METİN GİRGİN - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Nevnihal Erdoğan, depremde sadece binaların değil, kaçış güzergahına konulan eşyaların da insanları öldürebileceğini söyledi.
Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, binaların depreme dayanıklı yapılmasının yanı sıra eşyaların da depreme göre yeniden tasarlanması ve malzemelerin daha hafif olması gerektiğini belirtti.
İç mimarların binaların iç tasarımlarında depremin zararlarının minimuma indirilmesi için yeni bir planlama yapmaları gerektiğini anlatan Erdoğan, "Evlerdeki eşyalar kaçış noktalarına yığılıyor ve deprem anında kaçış noktalarına devrildi. Bir çok insan bu yüzden dışarı çıkamadı, hayatını kaybetti, yaralandı veya sakat kaldı" diye konuştu.
Erdoğan, depremde kapıların önüne dolapların, ayakkabılıkların ve dikilmiş halıların devrilmesi nedeniyle insanların evlerinden çıkamadığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Özellikle kaçış noktalarının, koridorların kapatılmaması gerekir. Ev eşyalarımızı tahliye noktalarını boş bırakacak şekilde düzenlemeliyiz. Depremde yıkılan evlerde insanların orada saklanıp, zarar görmemesi için hayat kurtaran üçgen alanlarının oluşturulması gerekir. Örneğin 2 tane yatak 20 santimetre yerine 40 santimetre olarak düzenlenmeli. Yıkım olduğunda iki yatak arasında bir boşluk oluşur ve insanlar burada saklanabilirler. Bu alanlar çok kişinin hayatını kurtarması anlamında hayati değer taşırlar."
"Kullanıcıların bilinçlendirilmesi gerekiyor"
Yatak odalarında gardırop yerine gömme dolap yapılmasının, soyunma odalarının ayrı bir odada olmasının afette ölüm ve yaralanma riskini azaltacağına dikkati çeken Erdoğan, "Dolapların ve çekmecelerinin kilitli olması gerekir. Büfeler L şeklinde olursa, ev çöktüğünde boşluk oluşuyor ve insanlar o boşluktan kurtuluyor" ifadesini kullandı.
"Mobilya ve ev eşyalarının, beyaz eşyaları depreme göre yeniden tasarlanmalı ve ona göre üretim olmalı" diyen Erdoğan, "Eşyalar depreme uygun olmazsa öldürebilir, ağır yaralar veya sakat bırakabilir" şeklinde konuştu.
Türkiye'deki çarpık kentleşmenin depremlerdeki ölüm sayısını artırdığına işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Üniversite olarak sanayi ile işbirliği yaparak depreme uygun eşyaların üretilmesi konusunu ön plana çıkaracağız. Bu, aynı zamanda üretime yansıyacak çünkü bununla ilgili fazla düşünülmüş, tasarlanmış ve üretilmiş bir şey yok. Kullanıcıların bilinçlendirilmesi gerekiyor. İsteyeceği mobilyalar, tasarımcıları ve üreticileri zorlayacaktır. Depreme hazır olalım ama her dakika 'deprem olacak' diye de düşünmemeliyiz." - Kocaeli
Son Dakika › Yerel › 'Depremde Sadece Binalar Değil, Eşyalar da Öldürür' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?