Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde, ücretsiz ben tarama günü etkinliği düzenlendi.
ERÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde Euro Bölgesi ülkeler ile Türkiye'de deri kanserinin erken teşhisi ve toplumda farkındalık yaratmaya yönelik 'Euromelanoma Projesi' kapsamında 'Ben Tarama Günü' etkinliği düzenlendi. ERÜ Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinlikte, vatandaşlar ücretsiz 'ben' muayenesinden geçirildi.
ERÜ Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Borlu, deri kanserinin erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir olduğunu belirterek, vücutlarında 'ben' bulunan vatandaşların mutlaka bir doktor muayenesinden geçmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Borlu, "Avrupa'da "Euromelonama" dediğimiz bir kampanyanın Türkiye ayağını gerçekleştirdiğimiz etkinlik kapsamında her yıl düzenli olarak Mayıs aylarında 'ben' taraması yapıyoruz. Bu kampanyada amacımız ölümcül olan deri kanserlerini erken teşhis ederek, hayati risk oluşturmadan tedavi edilmesini sağlamak ve benlerle ilgili şüpheleri gidermek. Bunun yanında toplumu benler ve deri kanserleriyle ilgili bilinçlendirmek. Deri kanseri riskini arttıran faktörleri söyleyerek, insanların deri kanserinden nasıl korunacağıyla ilgili bilgiler vermeyi amaçlıyoruz." dedi.
"MELANOM BİR DERİ KANSERİDİR"
Türkiye'de deri kanserinin en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Borlu sözlerini şöyle tamamladı:
"Tabi bunların birçoğu vücuda yayılıp hayati risk taşımayan şeyler olduğu için bu açıdan iyi durumdadır. Melanom dediğimiz deri kanserleri, hızlı ilerleyen ve kişinin hayatını kısıtlayan bir deri kanseridir. Dünyaya baktığımızda, Türkiye'de sık olduğunu söyleyemeyiz. Fakat çok azda değil. Çünkü burada sık olmasını sağlayan sebepler var. Bunlar güneş ışığının bol alınması ve açık tenli insanların bulunması. Bu nedenle en yüksek sıklık ise Avustralya'da açık tenli insanların güneşli bölgeye yerleşmesiyle görülmektedir. Bunun haricinde Avrupa ülkeleri ve Amerika'da 1970'lerden sonra Melanom artmış durumdadır. Sebebi de sarışın ve açık renkli insanların güney sahillerinde bolca güneşlenmesi. Melanom, Türkiye'de de giderek artan ve hızla ilerleyen bir deri kanseridir. Ama gelişmiş ülkelerde 2000'li yıllardan sonra melanom artarken, melanomdan ölüm oranları azalmakta. Bu bize şunu gösteriyor; bilinçli ve iyi takip edilen toplumlarda melanomun erken teşhis edildiğinde öldürücülük şansı azalıyor. Bizimde amacımız bu. Melanomun belki artışını engelleyemeyeceğiz, ancak mümkün olduğunca erken dönemde yakalayıp basit ve ayaktan yapılan bir cerrahi işlemle hastayı bu hastalıktan tamamen kurtarabilir ve melanom artsa da erken teşhisle önlem alabiliriz." - KAYSERİ
Son Dakika › Yerel › Erü Hastaneleri'nde 'Ben Tarama Günü' Etkinliği Düzenlendi - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?