Emekli Eğitimci, Karacasu'da Kütüphane Açtı - Son Dakika
Yerel

Emekli Eğitimci, Karacasu'da Kütüphane Açtı

Aydın’ın Karacasu ilçesinde 2 yıl önce çocukların ve gençlerin okuma alışkanlığı kazanması için Nacıpınar Kütüphanesini kuran emekli eğitim müfettişi Halil İbrahim Kambak, kütüphaneyi ilçe merkezine taşıdı. Kambak, “Çocuklarımızı, gençlerimizi ve tüm ilçe halkımızı kütüphaneye bekliyorum. 3 bin kitap var, klasiklerin yanı sıra yakın dönem çocukların ve gençlerin ilgimi çeken eserler mevcut” dedi.

10.12.2022 10:57  Güncelleme: 12:00

Aydın'ın Karacasu ilçesinde 2 yıl önce çocukların ve gençlerin okuma alışkanlığı kazanması için Nacıpınar Kütüphanesini kuran emekli eğitim müfettişi Halil İbrahim Kambak, kütüphaneyi ilçe merkezine taşıdı. Kambak, "Çocuklarımızı, gençlerimizi ve tüm ilçe halkımızı kütüphaneye bekliyorum. 3 bin kitap var, klasiklerin yanı sıra yakın dönem çocukların ve gençlerin ilgimi çeken eserler mevcut" dedi.

Aydın'ın Karacasu ilçesinde çocukların ve gençlerin okuma alışkanlığı kazanması için Nacıpınar Kütüphanesini kurarak hizmete açan emekli eğitim müfettişi Halil İbrahim Kambak, bu imkandan daha fazla kişinin yararlanması için kütüphaneyi ilçe merkezine taşıdı.

Merkez Okulu Caddesinde Kültür Merkezi ile Çarşı Cami arasındaki eski Yorgancı dükkanını satın alarak burayı kütüphane haline getiren Kambak, "Herkesi kitap okumaya bekliyorum" dedi.

"TÜM HALKIMIZI KÜTÜPHANEYE BEKLİYORUM"

Gerek öğretmen gerek eğitim müfettişi olarak 42 yıl eğitim camiasına hizmet eden Halil İbrahim Kambak, öğrencilere ve gençlere bir şeyler kazandırma, topluma faydalı işler yapma çalışmalarının hayatın her döneminde devam edeceğini gösterdi.

İki yıl önce asırlık çınar ağaçlarıyla kaplı yaylanın temiz havasının sonuna kadar hissedildiği Nacıpınar Yaylası'na maddi kaynak, emek ve zaman harcayarak kütüphane kuran Kambak, kütüphanenin yanı sıra ortak bahçe içerisinde çay ocağı oluşturup 100 yıllık pide fırınını tadilat ettirdi. Bunları işletecek talipli olmayınca faaliyete geçiremeyen ve kitap okuma anlamında yeterli ilgi olmaması üzerine herhangi bir kar beklentisinin olmadığı kütüphaneyi daha fazla insana ulaşabileceği çarşı merkezine taşıdı.

Amacının insanları bağnazlıktan kurtarmak olduğunu ifade eden Kambak, "Çocuklarımızı, gençlerimizi ve tüm ilçe halkımızı kütüphaneye bekliyorum. 3 bin kitap var, klasiklerin yanı sıra yakın dönem çocukların ve gençlerin ilgimi çeken eserler mevcut. Burada Hasan Ali Yücel serisi var. Şahane klasik eserler var. Kemal Tahir, Yaşar Kemal, Tolstoy, Dostoyevski, Maksim Gorki ve daha nice eserler sizleri bekliyor" dedi.

"KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞINI HERKES KAZANMALI"

Kütüphane açma fikrinin oluşma sürecini anlatan Kambak şunları söyledi:

"Ben ilkokulda almam gereken eğitimi yeterince alamadım. İlkokulu bitirdikten sonra 3 sene Kur-an Kursuna gittim. 15 yaşında ortaokula başlamak istediğimde babam rahmetli kabul etmedi. Benim illa hoca olmamı istedi. Ortaokula kendim kaydoldum. Derken öğretmen okulu sınavlarını kazandım. Öğretmen oldum. 9 sene ilkokul öğretmenliği yaptım. İstifa ettim. Üniversiteye gittim. Üniversiteyi bitirdikten sonra Manisa Rehberlik Araştırma Merkezine eğitim uzmanı olarak atandım. Daha sonra Karacasu Lisesi rehber öğretmenliği, Nazilli Endüstri Meslek Lisesi rehber öğretmenliği görevinde bulundum. Ardından Ankara'dan beni çağırdılar. Nazilli Öğretmen Okulunda meslek dersleri öğretmeni olarak atandım. Daha sonra Müfettişliğe geçtim, 30 sene eğitim müfettişliği yaptım. Teftiş ettiğim okullarda kütüphane kurulması için öğretmenleri teşvik ettim. Ekonomik anlamda da dayanak sağlamaya çalıştım. Nihayet emekli olduktan sonra Karacasu'da ne yapabilirimi Karacasu'ya ne verebilirim diye düşündüm. Kütüphane açma fikri aklıma geldi.

"BEKLEDİĞİM İLGİ OLMADI AMA ÇABALIYORUM"

Burada Üniversitenin ilk açılışında Halk Eğitim binasını bana görev verildi. Neticede buraya üniversite açıldı. Burada üniversite öğrencilerine zaman zaman eşimle birlikte yardımcı olduk. Onlara kitap verdim ama kitapları götürdükleri gibi getirdiler. Hiç okuyanı görmedim. Bizim tabi müfettişler genelde çalışırlar. Ben 64 yaşında emekli oldum. Şu an 78 yaşındayım. Emekli olduktan sonra bu kütüphaneyi açmayı düşündüm. Açtım ama ancak beklediğim olmadı. Karacasu insanının çocuklarının okumasını istedim ama açtığım kütüphaneye gereken ilgi olmadı. İnsanlar biraz soğuk baktı. Yayladaki kütüphanede insanlar dinlenmek amacıyla, çay-kahve içme amacıyla geldiler. Okumayı pek önemsemediler. Velhasıl bu şekilde devam etti. Baktım gördüm olmuyor, kütüphaneyi Karacasu merkezine taşıdım."

"ÇOK ÇEŞİTLİ KİTAPLAR VAR"

Şu an 78 yaşındayım. Allah'a dua ediyorum. Bana daha çok ömür versin, şu kütüphanede o kadar şahane eserler var ki. Hasan Ali Yücel serisi var mesela. O serinin okumadığım kitaplarını okuyabileyim. Daha buna benzer çok sayıda yazarın kitabı var burada. Şu an 2 binin üzerinde kitap var burada. Ama benim evde kendi alanımla psikoloji alanıyla ilgili 500'e yakın kitap var. Onları buraya getirsem herhalde pek okuyan olmaz diye düşünüyorum. Buranın eski yerlilerinden birisi beni telefonla aradı. O kitapları Nazilli'ye bıraktı. Onları getirteceğim. Kitap göndermek isteyip de gönderemeyen en azından 15-20 kişi var. Herhalde zaman zaman kütüphanenin çalışmadığı şeklindeki yakınmalarımdan dolayı üzüntüm duydular kitap göndermekten vazgeçtiler gibi geliyor bana. Derlesek toplasak 3 bin kitap çıkar. Kitapların sayısından ziyade bir bakın şöyle ne kitaplar var ne kitaplar. Hele şu Hasan Ali Yücel serisi var ya, bunlar Rus klasikleri, Tolstoy'un, Maksim Gorki'nin, çok şahane kitaplar var burada. Mesela Maksim Gorki'nin Ana'sı var, Tolstoy'un bir sürü eseri var. Daha başka Kemal Tahir serisi var. Yaşar Nuri'nin kitapları var. Çok kitap var. Yaşar Nuri, Yaşar Kemal."

"SIRF SİZ OKUYUN DİYE"

Kütüphaneye kitap almaya gelen gençlere hitap eden Kambak, "Halil İnalcık tarihçi onun kitapları var. İlber Ortaylı'nın kitapları var. Sonra Yaşar Kemal'in romanları var. Kemal Tahir'in kitapları var. O kadar çok ki hangi birini sayayım. Mesela şu klasikler. Hasan Ali Yücel serisi. Bine yakın. Altın kitaplar serisi romanlar var. Her konuda kitap var. Yaşar Nuri'nin kitapları var. Kuranı Kerim var, okumak isteyene meali var.  Burada olmayan yok. Hayatta başarılı olmak için çok okuyacaksınız. Ben 78 yaşındayım. Günde en az 2 saat okurum. Bu kütüphaneyi sırf sizler için açtım. Burayı kiraya versem para kazanırım. Ama ben sırf sizin gibi gençler, sizin gibi yavrularımız okusun okuma sevgisi kazansın diye burayı kiraya vermedim. Burayı kütüphane olarak açtım" dedi.

Emekli Eğitimci, Karacasu\'da Kütüphane Açtı
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Emekli Eğitimci, Karacasu'da Kütüphane Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement