Evde Bakım Hizmetlerine Talep Artıyor - Son Dakika
Yerel

Evde Bakım Hizmetlerine Talep Artıyor

Necdet Doğruyol - Kocaeli'de Kurulduğu 2006 Yılında Sadece 40 Kişinin Hizmet Aldığı 'Özel Kocaeli Evde Bakım Hizmetleri Merkezi' Bu Yıl Bin 200 Yaşlı ve Yatalak Hastaya Evlerinde Bakım Hizmeti Veriyor

07.08.2010 11:23

Necdet Doğruyol - Kocaeli'de kurulduğu 2006 yılında sadece 40 kişinin hizmet aldığı 'Özel Kocaeli Evde Bakım Hizmetleri Merkezi' bu yıl bin 200 yaşlı ve yatalak hastaya evlerinde bakım hizmeti veriyor.

Özel Kocaeli Evde Bakım Hizmetleri Merkezi Proje Sorumlusu Dr. Erkan Atmaca AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye nüfusunun giderek yaşlandığını toplum içindeki aile yapısı, sosyal yapı ve kadınların da iş hayatında daha çok yer almasıyla yaşlılara olan ilginin de azaldığını savundu.

Yaşlılara ve yatalak hastalara bakımının öneminin daha da arttığına değinen Atmaca 'Yaşlı nüfus oranı yükselen ülkemizde evde bakım hizmetinin de önemi artmaktadır' dedi.

Merkezi 2006 yılında kurduklarında sadece 40 kişiye evde bakım hizmeti verdiklerini ifade eden Atmaca, 'O yıl sadece 40 kişiye hizmet verdik. 2007'de 110, 2008'de 250, 2009'da ise 444 kişiye hizmet verdik. 2010 yılında da bin 200 kişiye hizmet veriyoruz. Bunların çoğunluğunu yaşılar ile yatalak hastalar oluşturuyor. Hastalarımızın yaş ortalaması 65 civarında. Hastaların yüzde 60 kadın yüzde 40'ı erkek. Çocuk hasta sayısı ise 10. Bu sayı önümüzdeki yıllarda çok daha fazla artacaktır' diye konuştu.

Erkan Atmaca, Kocaeli genelinde yaklaşık 5 bin kişinin, Türkiye genelinde ise 1 milyon kişinin evde bakım hizmetine gereksinim duyduğunu vurguladı.

Hastalar veya yaşlılara evde doktor muayenesi ve hemşire bakımı ile fizyoterapi, serum, enjeksiyon, pansuman gibi uygulamaların verildiğini anlatan Atmaca, şöyle devam etti:

'Bakanlığın verilerine göre Türkiye'de en çok hastaya hizmet veren merkez durumundayız. Batılı ülkelerde evde bakım hizmeti çok yaygın iken ülkemizde ise daha çok yeni. Batılı ülkelerde evde bakım hizmeti sosyal güvenlik kuruluşlarınca karşılanıyor. Evde bakım hizmeti Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmalı. Karşılanması halinde hastane maliyetleri düşecek, tedavinin kalitesi de artacak. Bu yönde talep de artacak. Devlet hastanelerden önemli ölçüde tasarruf yapabilecek. Yatan hasta sayısı düştüğünden yatak sıkıntısı olmayacak. Hastanedeki doktor ve hemşirenin iş yükü de önemli oranda hafifleyecek. Aynı zamanda evde bakım hizmetinde hastaneye oranla hastanın enfeksiyon kapma riski azalacak. Hasta evinde psikolojik olarak daha rahat edecek ve bu da tedavinin süresini azaltacak, tedavinin kalitesi de artacak. Bunlar düşünüldüğünde devletin evde bakım hizmetini sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanması için bir düzenleme yapması gerekir.'

Sağlık Bakanlığı'nın yönerge çıkararak devlet hastanelerinde 'Evde Bakım Hizmeti' birimi kurmasını istediğini ancak hastanelerin bu hizmeti vermesinin çok zor olacağını dile getiren Atmaca, 'Zaten hastanelerin yükü ağır. Doktor açıkları da çok. Evde bakım hizmeti çok profesyonel bir sistem. Bu yüzden hastanelerin bu işin altından kalkması çok zor' dedi.

(NEC-FTH-OSM) - KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Evde Bakım Hizmetlerine Talep Artıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement