ALİ İHSAN ÖZTÜRK - Van Gölü havzasındaki sulak alanlarda uygulanan sıkı koruma tedbirleri, bu alanları kullanan başta Dikkuyruk olmak üzere çok sayıda türün sayılarında artış yaşanmasını sağladı.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilkbahar mevsiminin gelişiyle hareketlenen göçmen kuş trafiğinin yaşandığı Van Gölü Havzası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sıkı denetimleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlükleri tarafından sürekli avcıların takip edilmesiyle kuş sayılarında günden güne artış yaşanmasını sağlıyor.
Havzada, aralarında nesli tükenmek üzere olan türlerinde bulunduğu 250 önemli türe ev sahipliği yapan Erciş Çelebibağ, Muradiye Bendimahi, Karasu Deltası, Akgöl, Erçek, Çaldıran Kaz Gölü, Hıdır Menteş Gölü, Van Kalesi Sulak Alanı, Gevaş Göründü, Dilkaya ve Reşadiye Sazlığı, sıkı denetimlerden yana bu yıl da büyük artış yaşıyor.
Van Gölü'nün hemen doğusunda lavların yığılmasıyla oluşan, 114 kilometre karelik alanıyla havzadaki en büyük ikinci göl olan Erçek Gölü Havzası da koruma tedbirleriyle kuşlar için adeta özel alan haline geldi.
YYÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Atilla Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle Erçek Gölü'nde yerli ve göçmen türlerin sayılarında artış yaşandığını ifade etti.
Göçmen türlerin havaların ısınmasıyla beraber alana gelmeye ve üremeye başladığını aktaran Durmuş, sayılarında artış gözlemlenen türlerden birisinin de Dikkuyrukların olduğunu anlattı.
Arin Gölü ile beraber Erçek Gölü'ne de çok ciddi sayıda Dikkuyruk geldiğini aktaran Durmuş, "Erçek Gölü'nün avantajı, koruma bölgesi olması ve yaklaşık 4 yıldır bakanlık denetiminde ava yasak bölge ilan edilmesi. Bundan dolayı türler burayı çok fazla tercih ediyor ve üreme olayını rahat gerçekleştiriyorlar. Bununla beraber diğer sulak alanlarda da ciddi bir hareketlilik söz konusu. Alanda ilk gözlemlediğimiz flamingoların yavaş yavaş gelmeye başlamalarıydı. Çok küçük gruplar halinde geldiler. Ama havaların ısınmasıyla beraber çok yüksek oranda flamingo gelecektir" diye konuştu.
"Dikkuyruk, Erçek Gölü'nde daha rahat ürüyor"
Dikkuyrukların bu yıl ki sayılarında yaşanan büyük artışın, kendileri için uygun şartların sağlanmasına bağlayan Durmuş, bu türün üremesi için özel alanlar gerektiğini, özel alanların da Erçek ve Arin Gölü'nde çok iyi şekilde sağlandığını kaydetti.
Dikkuyrukların dünyada nesli tükenmek üzere olan bir tür olduğuna da dikkati çeken Durmuş, şöyle konuştu:
"Türkiye geneline baktığımız zaman da yaklaşık 2 bine yakın Dikkuyruk var ve bunun bin tanesi Van Gölü Havzası'na geliyor. Önce Arin Gölü'ne oradan da Erçek Gölü'ne gelerek dağılıyor ve binin üzerinde sayıya ulaşıyor. Bu sayının artması ve üreme alanlarının koruma altına alınması Dikkuyrukların bu bölgeleri tercih etmesi elbette sevindiricidir. Bu alanlarda ne kadar fazla ürerlerse dünya ölçeğinde türün sayısı o kadar artmış olacak. Havzada en son 231 kuş türü vardı. Bu bakanlığın yaptığımız envanter çalışmalarında Van Gölü Havzası'ndaki kuş türü sayısı 250'ye çıktı. Bu da en son kayıt olarak bakanlık envanterine girmiş oldu. Bu türlerin içerisinde en önemli tür Dikkuyruk ördek. Buna benzer yırtıcı türlerimiz de var. Ama sulak alanlarda karşımıza çıkan en önemli tür Dikkuyruktur. Bayrak türü olarak bu bölgede bulunuyor."
Avcılara yasal çerçevede ve belirlenen türleri av sezonunda avlamaları koşuluyla müsaade edildiğini anımsatan Durmuş, onun dışında özellikle bölgede yaşayan vatandaşlardan bu türleri hedef olarak görmemelerini istedi.
Durmuş, koruma ve uygun ortam sunulmasının devam etmesiyle ileri ki dönemlerde türlerin sayılarında da artış beklediklerini belirterek, tekrar bir sayım yapılabileceğini aktardı.
Son Dakika › Yerel › Kuş Cennetinde 'Dikkuyruk' Sevinci - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?