Mersin ve Şili'nin Valparaıso Kenti Kardeş Oldu - Son Dakika
Yerel

Mersin ve Şili'nin Valparaıso Kenti Kardeş Oldu

Mersin ve Şili\'nin Valparaıso Kenti Kardeş Oldu

Mersin ile Şili Cumhuriyeti'nin Valparaiso kenti arasında 'kardeş şehir anlaşması' imzalandı.

26.03.2012 17:05

Mersin ile Şili Cumhuriyeti'nin Valparaiso kenti arasında 'kardeş şehir anlaşması' imzalandı. Böylece, Türkiye ile Şili arasında da ilk anlaşmaya imza atılmış oldu.

İki kent arasındaki 'Kardeş Şehir İmza Protokolü' töreni HiltonSA Oteli'nde gerçekleştirildi. Törene Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Şili Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Jorge Arancibia, Valparaiso Belediye Başkanı Jorge Castro, Mersin Milletvekillerimiz Nebi Bozkurt ile Aytuğ Atıcı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ve il protokolü katıldı.

Törende bir konuşma yapan Vali Güzeloğlu, hem Mersin hem de Valparaiso kentleri açısından tarihi bir gün yaşandığını söyledi. Mersin'in Akdeniz'in incisi, Şili Cumhuriyeti'nin ise Atlantik'in elması olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, "İki kentimizin kardeş şehir olmaları büyük önem taşımaktadır. Mesafeler ne kadar uzak olursa olsun, içtenlik ve sıcaklık birbirini çok güçlü bir şekilde buluyor ve kucaklaşıyor. Şili Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuruluşundan sonra ilk tanıyan Güney Amerika ülkesi olmasının yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'ncü kuruluş yıldönümüne giden yolda başlayan bu dostluğun, ekonomik ve kültürel ilişkiler adına da büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Türkiye ile Şili arasında tesis edilen kardeşlik, iki ülke arasındaki ilk anlaşma olması nedeniyle ayrı bir değer taşıyor. Bugün başlayan kardeşlik süreci, her iki ülke ve her iki kente çok önemli kazanımlar taşıyacaktır" dedi.

Mersin ve Valparaiso kentlerinin birçok benzer yönü olduğunu anlatan Güzeloğlu, "Her iki kentin insanlarının sıcakkanlı olması önemli bir özellik. Unutulmamalıdır ki, insanlar arasında başlayan güzel ilişkiler daha sonra ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin temelini oluşturur. Bu bakımdan bizler, Mersin'in bir dünya kenti olduğunu ve ilimizin dünyaya aktaracağı birçok zenginliği bünyesinde barındırdığını düşünüyoruz. Bugünden sonra Valparaiso Mersin'in kardeşi olarak, Mersin'i tanıtan ve temsil eden bir kent olarak anılacaktır. Mersin de Akdeniz'in en güzel köşesinde kardeşi Valparaiso'yu Akdeniz'e ve tüm dünyaya tanıtan bir il olacaktır. Şehirler arasındaki karşılıklı değişiklik ve birbirini tanımak noktasındaki elçilik büyüyerek devam edecek, Türkiye-Şili dostluğu sonsuza dek sürecektir. Yaşasın Mersin Valparasio, yaşasın Türkiye Şili Cumhuriyeti dostluğu" diye konuştu.

Gençlik yıllarında Şilili Şair Pablo Neruda'nın kitaplarını okuduğunu aktaran Güzeloğlu, "Neruda, aklımda kalan ve 'Yaşadığımı İtiraf Ediyorum' cümlesiyle başlayan kitabında, Valparaiso'dan aldığı ilhamı ve insan sevgisini tüm dünyaya taşımıştı. Şimdi bu kente; dünyaya barışı, kardeşliği, iç içe ve birlikte yaşamayı sunan Mersin de katkı sağlayarak, barış ve kardeşlik mesajlarını daha güçlü bir şekilde tüm dünyaya ulaştırmaktadır" ifadelerini kullandı.

Şili Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Jorge Arancibia da "Kağıt üzerinde değil ruhumuzla kardeş olmalıyız. 'Neden Mersin ile kardeş şehir olmak istiyorsunuz?' diye sorulursa, 'Türkiye'de kendimi evimde gibi hissediyorum' cevabını verebilirim" dedi.

Valparaiso Belediye Başkanı Jorge Castro ise Valparaiso ile Mersin'in benzer yönleri olduğuna dikkat çekerek, her iki ilin de tarihi mekanlara sahip olduğunu belirtti ve kentler arasındaki kardeşliğin ömür boyu sürmesini diledi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da Almanya, Japonya ve Suriye'de Mersin'in kardeş şehirlerinin olduğunu, bu anlaşmayla Mersin'in Amerika Kıtası'nda da kardeşi olduğunu ifade ederek, Büyükelçi Arancibia'ya Ahmet, Belediye Başkanı Castro'ya ise Mehmet ismini koyduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Macit Özcan ile Jorge Castro tarafından 'Kardeş Şehir İmza Protokolü' imzalandı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mersin ve Şili'nin Valparaıso Kenti Kardeş Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement