Kaymakamlık Sempozyum İçin 4 Dilde Pankart Astı - Son Dakika
Yerel

Kaymakamlık Sempozyum İçin 4 Dilde Pankart Astı

Kaymakamlık Sempozyum İçin 4 Dilde Pankart Astı

Şırnak Üniversitesi, Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Arapça Yazılı Tanıtım Pankartı Asıldı.

12.03.2011 18:30

ŞIRNAK Üniversitesi, İdil Kaymakamlığı ve Belediye ile ortak düzenlediği 'Uluslararası Geçmişten Günümüze İdil' sempoyumunda Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Arapça yazılı tanıtım pankartı asıldı.

İdil'de iki gün sürecek 'Uluslararası Geçmişten Günümüze İdil' sempoyumu İdil Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda başladı. Sempozyuma Kaymakam Adem Kaya, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ali Akmaz, Ermenistan Erivan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Victorya Arakelova, Süryanilerin Midyat (Turabdin) Metropoliti Samuel Aktaş, Adıyaman Metropoliti Melki Ürek, Şırnak Müftüsü Abdullah Kaplan, Avrupa Yezidileri temsilcisi Şeyhmus Akçay ve çeşitli üniversitelerden rektörler, akademisyenler katıldı.

Sempozyumun Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Arapça yazılı tanıtım pankartı okulun giriş kapısı ile sempozyumun yapıldığı salona asıldı. Pankartta, Türkçe, İngilizce ve Arapça'da ilçenin ismi İdil, Kürtçe'de ise eski adıyla 'hezex' diye yazıldı. İdil Belediye Başkanı BDP'li Resul Sadak'ın ilçe dışında bulunduğu gerekçesiyle katılmadığı sempozyum, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.

LİDERLERİN MESAJLARI OKUNDU

İdil Kaymakamı Adem Kaya ve Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ali Akmaz tanıtım amacıyla kısa birer konuşmasından sonra sempozyuma davet edilen ancak yoğun programları nedeniyle katılamayan Başbakan Recep Tayip Erdoğan, bakanlar, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli' ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın mesajları okundu.

Şırnak Üniversitesi'nden Yrd.Doç.Dr. M. Nesim Duru, İdil ilçesiyle ilgili yaptığı konuşmada, "İdil ilçemiz eskiden olduğu gibi bugün de birçok önemli sima yetiştirmiştir. Edebiyatçı, şair ve ilim adamı birçok önemli sima İdil ilçemizin kültürel zenginliklerini oluşturmaktadır. Bu amaçla sempozyum düzenleme kurulu, Şırnak ve çevresinin bilim, tarih ve kültürünü uluslararası bir sempozyumda ilk kez bilim dünyasının ilgisine sunmaktadır" dedi.

Sempozyumun genel çerçevesini belirleyen ana konular hakkında da bilgi veren Yrd.Doç.Dr. Duru "İdil tarihi ve kaynakları, tarihi coğrafya, idari yapısı, sosyal yapısı, günlük hayat, dini hayat, iktisadi hayat, dil ve edebiyat, bilim ve düşünce, eğitim ve öğretim, şehir dokusu ve mimari yapı, İdil'in önemli simaları, inanç turizmi açısından sempozyumumuz iki gün sürecek. Toplam 7 oturum halinde yapılacak sempozyumdan sonra İdil'in tarihi ve kültürel mirasını konu edinen bir gezimiz olacak" dedi.

Sempozyumda 42 katılımcının 7 oturumda 30 ayrı tebliğ sunacağını dile getiren Yrd.Doç.Dr. Duru, "Sempozyumda Şırnak Üniversitesi akademisyenlerince 12 tebliğ sunulacaktır. Sempozyuma İsveç, Danimarka, Ermenistan, Suriye ve Irak gibi ülkelerden ve Dicle, Mardin Artuklu, Muğla, Atatürk ve Yüzüncü Yıl üniversiteleri başta olmak üzere birçok üniversitemizden katılım olacaktır" dedi.

Sempozyumun ilk oturumunda Muğla Üniversitesi'nden Yrd.Doç.Dr.Adnan Çevik "Bizans-Sasani Mücadelesinden Osmanlı Dönemine Kadar İdil ve Yöresinin Tarihi Coğrafyası" konulu sunum yaptı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Kaymakamlık Sempozyum İçin 4 Dilde Pankart Astı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement