Ktü Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy: Bugün Kuraklığı Yaşadığımız Trabzon'da Yarın Selle Karşılaşabiliriz - Son Dakika
Yerel

Ktü Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy: Bugün Kuraklığı Yaşadığımız Trabzon'da Yarın Selle Karşılaşabiliriz

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, “Bugün kuraklığı yaşadığımız Trabzon’da yarın öbür gün, aşırı ve şiddetli yağışlarla birlikte, belki Türkiye ortalamasının yarısını bir gecede Doğu Karadeniz’de, herhangi bir bölgede görerek taşkınlarla ve sellerle karşılaşabiliriz. Dolayısıyla aslında kuraklıktan ziyade iklim değişikliğinin önemli etkilerini bölgemizde de yaşar hale geldik” dedi.

29.01.2023 17:46  Güncelleme: 17:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ESRA NUR PERVAN

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, "Bugün kuraklığı yaşadığımız Trabzon'da yarın öbür gün, aşırı ve şiddetli yağışlarla birlikte, belki Türkiye ortalamasının yarısını bir gecede Doğu Karadeniz'de, herhangi bir bölgede görerek taşkınlarla ve sellerle karşılaşabiliriz. Dolayısıyla aslında kuraklıktan ziyade iklim değişikliğinin önemli etkilerini bölgemizde de yaşar hale geldik" dedi.

İklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, aşırı yağış almasıyla bilinen Doğu Karadeniz Bölgesi'ni de kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. KTÜ Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, konuya ilişkin şöyle konuştu:

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ÖNEMLİ ETKİLERİNİ BÖLGEMİZDE YAŞIYORUZ"

"Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kuraklık haritaları hazırlandı. Burada, son 3 ay içinde Trabzon, en kurak illerden biri olarak karşımıza çıktı. Tabii bu tabloya baktığımızda, biraz ürkütücü bir tablo olarak karşımıza çıkıyor. Ancak 'bir kuraklığa doğru gidiyor muyuz' demek için çok erken, çünkü küresel iklim değişikliğinin etkilerini bizim böyle bir ay, iki ay gibi süreçlerde anlayabilmemiz mümkün değil… Ama iklim değişikliği etkilerini çok bariz görüyoruz. Dikkat ederseniz bundan bir hafta önce hava sıcaklığı 3-4 dereceydi Trabzon'da; şimdi 14 hatta, 18 derecelere çıktı. İklim değişiminin aslında en önemli etkileri, dengesiz iklimi görüyoruz. Bugün kuraklığı yaşadığımız Trabzon'da yarın öbür gün, aşırı ve şiddetli yağışlarla birlikte, belki Türkiye ortalamasının yarısını bir gecede Doğu Karadeniz'de, herhangi bir bölgede görerek taşkınlarla ve sellerle karşılaşabiliriz. Dolayısıyla aslında kuraklıktan ziyade iklim değişikliğinin önemli etkilerini bölgemizde de yaşar hale geldik diyebiliriz.

"DOĞA İLE BİRLİKTE YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ"

Yer altı suları, anlık yüzey koşullarından etkilenen bir jeolojik ortam değildir. Dolayısıyla günümüzde bunu söylemek mümkün değil. Devlet Su İşleri'nin yürüttüğü çalışmalarda Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer altı suyu rezervlerinde bir azalma olduğu söylenmiyor. Ama bu şu demek değildir; gelecekte böyle bir şey karşımıza çıkmayacak anlamına gelmez. Evet, şu anda Doğu Karadeniz Bölgesi için su kıtlığı anlamında korkmaya gerek yok. Bizi korkutan bir kirlilik, kıtlıktan ziyade, ama gelecek dönemde eğer iklim değişikliğinin etkilerini bu şekilde kuraklık-taşkın, kuraklık-taşkın periyotlarıyla yaşamaya devam edersek artık buna karşı da önlem almanın zamanı şimdiden geldi diyorum. Bizler, insanoğlu olarak dünyanın ya da doğanın hakimi değiliz. Dolayısıyla doğanın karşısında duramayız. Doğa da her koşulda bize ne yapacaktır? Çarpacaktır. Bizler, doğayla uyumlu yaşamayı, dolayısıyla doğanın karşısında durmamayı öğrenmeliyiz.

"AFETE MARUZ BÖLGELERİN YÜZDE 80'NİNDE YERLEŞİM DEVAM EDİYOR"

Şimdi afete maruz bölgeler var… Afete maruz maruz bölgelerde yerleşimin olmaması lazım. Ama şu anda afete maruz böyle birçok yerde, yüzde 80'ninde belki de yerleşim devam ediyor. Şimdi siz, kolluk kuvvetlerini alıp da 'hadi, sen buradan ne çıkmalısın' diyemiyoruz… İnsanlarımıza bu tür doğal kaynaklı olaylarla yaşamayı öğretecek bir eğitim sistemiyle biz bunu yenebiliriz. Başka türlü yapısal önlemlerle istinat duvarları, fore kazıklar, terslik bentleri gibi yapısal önlemlerle sadece idare ederiz, karşısında durmaya çalışırız ve sonuçta da kaybederiz."

Ktü Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy: Bugün Kuraklığı Yaşadığımız Trabzon\'da Yarın Selle Karşılaşabiliriz
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Ktü Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy: Bugün Kuraklığı Yaşadığımız Trabzon'da Yarın Selle Karşılaşabiliriz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement