Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından "Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği" bölgesel toplantısı, Adana'da düzenlendi.
"2023'e 10 Kala Ar-Ge ve Yenilikte Adana, Mersin" başlığıyla Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi'nde gerçekleştirilen toplantıya, Vali Vekili Durmuş Gençer, AK Parti Adana Milletvekili Şükrü Erdinç, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt, Adana ve Mersin'den çok sayıda kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile davetliler katıldı.
Adana Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için öncelikli olarak bir kalkınmışlık düzeyini yakalaması, ardından da bunu sürdürülebilir kılması gerektiğini söyledi.
Kalkınmışlığı artırmak için sürdürülebilirliği sağlamak ve üretimi artırmak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Aslan, "Üretiyoruz ama niye orta takıma yerleşmişiz, bunun sorgulanması gerekiyor. Bu sorgulamayı yaptığınızda karşınıza şu çıkıyor, biz üretmiş olduğumuz ürünlerde hala ortanın altı veya düşük teknolojik ürünlerde yoğunlaşmışız. Yüzde 70-75 oranlarında. Aslında bunun tersine çevrilmesi gerekiyor. Bunun için de kim ya da kimler bir araya gelecek? Bunun yolu belli, bilgi sahibi olanlar bilgilerini paylaşacaklar, bunu teknolojik ürüne yöneltecek olan kesim yani özel sektör, sanayimiz bunu alacak, değerlendirecek, yani birlikte bir paylaşım noktalarına gelmesi gerekecek. Dolayısıyla paylaşma olarak ifade ettiğimiz iki kesim öncelikle üniversite ve sanayi bir paylaşımın içerisine girmesi gerekiyor" dedi.
Bütün bunlarla birlikte kamu-üniversite-sanayi işbirliğinin bir şekilde kurulması ve paylaşımlarının yapılmasının zorunlu hale geldiğine değinen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Aslan, "172 üniversitemizin bir çoğunda bazı çalışmalar yapılmış ama bu noktada paylaşımların artırılması gerekiyor. Artık üniversite hocasının odada oturma zamanı geçti. Artık biz üniversitedeki hocaları dışarıya, sektöre taşımalıyız. Hedeflediğimiz yere ulaşmak istiyorsak mutlak surette, hepimizin amaçları farklı olabilir, bilgi paylaşımıyla daha yukarı gitmiş olacağız. Bunu yapabilmenin en önemli yolu birlikte oluşturacağımız kazanımlarla bir bütünü oluşturmak" dedi.
Türkiye'nin 10 sene sonraki ihracat hedefinin 500 milyar dolar, Gayri Safi Milli Hasıla'nın 2 trilyon dolar olmasını hedeflediğini hatırlatan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Aslan, "Cebimizdeki para şuan 11 bin dolar civarında 10 sene sonra 25 bin dolar hedefliyoruz. Ama asıl önemli olan Ar-Ge harcamalarını şuanda bulunduğu yaklaşık yüzde 1 civarındaki değerden 10 sene içinde yüzde 3'e çıkarılmasıdır" şeklinde konuştu.
Konuşmasında Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü'nün harcama gerçekleşmelerine de değinen Prof. Dr. Aslan, "Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, San-Tez, Teknogirişim, Ar-Ge Yatırım Desteği noktasında 2012 yılında toplam ödenek 99 milyon 380 bin 632 iken yılsonu harcama oranı ise 90 milyon 384 bin 189 olarak gerçekleşmiş. Bizim bu ödenekleri hazırlanacak projelerle sıfırlamamız lazım ki gelecek yıllarda ödenek artsın" ifadelerini kullandı.
Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt ise Adana ve Mersin ile ilgili 'Araştırma Geliştirmede Durum' konulu sunumunu yaptı.
Kamu olarak üniversite-sanayi işbirliğini geliştirme, kurumsallaştırmaya yönelik çeşitli adımlar attıklarını aktaran Doç. Dr. Uzkurt, "Bunlardan bir kısmı kurumsal Ar-Ge ve inovasyon destekleri diyebileceğimiz Teknoloji Geliştirme Bölgelerimiz bulunmakta. Bir de 50 tam zaman eşdeğer araştırmacı çalıştırmak üzere kurulmuş Ar-Ge altyapıları ve sanayicimizin Ar-Ge merkezleri bulunmakta. Diğer iki destek mekanizmamız da üniversiteden öğretim üyelerimiz ile sanayicilerimizin bir araya gelerek oluşturdukları projeleri bakanlığımıza desteklenmek müracaatta bulunarak gerçekleştirdiğimiz sanayi tezleri ya da San-Tez programı ve gençlerimizin fikirlerini gerçekleştirmeleri üzerine vermiş olduğumuz Teknoloji Sermaye Desteği bulunmaktadır" dedi. - ADANA
Son Dakika › Yerel › 'Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği' Bölgesel Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?