Gesam Gümüşhane'de Türkiye Sergisi Açtı - Son Dakika
Yerel

Gesam Gümüşhane'de Türkiye Sergisi Açtı

Gesam Gümüşhane\'de Türkiye Sergisi Açtı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (GESAM), ’Türkiye Sergileri’ programı çerçevesinde Gümüşhane’de sergi açtı.

28.04.2015 17:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (GESAM), 'Türkiye Sergileri' programı çerçevesinde Gümüşhane'de sergi açtı.

Gümüşhane Kültür Merkezi fuaye salonunda gerçekleştirilen serginin açılışını Vali Yardımcısı Şenol Turan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, GESAM Başkan Yardımcısı Nezih Demirtepe, kamu kurum müdürleri ve sanatçılar birlikte yaptı.

Sergi öncesinde açıklamalarda bulunan GESAM Başkan Yardımcısı Nezih Demirtepe, GESAM'ın plastik sanatlar dalında ilk ve tek meslek birliği olduğuna vurgu yaptı.

"AMACIMIZ TELİF HAKLARINI ANLATMAK"

GESAM olarak 2011 yılından buyana her ay bir ilde telif haklarını anlatmak çerçevesinde sergi açtıklarını kaydeden Demirtepe, "Bizim meslek birliği olarak amacımız sergi açmak değil, sergi vesilesiyle gittiğimiz yerlerde telif haklarını anlatmak. Bugünü özellikle seçtik. 26 Nisan Pazar günü Dünya Telif günü idi. Telif hakkı, eserler sanatçısınındır. Ankara, İstanbul ve İzmir'de telif hakları ihtisas mahkemeleri var. Dava açılıyor, bir eserden birisi kopya ettiyse hakim diyorki bu eserin sahibine 500 lira boya parası, fikir, beyin hakkı için de 7 bin lira borçlusun diyor. Bunu anlatmak için Anadolu'yu dolaşıyoruz." dedi.

"HEPSİ BİRBİRİNDEN GÜZEL VE KIYMETLİ"

Vali Yardımcısı Şenol Turan ise yağlıboya, suluboya, ebru, tezhip ve fotoğraflardan oluşan 40 güzide eseri Gümüşhane'de görmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Burada nicelikten ziyade nitelik önemli. Hepsinin birbirinden güzel ve kıymetli olduğuna eminim. Siz telif hakları konusunda bir farkındalık oluşturmaya çalışıyorsunuz. Bizde elimizden geldiğince sizlere destek olmak için buradayız." diye konuştu.

TELİF HAKKI SORUNU

Türkiye'de telif hakkı sorununun sonunu getirmek, tamamen ortadan kaldırmanın insan var olduğu sürece çok zor olduğuna vurgu yapan Turan, "İntihal sanatın her dalında ve branşında maalesef zaman zaman karşımıza çıkıyor. Tüm sanatçılarımıza eserleri dolayısıyla şükran borcumuzu ifade etmemiz ve alın teri sebebiyle sahip çıkmamız lazım." ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından sergilenen 40 eser davetliler tarafından gezildi. Serginin bir hafta boyunca mesai saatleri içerisinde gezilebileceği bildirildi.

GÜMÜŞHANELİ SANATÇI CANLI PERFORMANS İLE MANZARA RESMİ ÇİZDİ

Serginin açılışı öncesinde de iki sanatçı, boş bir tuvale canlı performans ile manzara ve Mevlana konulu resim yaptı. Sanatçılardan Gümüşhane Şiran doğumlu Fatma Nazan Özsaka, ilk defa memleketine geldiğini belirterek, bunun heyecanı içerisinde olduğunu söyledi. GESAM'ı Gümüşhane'ye davet ettiklerini kaydeden Özsaka, "Memleketimde sanat adına birşeyler yapmanın gururunu taşıyorum. Burada ki insanları görmek bizim için büyük bir mutluluk." dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığında yağlıboya, suluboya, ebru, tezhip ve fotoğraflardan oluşan 40 eserin yer aldığı Gümüşhane sergisinde eseri olan GESAM üyelerinin isimleri şöyle: Seyhan Köse, Emine Küçük Teker, Meral Otan, Necla Önder, Haldun Özbudun, Canan Özdemir, Fatma Ruhsar Özer, Fatma Nazan Özsaka, F.Figen Rutkay, Sultan Su Esen, Sabahat Şahin, Veysel Şaylı, Hülya Şimşek, Ayla Tan, Cevdet Turan, Mehmet Rıza Ünlü, Özden Yarımcı, Merve Yıldırım, Ali Yurtseven, Demet Adalı, Hatice Akbaş Demir, Dilek Akça, Can Akın, Memnune Akyüz, Osman Altıntaş, Gülseren Aydın, Tamer Balıkçı, Hami Onur Bingöl, Hasan Çakır, Fahri Demir, Selma Ergün, Fazilet Ertavlu, Funda Gökçen, Tevfik Gökdemir, İsmail Helvacı, Sedat İşçi, Ayşe Derya Kahraman, Emine Kasap, Serpil Kazancı. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gesam Gümüşhane'de Türkiye Sergisi Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement