Muğla'daki üç mahallenin sakinleri, bölgede bulunan barajın dolum oranına ulaşması nedeniyle sularının dereye akıtılmasına tepki göstererek, boşa akıtılan suların, tarlalarını sulamak için mahallelerine tahsis edilmesini talep etti.
Yatağan ilçesine bağlı Yenikarakuyu Mahallesi'nde bulunan DSİ'ye ait Kazan Göleti ile Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi'ndeki Bayır Barajı'nın su dolum oranına ulaşması nedeniyle sularının Bozalan Çayı'na bırakılmasına tepki gösterdi.
Barajdaki suların yaklaşık 15 gündür boşa akıtıldığını iddia eden Akgedik Mahalle Muhtarı Yaşar Uğur, baraj ve gölet arasında yaşamalarına rağmen, sudan yararlanamadıklarına işaret etti.
Barajın suladığı alanın 4 bin dekar olarak projelendirildiğini fakat 400 dekarlık alanı suladığını belirten Uğur, şöyle konuştu:
"Bayır Ovası, Çatak Mahallesi ile Bozalan mevkisinde genellikle küçük bahçeler var ve buradaki vatandaşlar bu bahçelerde, sadece kendi ihtiyaçları kadar ürün yetiştiriyor. Fakat su verilmeyen 3 bin dekarlık alandaki çiftçilerimiz, bu işten ekmek kazanmaya çalışıyor. Su verilmediği için de kendileri kuru mahsul olan buğday ve arpa gibi ürünler yetiştiriyor."
"Bölgede çiftçilik yapmak külfetli"
Kazan Göleti ve Bayır Barajı'nda gerekli altyapı çalışmaları yapıldığı takdirde, buradaki suların bölgelerindeki tarım arazilerini de sulayabileceğini anlatan Uğur, "DSİ'nin sulama alanının dışında kalan alanlar için kanal yapmak mümkün. Fakat bunun için mahalle muhtarlığının ve bölge halkının yeterli gücü yok. Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, bu sorunu çözebilir. Fakat kendileri bütçelerinin yetersiz olduğunu belirtiyor" dedi.
Uğur, baraj suyunun tarım arazilerinde kullanılmasının, kuyu suyundan daha hesaplı olduğunun altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çiftçi, baraj suyundan faydalanmak isterse yılda bir defaya mahsus dekar başına yaklaşık 50 lira ödüyor. Fakat bu imkanı olmayan çiftçiler, kuyu suyunu kullanmak için dekar başına yaklaşık 200 lira ödemektedir. Bu sebeple bölge topraklarında çiftçilik yapmak çok külfetli olmaktadır. Bu konunun tek çözümü ise baraj ve gölet sularının bölgeye ulaştırılmasıdır."
Öte yandan Bayır Barajı ve Kazan Göleti'nin sulama işlemlerini yürüten Menteşe Havzası Sulama Birliği yetkilileri, sulama alanı dışında kalan alanların altyapıları ilgili kurumlar tarafından yapılırsa her iki su birikim sahasından tüm bölgeyi sulayabileceklerini bildirdi.
Son Dakika › Yerel › Mahalle Sakinleri Sulama Suyu İçin Tahsis İstedi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?