RAUF MALTAŞ - Yılda üretilen yaklaşık 100 bin ton balla dünyada Çin'den sonra ikinci olan Türkiye, mevcut potansiyelini ihracatına da yansıtmak istiyor.
AA muhabirinin Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği verilerinden derlediği bilgiye göre, yaklaşık 6 milyon aktif kovanın bulunduğu Türkiye'de, 60 bin kişi profesyonel olarak bal üretimiyle uğraşıyor.
Yılda 100 bin tona yakın bal üreten Türkiye'de kovan başına ortalama 17 kilogram bal elde ediliyor. Buna karşın diğer önemli bal üreticilerinden Kanada 60, Çin 44 ve Amerika ise 40 kilogram bal elde ediyor.
Dünya arılarının yüzde 22'sinin gen merkezi konumundaki Türkiye, bal oluşumuna katkı sunan bitkilerin ise yüzde 70'e yakınına ev sahipliği yapıyor.
Dünyanın doğal balının üretildiği Türkiye'de sadece 4 bin ton bal ihraç ediliyor. Geri kalanı ise iç pazarda tüketiliyor. Çin, Amerika ve Kanada gibi ülkelerin ilk sıralarda bulunduğu bal ihracatında Türkiye 10. sırada yer alıyor.
Mevcut potansiyelini harekete geçirmeyi hedefleyen Türkiye, üretimini de artırarak adeta ihracatta "Bal tuttuğu parmağını yalamak" istiyor.
"Arıcılık sektörü desteklemelerle gelişti"
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son yıllarda arıcılık sektörünün desteklemelerin artmasıyla gelişmeye başladığını söyledi.
Ülkenin toplam bal üretiminin artırılabileceğini belirten Yılmaz, bunun için de bilimsel çalışmalara ve arı yetiştiricilerinin daha fazla eğitilmesine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Balın ihracatında sorun bulunmadığına dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti:
"Türkiye arıcı bir ülke ancak kovan başına bal üretimimizi artırmamız gerekir. Bu yönde çalışmalarımız var. Bunu kaliteli ve verimli damızlıkla sağlayabiliriz. Şuanda kovan başına bal üretimimiz 17 kilogram civarındadır. Bunu iki katına çıkararak ihracattaki payımızı artırmamız gerekiyor. Çin, Amerika ve Kanada gibi ülkeler bizim arılarımızı götürüp arıcılık yapıyor ve bizden kovan başına iki kattan daha fazla verim elde ediyor. Türkiye ve Avrupa ülkelerinden temin edilen arılarla böylesi ciddi bir üretim sağlanıyor. Bu arılar kendi ülkelerinde de aynı verimi ve performansı gösterebilir. Bunun için de bir ıslah programı uygulamamız lazım."
"500 bin ton bal açığı var"
Dış ülkelerin ciddi bir bal açığı bulunduğuna dikkati çeken Yılmaz, üretimin artırılması durumunda pazarlama sıkıntısı çekilemeyeceğini dile getirdi.
Bal üretiminde önemli paya sahip ülkelerin dahi ithalatla ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığını belirten Yılmaz, Türkiye'nin üretimine iki katına çıkarabileceğine işaret etti.
Sadece AB ülkelerinde bal açığının Türkiye'nin üretiminin 3 katına yakın olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
"AB ülkelerinin dışarıdan almaları gereken bal 140 bin tondur. Hiç bal yemesek satsak yine ihtiyacı karşılayamayız. AB ülkeleri arı sayısını da artırsa hiçbir şekilde bu ihtiyacı karşılayabilecek potansiyele sahip değil. Çünkü mevcut toprakları sınırlı. Amerika 105 bin ton, Almanya 94 bin, Japonya ise 65 bin ton bal alıyor. Bu ülkelere bir kaç ülke daha dahil edildiğinde toplam alımı 500 bin tonu buluyor."
Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre de bal ihracatı bu yılın ocak-ekim döneminde 12 milyon 820 bin 122 dolar olarak gerçekleşti. - Şanlıurfa
Son Dakika › Yerel › Balcılar İhracatta da İddialı Olmak İstiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?