SEMA KAPLAN - Ev Eksenli Çalışan Kadınlar ve Sosyal Haklar Derneğince (EVÇAD) Diyarbakır'da kadın istihdamının artırılması için kadınlar ve sektördeki firmalarla görüşülecek.
EVKAD tarafından hazırlanan ve Karacadağ Kalkınma Ajansının mali katkısı ile yürütülen "Diyarbakır'da Kadın İstihdamı Sorunlar ve Stratejik Çözüm Önerileri" projesi kapsamında kadının işgücü potansiyeli, nitelikleri ve beklentilerinin belirlenmesi için kadınlar ve firmalarla anket yapılacak.
200 kadınla bire bir gerçekleştirilecek anketin yanısıra sanayi ve hizmetler kapsamında her sektörden de firmalarla görüşme yapılacak.
Kadın istihdamının arttırılmasına yönelik strateji ve eylem planlarını belirlemek üzere ildeki yerel paydaşların katılımı ile düzenlenecek ortak akıl arama çalıştayının ardından oluşturulacak rapor başta başbakanlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm bakanlıklara sunulacak.
Kadınlara yönelik sosyal kazanımlar
EVÇAD Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Cankurt Güven, projeye ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek olarak kadınların sosyal, ekonomik, siyasal ve kültürel hayata katılımlarını desteklemek amacıyla hizmet verdiklerini söyledi.
Amaçlarının ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvence kapsamına alınarak Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) Evde Çalışma Sözleşmesinin 177. Maddesine Türkiye'nin taraf olmasını sağlamak olduğunu ifade eden Güven, bu kapsamda 25 ilde kadınlarla atölye çalışması ve toplantı düzenlediklerini belirtti.
Güven bu çalışmaların sonunda kazanımlar elde etmeye başladıklarını kaydederek, şöyle dedi:
"Son çıkan yasada bu şekilde çalışan kadına ayda 220 lira ödemesi halinde emekli olma hakkı kazandı. Ancak bu rakamlar Türkiye hatta bölge şartlarında çok yüksek. Daha sembolik rakamlarla ev eksenli kadınların sosyal güvence kapsamına alınmasını bekliyoruz. Bu konuda emsal teşkil edecek ülkelerle dernek olarak işbirliği halinde yasal dayanak bulmaya çalışıyoruz. Öncelikli hedefimiz ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvenlik haklarını kazanmalarını sağlamaktır. Kadınların hak ve özgürlüklerini talep eder hale gelmelerini sağlayacak toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığı yaratmak, kadın emeğini görünür kılmak, ev içi hizmetlere harcanan kadın emeğini ev ekonomisi ve dolayısıyla ülke ekonomisine katkısını görünür kılmak, ev dışında çalışmak isteyen kadınları mesleki eğitim ve istihdam olanakları ile buluşturmak diğer hedeflerimiz arasında."
Bu doğrultuda, ulusal ve uluslararası kurumlarla işbirliği yapmaya özen gösterdiklerini vurgulayan Güven, Avrupa Homenet, Bulgaristan'da faaliyet yürüten Assocıatıon of Home Based Workers Derneği ile çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Güven, çalışma programları doğrultusunda Halk Eğitim Merkezi, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Valilik, İş-Kur, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Karacadağ Kalkınma Ajansı ile de çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.
Kadın istihdamının önündeki engeller
Güven, Diyarbakır'da kadınlara yönelik mesleki eğitim, iş kurma aşamaları ile ilgili de girişimcilik eğitimleri verdiklerini belirterek, kadınlara okuma yazma, dikiş nakış ve İngilizce kursunun yanısıra toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi ile psikolojik ve hukuki destek verdiklerini belirtti.
Güven, proje süresince çeşitli faaliyetler ve araştırmalar gerçekleştirileceğini kaydederek, şöyle konuştu:
"İldeki kadınların işgücü potansiyelini, niteliklerini ve beklentilerini ortaya çıkarabilmek için kadınlarla bire bir anket görüşmesi yapılacak. Bu anket ile bölgedeki kadınların istihdam açısından profili ortaya konacaktır. Aynı zamanda kadınların iş hayatından beklentileri ve istihdam dışında kalmalarının nedenleri belirlenecek. Bu doğrultuda 200 kadınla bire bir anket görüşmesi yapılacak.16-50 yaş arası kadınlarla görüşülecek araştırmada bölgenin ihtiyacı olan kadın işgücünün niteliği tespit edilecek. Sanayi ve hizmetler kapsamında da mümkün olduğunca her sektörden firma ile görüşülecek. Bu görüşmeler esnasında firmada çalışanların profili ve firmanın ihtiyacı olan kadın işgücü niteliği tespit edilecek. Sektörlerin ihtiyaç duyduğu alanlar tespit edildikten sonra bölgede bu alanlar için kadın işgücü oluşturabilmek adına izlenmesi gereken eylem planları belirlenecek."
-"Kadın istihdamında artış yaşanacak"
"Proje ile Diyarbakır'da kadın istihdam yapısını analiz ederek, elde edilecek sonuçlarla kadın istihdamını arttırmaya yönelik strateji ve eylem planları geliştireceğiz" diyen Güven, şunları kaydetti:
"Proje ile Diyarbakır'daki kadın istihdamında artış yaşanacak. Araştırma sonucunda Diyarbakır'da tespit edilen kadın işgücü kollarına yönelik eğitim programları hazırlanacak. Böylece Diyarbakır'ın ekonomik ve sosyal kalkınması ivme kazanacak. İstihdam dışı kalan kadınların aktif iş yaşamına katılmaları başta bu kadınların aileleri olmak üzere tüm bölge halkının refah düzeyinin iyileşmesine katkı sağlayacaktır." - Diyarbakır
Son Dakika › Yerel › Diyarbakır'da Kadın İstihdamı Artırılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?