İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ESHOT Genel Müdürlüğü'nce satın alınan alçak tabanlı, engelli rampalı ve klimalı 300 otobüsün 69'unun devreye alınmasıyla ilgili düzenlenen törene katıldı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, törenin açılışında yaptığı konuşmada Sabancı Holding'e bağlı TEMSA'dan alınan 300 otobüsle birlikte toplam bin 312 otobüsü yenilediklerini ve otobüslerin yaş ortalamasını da beşe yükselttiklerini söyledi.
Başkan Kocaoğlu, 70'i şimdi, geri kalanı Haziran sonu Temmuz başı teslim alınması beklenen otobüsle birlikte Haziran yayından itibaren klimasız sefere çıkan otobüs kalmayacağını belirtti.
Ulaşıma son on yılda yaptıkları yatırımlarla İzmir'in otobüs yaş ortalamasını 5'e indirdiklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, "İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşım yatırımlarında 10 yılı son derece verimli ve tarihinde görmediği kadar yatırımla zenginleştirmiş oluyor. Avrupa standardı otobüs yaş ortalamasını 6 olarak kabul ediyor. Bu araçların gelmesiyle birlikte otobüs yaş ortalamamız 5'e iniyor. Avrupa standartlarının üstünde bir iyileştirme yapmış oluyoruz" dedi.
Başkan Kocaoğlu, Sanayi, Bilim ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün 'İzmir Enternasyonal Fuarı panayır gibi oldu' sözlerine de üstü kapalı yanıt verdi:
"Kim ne derse desin, kim ne söylerse söylesin, ne üretmeye çalışırsa çalışsın İBB çalışmaya ve dört milyonlu İzmirliye hizmet etmeye devam edecektir. Boş lafla ve eleştirerek negatif, kente enerji salarak bu kentin huzurunu kaçırmaya ne benim ne kimsenin hakkı yok. Hep beraber çalışalım, üretelim, kentimizi kalkındıralım" şeklinde konuştu.
Kocaoğlu, son alınan 300 otobüsle birlikte toplam bin 312 otobüsü yenilemiş olduklarını kaydederek, "2004'ten beri otobüs filomuzun yenilenmesini, alçak tabanlı otobüslerin alınmasını hem çevreci teknolojiyle üretilen araçların alınması hem de 2004'ten bu tarafa tüm aldığımız araçların klimalı olmasıyla, hemen hemen hiç olmayan UNİVERSİAD oyunlarıyla ilgili aldığımız 30 araca klima taktırmıştık. 300 otobüs de geldikten sonra Haziran'dan itibaren sefere hiç klimasız aracımız çıkmayacak. Yüzde 85 düzeyinde sefere çıkacağımız araçlarımız engelli vatandaşların kullanımına uygun olacak. 12 asansörlü otobüsümüz vardı, alçak tabanlı bir tane otobüsümüz yoktu.
Biz şu ana kadar bin 72 İZULAS'a, 240 tane ESHOT'a aldığımız otobüslerle toplam 1312 otobüsümüzü yenilemiş olduk"
diye konuştu.
Otobüsleri yapan TEMSA'nın geriye kalan otobüsleri Ağustos yerine Haziran sonuna teslim edeceğini kendilerine bildirdiğini belirten Başkan Kocaoğlu, TEMSA'dan iskonto talebinde bulundu.
Kocaoğlu, erken teslimat nedeniyle firma yetkililerine teşekkür
etti ve "Bugün 300 tane otobüs ihalemiz TEMSA şirketinde kaldı. Bugün de erken teslimat yaparak, kendilerine teşekkür ediyorum, 70 tanesini veriyorlar. Teslim süresi ağustos eylülü buluyordu, haziran sonu temmuz başı gibi de tamamını teslim alacağız. Erken teslim ve titiz üretimlerinden dolayı kendilerine İzmirli hemşehrilerim adına teşekkür eder, kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. İskonto yapılmasını da talep ediyoruz. Alkışlayın da belki biraz iskonto yaparlar."
Başkan Kocaoğlu, İZULAŞ'in 80 tane minibüs daha alınacağını da belirterek, bundan sonraki hedeflerinin raylı sistemi daha da geliştirmek olduğunu söyledi.
"Raylı sistemi mutlaka geliştirmeliyiz" diyen Başkan Kocaoğlu, şöyle konuştu: "Yine bu yıl İZULAŞ 80 tane da minibüs alacak. Büyük kentlerde otobüsler kaçınılmaz olarak gelişecek, alınacak ve görevın yapacak ama uzun hatlarda mutlaka ve mutlaka raylı sistemi geliştirmemiz gerekiyor. Raylı sistemini, tramvay sistemlerini geliştirmeden 4 milyonluk bir kentte ulaşımı konforlu yapmak mümkün değil. Biz bir taraftan devraldığımız 11 kilometre metro ağını 22 km'ye çıkartırken, bir taraftan sıfırdan 80 km lik Aliağa Menderes hattını metro standardında kesintisiz hale getirirken; bir taraftan da bu çalışmalar biter bitmez 30 km daha uzatarak Aliağa'dan Torbalı'ya uzatıyoruz. 1,5-2 yıl içinde Torbalı raylı sistem projesi devreye girecek.
Ayrıca 3,5 km lik metro çalışmalarımız da sürüyor. Tramvay hattını, 26,5 km'lik, DPT'ten onay bekliyoruz. Onay gelir gelmez de ihaleye çıkacağız."
Büyük kentlerin birinci sorununun ulaşım olduğunu dile getiren Başkan Kocaoğlu, otobüslerin çalışması için yeni artellere de ihtiyaçları olduğunu, bu nedenle yeni yol ve
arteller açtıklarını anlatan Başkan Kocaoğlu, sadece 250 milyon lirayı yol ve bulvar açmak kamulaştırmaya harcayacaklarını kaydetti.
Kocaoğlu, şunları söyledi: "Ulaşımın konforunu, hızını arttırmadan, vatandaşlarımızı gideceği yere zamanında götürmeden o kentte konforlu yaşamdan bahsetmek mümkün değildir. Bahsedersiniz tabi,
kalmak kaydı şartıyla. Otobüslerin çalışabilmesi için yeni yollara artellere de ihtiyacımız var. Çok önemli ana arteller açmayı planladık ve uyguladık. Bunlardan Sasalı Yolu Ahmet Piriştinaü Bulvarı, Bülent Ecevit Caddesi, Narlıdere'de meşhur Narbel Yolu, Erdal İnönü Caddesi, şu anda Hıfzısıhha'dan Karabağlar'a bağladığmıız Dostluk Bulvarı, Buca'dan uçan yol tabir edilen 7,5 km sonra otogara uzanacak olan Uçan Yol, Yuzaşı İbrahim Hakkı Caddesi'ni açtık. En çok sıkışan Mürsel Paşa, Ankara asfaltı üzerinden Çanakkale, İstanbul- Manisa, Uşak-Ankara, Aydın-Denizli- Antalya istikametine giden yer düğüm noktamızdır. Kökten çözmeyi hedefliyoruz. Önümüzde 250 milyon liralık sadece yol, bulvar açmak için kamulaştırma yapıyoruz. Yapmak zorundayız."
Uygulamaya koydukları kent kart sisteminin de dünyaya örnek olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sadece bununla bitmiyor. İBB'nin bizden önce gerçekleştirdiği kent kart uygulaması bugün dünyaya örnek bir çalışmadır. Bizim dönemimizde geliştire geliştire herşeyi bilinir, takip edilebilir, programlanabilir ve hangi noktadan aracımıza kaç kişinin bindiğini takip edebilir noktaya geliyor, geldik. Ayrıca tüm metropol kentlerde olduğu gibi İzmir'de de aktarma sistemi dediğimiz sistemi oturtmamız gerekiyor. Yani vatandaşlarımız vapurdan inecek, otobüse binecek, otobüsten inecek metroya, İZBAN'a binecek. Aktarma sistemi olmadan, ki bizim kentimizde ve ülkemizde maalesef kimse aktarma sistemine kolay alışmıyor, işin içinden çıkmak mümkün değil."
Başkan Kocaoğlu, uygulamaya koymadan önce ESHOT yetkilileri dahil herkesin eleştirdiği aktarma sisteminin de büyük fayda sağladığını belirtti.
90 Dakika-Tek Bilet uygulaması sayesinde yolcu sayısı ve cirolarını arttırdıklarını kaydeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 90 dakika uygulamasının süreceğini müjdeledi:
"Biz yaklaşık 4 yılı aşkın süredir aktarmayı özendirmek için ve ulaşım rahatlığı ve ucuzluğu sağlamak için tek bilet, 90 dakika uygulamasını sürdürüyoruz. ve tek bilet 90 dakika uygulamasını sürdürmeye devam edeceğiz. Bu uygulama çok zor karar vererek, uyguladığımız bir projedir. ESHOT batar iflas eder denildi, bir buçuk yılda ikna ettik arkadaşları. Program başladıktan sonra gün be gün hem binen yolcuyu hem hasılatı kontrol ettik. Gördük ki hiçbir otobüs, ek otobüs sefere çıkarmadan, ilave yapmadan taşıdığımız yolcu yüzde 30, tahsilatımız da yüzde 10-15 aralığında arttı. Demek ki bu sistemin bize
külfeti olmadı. Tam tersi yolcu sayısını ve ciromuzu arttırdı. Biz bu 90 dakika uygulamasına devam edeceğiz."
Başkan Kocaoğlu'nun bir diğer müjdesi de Karaburun, Foça, Urla ve Güzelbahçe'yi birbirine bağlayacak olan vapurlar hakkında oldu. Kocaoğlu, "Körfez'i yeteri kadar kullanamadığımız noktasında haklı eleştiriler var. Ama elimizdeki araçlarla yolcu vapurlarıyla bunu sağlamamız mümkün değil. 15 katamaran tipi yeni yolcu vapurları aldık, hem ekonomik hem süratli. İkisinde 32 nat sürat yapabilen motorlarla donatılan. Karaburun, foça, urla, güzelbahçe'yi hepsini vapurla birbirine bağlayacak ve onları Karşıyaka, Konak'a taşıyacağız. 2,5 3 ayda bir birer vapuru satın alarak."
Törende konuşan Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı ve TEMSA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Pekarun da,
en büyük yatırımlarını İzmir'de gerçekleştirdiklerini söyledi.
Tekarun, "Bugün TEMSA ve Sabancı için çok önemli bir gün. Otomotivde yerli marka hedefi olan ülkemizde, başarısını yurtdışına taşımış TEMSA, 30 milyon TL'lik arge yatırımı yaptı. En büyük teslimatı İzmir'de gerçekleştiriyoruz. Türk sanayi hızlı büyüme ivmesini artık yüksek katma değerli ürünlerle pekiştirmeyi hedefliyor. Bunun için de AR-GE yatırımlarının sürmesi gerekiyor. 2023 vizyonunun içinde bunu başarmak zorundayız. Biz Sabancı olarak yaptığımız yatırımlarla bu hedefe katkı sağlamaktan mutluluk duyuyoruz. TEMSA şirketimiz cirosunun yüzde 5'ini, 20 milyon TL AR-GE'ye yatırıyor. Otobüslerimiz Roma'dan Münih'e İzmir'de de yollarda. En büyük filomuz artık İzmir'de. Sabancı grubu olarak mutlu ve gururluyuz. İzmir halkına ve belediyemize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
Törene CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, Alaattin Yüksel, EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ile ilçe belediye başkanları, bürokratlar ve il genel ve belediye meclis üyeleri de katıldı.
(HD-
11.03.2013 12: 40: 08
TSI
NNNN - İZMİR
Son Dakika › Yerel › İzmir Büyükşehir Belediyesi Eshot Genel Müdürlğü'nce Satın Alınan Alçak Tabanlı, Engelli Rampalı ve... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?