Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde üretilen nar, tezgahtaki yerini almaya başladı.
İlçe halkının geçim kaynağı arasında bulunan ve kilogramı 2 liradan satışa sunulan nar, vatandaşlardan ilgi görüyor.
Ekolojik Tarımsal Kalkınma ve Sosyal Dayanışma Derneği (GAP EKO DER) Başkanı Medet Abasoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma projesi kapsamında bölgede organik nar yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmaya çalıştıklarını söyledi.
Belirlenen yerlere 7 bin nar fidanı diktiklerini belirten Abbasoğlu, "İlçede yılda 600 ton nar üretimi yapılmaktadır. Bölge organik nar üreticiliği açısından önemli bir merkez olabilir. Tarım Bakanlığının bölgede kapsamlı bir çalışma yaparak nar üreticiliğini teşvik etmelidir. İlçede üretilen narların büyük bir bölümü iç pazarda tüketiliyor" dedi.
- Yün satıcıları alıcı bulamıyor
Siverek ilçesinde yün satıcıları, ürettikleri malzemeyi satamadıklarını belirtti.
Türkiye'nin önemli küçükbaş hayvan üretim merkezleri arasında yer alan ilçede besiciler, koyunların yünleri kırkmaya başladı. Özel olarak üretilen makas ve elektrikli makineyle hayvanlarının yünlerini keserek, elde ettikleri ürünü tekstil sektörüne ulaştırmaya çalışıyor.
Esnaf Mehmet Ali Koyuncu, yaptığı açıklamada ilçede küçükbaş hayvancılığın yaygın olduğunu söyledi.
Sentetik yünün daha çok kullanılmaya başlandığını belirten Koyuncu, "Eskiden ilçedeki yünleri Uşak, Adıyaman, Ankara gibi şehirlere satıyorduk. Ancak son yıllarda fabrikasyon yün dediğimiz sentetik yünün kullanılmasıyla kimse hakiki yünü almıyor. İç pazar ihtiyacının fazlası yün elimizde olduğu için 5 yıl önceki fiyattan satıyoruz. Böyle giderse yün fiyatları daha çok düşecek" dedi.
Son Dakika › Yerel › Şanlıurfa'dan Kısa Kısa - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?