"Enerji Birikimi Devam Ediyor" - Son Dakika
Yerel

"Enerji Birikimi Devam Ediyor"

SDÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Şakir Şahin, önemli açıklamalarda bulundu.

10.01.2013 15:00  Güncelleme: 15:34

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şakir Şahin,

"İstanbul'u etkileyecek deprem Marmara Bölgesi'nde yaşanacak bir depremle mümkün olacak. Bölgede İstanbul depremini açığa çıkaracak enerji birikmiş değil. Ancak Güney Marmara ve Ege Bölgesi'ndeki yaşanan depremler, o bölgede enerji birikiminin devam ettiğini göstermektedir" dedi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda Ege Bölgesi'nde çok sık depremler yaşandığını anımsattı. Ege Bölgesi'nde son dönemde depremlerin bu kadar yoğun olmasını 2007'de Gökova Körfezi'nde başlayan sismik fırtınaya bağlayan Şahin, sismik fırtınanın daha sonra Güney Batı Anadolu içlerinde, Fethiye ve Çambeli mevkililerinde de depremlere neden olduğunu kaydetti.

Son olarak Bozcaada açıklarından yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin Ege yayı sistematiği içinde olduğunu bildiren Şahin, "Anadolu blokunun batıya doğru hareketiyle Ege Denizi'nde tektonik çöküntü alanı oluştu. Bu çöküntü alanı sınırı da 'Ege yayı' diye nitelendirdiğimiz Girit, Rodos ve Fethiye'ye doğru uzanan

'Isparta büklümü' diye isimlendirdiğimiz sınırda oluşmaktadır" diye konuştu.

-"8 Ocak'tan bu yana 159 artçı deprem yaşandı"-

Şahin, 2007'de Gökova Körfezi'nde başlayan sismik fırtınanın Girit'in kuzeyindeki Bozburun, Karaburun açıklarında ve Ege Denizi'nde sismik aktivetelerin yoğunlaştığına neden olduğunu dile getirerek, "Bu sismik aktivenin en son örneğini Bozcaada yakınlarında gördük. En büyüğü 6.2 olmak üzere 8 Ocak'ta bu yana bugün itibarıyla 159 artçı deprem tespit edildi" dedi.

Ege Bölgesi'nde yaşanan sürecin bölgesel olarak devam edeceğine dikkati çeken Şahin, şöyle konuştu:

"Ege Denizi'nde 6,7 büyüklüğe kadar depremlerin çıkacağını görmek mümkün. Bunlar sığ depremler. Bu nedenle kıyıya yakın bölgelerdeki şehirlerde depremlerin hissedildiğini görmek mümkün olacak. Derin depremler Girit, Rodos ve Fethiye bölgesinde oluşurken, Ege'deki çöküntü havzasında daha sığ depremler görülmektedir. Kırıklı yapısından dolayı hem sıklıkla hem de daha düşük büyüklükte depremler meydana gelmektedir. Bu deprem aynı zamanda Güney Marmara Bölgesi'nin batıya doğru hareket ettiğini göstermektedir. Beklenilen İstanbul depremi ile bunun örtüştüğünü, yani bölgenin batıya hareket ettiğini, burada bir süre daha enerji birikiminin devam edeceğini bize göstermektedir."

Türkiye'de deprem hasarlarının bu kadar yüksek olmasının yapı stokundaki sorunlar ve şehirlerin alüvyon zeminler üzerine kurulmasından kaynaklandığını vurgulayan Şahin, "Türkiye'de Japonya kadar büyük depremler olmamakta. Ancak biz Japonya'dan daha fazla can ve mal kaybına maruz kalıyoruz. İstanbul'u etkileyecek deprem, Marmara Bölgesi'nde yaşanacak bir depremle mümkün olacak. Bölgede İstanbul depremini açığa çıkaracak enerji birikmiş değil. Ancak Güney Marmara ve Ege Bölgesi'ndeki yaşanan depremler, o bölgede enerji birikiminin devam ettiğini göstermektedir" diye konuştu.

Muhabir: Murat Yolcu

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ISPARTA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Enerji Birikimi Devam Ediyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement