Barışın Dili: Hayal Band - Son Dakika
Yerel

Barışın Dili: Hayal Band

Gaziantep'te Suriyeli ve Türk müzisyenler "Hayal Band" adıyla kurdukları müzik grubu ile barışa katkı sağlamak istiyor Suriyeli doktor, avukat ve Türk mühendislerin de yer aldığı grup, repertuvarında Türk, Kürt, Arap ve Ermeni ezgileri gibi değişik kültürlerin eserlerine yer veriyor Grubun kurucularından.

19.12.2014 11:33

KAAN BOZDOĞAN - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan bir grup beyaz yakalı Suriyeli müzik meraklısı ile Türk müzisyenler, "müzik diliyle" barışa katkı sağlamak için "Hayal Band" adıyla grup kurdu.

Suriye'deki iç savaş devam ederken dünyanın farklı yerlerinden "barış" çağrısı yapılıyor. Barış isteyen gruplar, seslerini çeşitli yollarla duyurmak istiyor.

Bu kapsamda, Gaziantep'te Suriyeli ve Türk müzik meraklıları tarafından kurulan grup, seslendirdikleri şarkılarla barışa katkı sağlamayı amaçlıyor. Suriyeli doktor, avukat ve Türk mühendislerin de yer aldığı grup, repertuvarında Türk, Kürt, Arap ve Ermeni ezgileri gibi değişik kültürlerin eserlerine yer veriyor.

Grubun kurucularından Gıda Mühendisi Onur Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, barış ve kardeşliği hayal ettikleri için grubun adını "Hayal Band" koyduklarını söyledi.

Grup üyeleriyle "Gaziantep'te Suriyeli gerginliği" yaşandığı dönemde müzik aletleri satan bir iş yerinde tanıştıklarını belirten Aydın, "O dönemde Türkiye'ye gelen Suriyelilerden dolayı bu bölgede tansiyon yükselmişti. İnsanlar gergindi. Belki müzik bu tansiyonu düşürür, kardeşliğe ve birlikteliğe hizmet eder diye düşündük. Bunun için birlikte bir şey yapmamız gerektiğine karar verdik. Herkes bu fikre çok sıcak baktı. Önce arkadaşlık ve dostluğumuz başladı, daha sonra da Hayal Band ortaya çıktı" dedi.

"Müzik ortak dilimiz oldu"

Aydın, Suriyelilerle iletişim problemini "müzik dilini" kullanarak aştıklarını söyledi.

Aynı dili konuşamamalarının başta problem olduğunu ancak ilerleyen süreçte İngilizce anlaştıklarını ifade eden Aydın, "Fakat müzik evrensel bir dil. Dünyanın her tarafından notalar aynı isimle anılır ve müzik bu konuda bize çok yardımcı oldu. Müzik ortak dilimiz oldu ve müzik diliyle anlaşmaya başladık. Bir süre sonra da iletişim kurmak için dile bile gerek kalmadı" diye konuştu.

Grubun oluşumu sırasında Suriyelilerin tedirgin olduğunu ve göz önünde olmaktan çekindiklerini belirten Aydın, grubun oluşmasının ardından Suriyelilerin Türk müziklerine hayran kaldığına dile getirdi.

Anadolu coğrafyasının geniş müzik kültürüne sahip olduğuna işaret eden Aydın, şöyle devam etti:

"Bu bölgedeki ezgileri seslendirdik. Anadolu müziklerini sevdikleri için öğrenmeleri de kolay oldu. Arap ezgilerine çok uzak olmadığımızdan bizler için de kolay oldu. Aslında çok yakınız. Köylerimiz hasbelkader bir sınırla ayrılmış. Dillerimiz farklılaşsa da hissettiklerimiz, duygularımız, davranışlarımız birbirine benziyor. Birbirimizin söylediklerini bazen farklı dillerde de olsa anlayabiliyoruz. Dolayısıyla müzikte de bunun avantajını yaşadık. Belki bir Norveçli veya Kanadalı ile müzik yapsaydık uyum bu kadar hızlı olmazdı ama Suriyeli arkadaşlarla bu konuda çok sorun yaşamadık."

Müzikle "barış mesajı" vermek istiyorlar

Bir konserde sahne aldıklarını ve geri dönüşlerin olumlu olduğunu dile getiren Aydın, Suriyelilerin yaşadığı yerlerde de bu şarkıları birlikte söylemek istediklerini ifade etti.

Birlikte müzik yapıp, birlikte şarkı söylediklerini belirten Aydın, "'Neden birlikte barış içinde yaşamayalım' mesajını müzik yoluyla vermek istiyoruz" diye konuştu.

Turne ve albüm teklifleri aldıklarını, özellikle Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nin kültürlerin entegrasyonu konusunda çalışan bazı kurum ve kuruluşlarının teklif getirdiğini vurgulayan Aydın, "Bu da bizi sevindiriyor. İnşallah barış sesimizi dünyaya duyurabiliriz" dedi.

Grubun Suriyeli üyeleri

Suriyeli Avukat Bassel Al Hariri de ülkesindeki iç savaş nedeniyle Halep'ten Gaziantep'e geldiğini söyledi. Al Hariri, keman sanatçıları Baki Kemancı ve Nedim Nalbantoğlu'nu çok beğendiğini ve örnek aldığını dile getirerek, fırsat olursa tanışmak istediğini kaydetti.

Suriyeli Doktor Wassim Mukdad ise samimi bir ekiple çalıştıklarını, müziği savaşa karşı sevgi ve barışı desteklemek için araç olarak kullandıklarını aktardı. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Barışın Dili: Hayal Band - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement