medresesi ve İnce Minareli Medrese, Beyşehir ilçesindeki Eşrefoğlu Camii ile Aksaray'daki Sultan Hanı çekimi yapılan eserlerin başında yer alıyor. - Konya
Son Dakika › Yerel › Anadolu'da Selçuklu Belgeselinin Tanıtımı Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?