Osmaniye'de, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Kilis ve Şanlıurfa'dan ticaret ve sanayi odalarının katıldığı "Bölgesel Kalkınmada Güç Birliği Platformu" toplantısı yapıldı.
Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Teke, bir otelde gerçekleştirilen toplantının açılışında, beşinci kez bir araya geldiklerini belirterek, pamuk konusunu ele alacaklarını söyledi.
Toplantıların, bölge ekonomisine olumlu katkı sağladığına dikkat çeken Teke, platform üyesi odaların, tekstil sektörünün hammadesi pamukla ilgili görüş ve önerilerini raporlaştıracaklarını kaydetti.
Korkut Ata Üniversitesi Kadirli Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Araştırma Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Akpınar da pamuğun Türkiye ekonomisindeki yerini anlattı.
Türkiye'nin, dünyada pamuk üretiminde yedinci, pamuk kullanımında dördüncü ülke olduğunu vurgulayan Akpınar, "Pamuk, Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden tekstilin ana maddesini oluşturuyor. 50'den fazla endüstri koluna hammadde sağlıyor. Tarım ve sanayide önemli istihdam sağlaması bakımından da önem taşıyor" dedi.
Pamuk üretiminin son 20 yılda yüzde 38 gerilediğini aktaran Akpınar, şunları kaydetti:
"Güneydoğu Anadolu Projesi'yle sulanan arazilerin artmasına doğu orantılı olarak pamuk üretimindeki liderlik, Güneydoğu Anadolu Bölgesine geçti. Şanlıurfa, Türkiye'de üretilen pamuğun yüzde 41'ini karşılıyor. Pamuğun yüzde 50'si Kahramanmaraş'ta tüketiliyor. Bu nedenle bölgemiz, pamuk tarımı ve endüstrisi açısından önem taşıyor. Karlılığın yıldan yıla azalması nedeniyle çiftçilerimiz başka ürünlere yöneldi. Pamukta karlılığın ve verimin arttırılması için çalışmalara hız vermeliyiz."
Oda başkanları da pamuk üretimi ve sanayisi hakkında görüşlerini aktardı.
Toplantıdaki önerilere ilişkin hazırlanacak raporun, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sunulacağı belirtildi.
Son Dakika › Yerel › Bölgesel Kalkınmada Güç Birliği Platformu' Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?