Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (1) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (1)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (1)

Foto.DEMRE İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Demre İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, ilk ve orta öğretim kurumlarında öğrenci taşıyan servis şoförlerine eğitim verildi.

27.09.2012 10:24

Foto: Mehmet Aycan ve arıcılıkla ilgili foto

===

Önce eğitim, sonra denetim

DEMRE İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Demre İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, ilk ve orta öğretim kurumlarında öğrenci taşıyan servis şoförlerine eğitim verildi. Aynı günde servis şoförleri denetlendi. Servis şoförlerine önce Demre Öğretmenevi'nde seminer verildi. Seminere Demre İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Aldal, Milli Eğitim Şube Müdürü Cengiz Coşkun, Demre Emniyet Müdürlüğü'nden Komiser Yardımcısı Ali Yüksel, 80. Yıl Cumhuriyet İlk ve Ortaokulu Müdürü Hanife Özdemir, polis memurları ve servis şoförleri katıldı.

Seminerde Başpolis Oktay Karataş, servis şoförlerine uyması gereken kuralları anlattı. Karataş, "Kurallara uyacaksınız. Çünkü aileler, çocuklarını size emanet ediyor. Sizleri sürekli denetleyeceğiz. Kurallara uymayan arkadaşlar, gerek cezaya çarptırılacak" dedi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Aldal da, servis sürücülerinin trafik kurallarına uymalarını, okul müdürleriyle sürekli temas halinde olmalarını, öğrencileri okula zamanında getirmelerini istedi. Seminerin ardından Trafik Şubesi ekipleri, servis araçlarını denetledi.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Seminer ve denetimden

===

Bozova'da imeceyle çevre düzenlemesi

KORKUTELİ'ne bağlı Bozova Beldesi'ndeki Şehit Öğretmen Metin Kaynar İlköğretim Okulu'nda, bahçe düzenlemesi yapılıyor. Korkuteli Belediye'nin Antalya Caddesi'nden çıkardığı parke taşlarını okula hediye etmesiyle okul yönetimi, okulun etrafına parke taşı döşemeye başladı. Bozova Belediyesi'nin nakliye aracı, Çomaklı Belediyesi'nin parke taşıma ekibini okula göndermesiyle oluşan imece çalışması sonucu 500 metrekare parke taşı döşendi.

Okul Müdürü İsmail Toprak, "Çomaklı Belediyesi işçileri, Bozova Belediyesi'nin kamyonu ve Korkuteli Belediyesi'nin de parke taşını vermesi üzerine okulun bahçesine parke taşı döşemesine başladık. Parke taşının döşenmesiyle birlikte okul çehresi değişecek. Çalışmalar devam ediyor. Korkuteli, Bozova ve Çomaklı Belediyesi'ne teşekkür ediyoruz. 3 belediyemiz imece usulüyle okulumuzun çehresini değiştiriyor" dedi.

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: Belediye personeli okulun çevresine parke taşı döşüyor

===

Kadınlara cenaze yıkama öğretildi

KORKUTELİ Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, ilçeye bağlı Garipçe Köyü'nde kadınlara yönelik cenaze yıkama ve kefenleme kursu açtı. Kursa Garipçeli kadınlar yoğun ilgi gösterdi. Kurs hakkında bilgi veren Cenaze Yıkama ve Kefenleme Kursu öğretmeni Firdevs Özokudan, "Müslümanların Müslümanlar üzerinde hakları vardır. Bunlardan en önemlilerinden birisi de, vefat edeni ahirete uğurlama işlerine yardımcı olmaktır" dedi.

Vefat eden kişinin Rabbin huzuruna tertemiz göndermek için bazı işlemler yapıldığını anlatan Okudan, "Bu konuda hanımlarımıza bilgi veriyoruz. Kursa 18 kadın kursiyer katılıyor. 32 saat sürecek kursu başarıyla tamamlayanlara sertifika verilecek" dedi. Korkuteli HEM Müdürü M. Harun Topay da, "Kursu talep doğrultusunda tüm köylerde açmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: Kurstan

===

Köylerde 2B kampanyası

GÜNDOĞMUŞ Mal Müdürlüğü, köylüleri 2B Kampanyası hakkında bilgilendiriyor. İlçe Mal Müdürü Murat Uyanık başkanlığında, İlçe Milli Emlak Şefi Hüseyin Bayraktar ve Milli Emlak Memuru Cüneyt Yunus Tabak ile üç kişilik bir ekip 2B başvuru süresinin daralması nedeniyle orman vasfını yitiren arazilerin yoğun olduğu Çayırözü, Eskibağ, Çaltı, Ümütlü ve Kozağacı köyleriyle Köprülü Beldesi'nde, vatandaşlara ayrıntılı bilgi verdi.

Gündoğmuş Mal Müdürü Uyanık, 30 Ekim tarihi itibariyle başvuruların sona ereceğini, bu nedenle vatandaşın ayağına giderek, başvurularını aldıklarını bildirdi. Uyanık, kesin sayı belli olmamakla birlikte, Gündoğmuş ve köylerinde, başvuru oranının yüzde 50'nin üzerine çıktığını anlattı. Uyanık, çalışmanın amacının ilgili kanun kapsamında orman vasfını yitirmiş arazilerin kullanıcılarına doğrudan satışı olduğunu kaydetti.

Mehmet Ali CENGİZ/GÜNDOĞMUŞ,(DHA)

Foto: 2B bilgilendirmesi yapan ekip

===

HEM kurslarına yoğun ilgi var

ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde Halk Eğitim Merkezi HEM) 2012-2013 eğitim öğretim döneminde açılan 15 kurs 300 kursiyerle başladı. Gazipaşa HEM Müdürü Tuncer Çomruk, bu yıl ilk etapta 15 kursla eğitim öğretim yılına başladıklarını belirterek, talep olması durumunda yeni kursların açılabileceğini duyurdu. Gerekli sayının oluşturulması halinde istenilen branşta kurs açabilecek yapıya sahip olduklarını söyleyen Çomruk, kurslara katılmak isteyen kursiyerlerin Gazipaşa Halk Eğitim merkezi'ne başvurmaları gerektiğini belirtti.

Yeni kursların açılabilmesi için en az 20 kursiyere ihtiyaç olduğunu dile getiren Çomruk, bu yıl ilk kez okullarda ÖSS ve SBS hazırlık kursları da açacaklarını kaydetti. Şu anda ev tekstili, şiş örücülüğü, dekoratif ahşap süsleme, el nakışları, kırk yama, oyalar, elde Maraş işi, geleneksel el nakışları ve bilgisayar kurslarının açıldığını belirten HEM Müdürü Tuncer Çomruk, geçen yıl ilçede uygulamaya konulan 'Okullar Hayat Olsun' projesinin devam ettiğini bildirdi.

Tuncer Çomruk, "Gazipaşa'da şuan 300 kursiyerimiz 15 ayrı kursta eğitim öğretim görmeye başladı. Yeni hizmet binamızda daha rahat bir ortamda hizmet veriyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İlçe merkezinin yanı sıra Macar ve Çobanlar köyleri ile Kahyalar Beldesi'nde açtığımız kurslar ile vatandaşlarımızın Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kurslardan daha kolay yararlanmalarını sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA, (DHA)

Foto: HEM Müdürü Tuncer Çomruk ve kurstan

===

Sandıklı'da üreticiye sertifikalı tohumluk

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü 2012-2013 üretim sezonunda çiftçilere daha kaliteli ve bol verimli ürün almaları amacıyla sertifikalı hububat tohumluğu dağıttı. Afyonkarahisar İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü aracılığıyla yüzde 25 İl Özel İdaresi destekli 100 ton sertifikalı hububat tohumu Sandıklı İlçe Müdürlüğü ekiplerince dağıtılıyor.

Sertifikalı buğday tohumunun dağıtılmasının amacının kaliteli ürün ve birim alandan daha fazla verim elde edilmesinin sağlanması hastalık ve zararlılara dayanıklı yabancı ot bulunmayan sertifikalı tohum kullanımını artırmak olduğu belirtildi. Sandıklı ilçe Gıda Tarım Müdürü Kaan Erözmen, "Dağıtımı üreticilerden gelen talep doğrultusunda yapıyoruz. Şimdiye kadar 100 ton tohumluk talebinde bulunuldu" dedi.

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)

Foto: Dağıtımdan

===

Üzümler pekmez oluyor

GAZİPAŞA köylerinde üzüm üreticileri evlerinin önünde ateşin üzerine koydukları kazanlarda üzüm pekmezi yapımına başladı. İlçeye bağlı Üçkonak Köyü'nde yaşayan Muhittin Çetin, hasadı yapılan üzümlerin ihtiyaç fazlasının pekmeze dönüştürüldüğünü söyledi. Çetin, "Kendi bahçemizde ürettiğimiz üzümleri hasat ettikten sonra ezerek, şırasının içine ekşilik-asitlik giderici pekmez toprağı katıyor, bundan sonra şırayı ocağa koyup bir taşım kaynatıyoruz" dedi.

Bir kilo pekmez elde edebilmek için yaklaşık 10-11 kilo üzüm kaynattıklarını söyleyen Çetin, "Kazana attığımız üzümleri uzun süre kaynatıyoruz. Kaynatma esnasında kazanı sürekli karıştırmak zorundayız. Elde ettiğimiz katkısız, doğal ve enerji deposu her derde deva üzüm pekmezinin ihtiyaç fazlasını satıyoruz. Temiz bir ortamda ürettiğimiz pekmezi önceden sipariş veren dost ve arkadaşlara veriyorum. Pekmez üretiminin üzümleri en iyi değerlendirme yöntemi olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA, (DHA)

Foto: Üzüm pekmezi yapımı

===

Emekli öğretmen keçi çobanı oldu

ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde emekli öğretmen Mustafa Baş döl ve süt verimi çok yüksek 'saanen keçi' çiftliği kurdu. Gazipaşa'ya bağlı köylerde 30 yıl öğretmenlik yapan, son yıllarını da doğduğu Çakmak Köyü'nde geçiren Mustafa Baş, emekli olduktan sonra örnek çalışmalara imza attı. Yöre halkının bilinçlenmesine yardımcı olan Mustafa Baş, örnek olması için modern bahçeler kurdu, kapalı serada Türkiye'nin en erken şeftali ve nektarın meyvesini üretimini gerçekleştirdi.

Mustafa Baş, son olarak kurduğu keçi çiftliğinde üreticilere damızlık keçi yetiştiriyor. Çiftliğinde döl ve süt üretimi yüksek saanen keçisi yetiştiren Mustafa Baş, aynı zamanda keçilere çobanlık yapıyor. Kardeşi ziraat yüksek mühendisi Mahmut Baş'ın önerisiyle Aralık 2011'de 9 Saanen ırkı keçi ve 1 suni tohumluk teke alan Mustafa Baş, bir yıl içinde keçi sayısını 30'a yükseltti. Gelecek yıl en az 24 oğlak beklediğini kaydeden Baş, 3 yılın sonunda Saanen damızlık keçi sayısını 100-130'a çıkarmayı hedeflediğini kaydetti.

Çiftliği gören yöre halkından Saanen keçilerine yoğun talep olduğunu vurgulayan Baş, "Ancak biz üçüncü yılın sonunda damızlık dağıtmayı planlıyoruz. Çünkü Saanen ırkı keçi Ege yöresinde yaygın olmasına rağmen Akdeniz Bölgesi'nde henüz yeterince tanınmıyor. Biz bu tanıtımı yapmayı amaçladık. Keçileri bu yaz yaylada besledik. Yaylaya ve sahile uyumlu olan Saanen keçisinin bölgeye uyum sorunu yok. Bu nedenle rahatlıkla yetiştirilebilir" dedi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA, (DHA)

Foto: Mustafa Baş

===

Kan bağışına yoğun ilgi

GAZİPAŞA'da Türk Kızılayı tarafından düzenlenen kan bağışı kampanyasına vatandaşın ilgisi Kızılay ekibini sevindirdi. 1 doktor, 2 hemşire ve 3 sağlık görevlisinden oluşan Kızılay ekibi, Cumhuriyet Meydanı'na konuşlandırılan Kızılay TIR'ında kan bağışlarını kabul etti.

2 gün süren kampanyada 122 ünite kan toplayan ekip, 20 kişinin başvurusunu da kabul etmedi. Türk Kızılay Derneği Gazipaşa Şube Başkanı Zafer Tan, "Her ay gerçekleştirdiğimiz kan bağışı kampanyası yeniden düzenlendi. Vatandaşlarımızın ilgisi her zamanki gibi yoğun oldu. Her zaman söylediğimiz gibi Kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır. Kan bağışında bulunanlara teşekkür ediyorum" dedi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA, (DHA)

Foto: Kızılay kan bağışından

===

Bingöl gazisine ziyaretçi akını

BİNGÖL'de izinden dönen askeri konvoya yapılan saldırıda yaralanan piyade er Cihan İlhan'ı Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'ndeki evinde Kaymakam Ali Candan, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Mustafa Kemal Çelik, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Berber ziyaret etti. Olayı anlatan Cihan İlhan, tim koruması olduğunu ve çelik yeleğinin hayatını kurtardığını söyledi.

Kaymakam Ali Candan ise Gazi Cihan İlhan'a geçmiş olsun dileklerini ileterek, sağlık sorunlarıyla ilgileneceğini söyledi. Sandıklı Belediye Başkanı İsmail Elibol da Türkiye Gaziler Şehitler Derneği Sandıklı Temsilcisi Yusuf Akın ile birlikte Cihan İlhan'a geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Başkan Elibol, "Bu vatan için teröristlerle çatışıp canını feda eden şehitler ve yaralanan gaziler başımızın tacıdır. Biz de onlar için yapabileceğimizin en iyisini yapabilmek için varız" dedi. Cihan İlhan'ın annesi Nazike İlhan ise oğlunun yaralandığının kendisinden gizlediğini belirterek, "Cihan eve gelince yaralandığını öğrendim" dedi.

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)

Foto: Ziyaretten fotolar - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement