Sinop'ta Kuaförlük Yapan Güllüoğlu: "Kazandığımız Para Ciddi Anlamda Bizi Mutlu Etmiyor" - Son Dakika
Yerel

Sinop'ta Kuaförlük Yapan Güllüoğlu: "Kazandığımız Para Ciddi Anlamda Bizi Mutlu Etmiyor"

Sinoplu kuaför Mustafa Hüseyin Güllüoğlu, "Kullandığımız malzemeler, ürünler her şey gayet güzel zamlanmışken aynı oranda biz tıraşa zam yapamıyoruz. Yapsak da bir anlam ifade etmiyor çünkü vatandaşın cebine giren para belli. Bu ülkede asgari ücretin kaç lira olduğu belli. Kazandığımız para ciddi anlamda bizi mutlu etmiyor" dedi. Kuaför Resul Özel ise "Düşünün 20 bin liraya bir eleman çalıştırıyorsanız yanınızda. 60 liradan kaç tane saç tıraşı yapacaksınız ki bir elemanın maaşı çıksın. Kira var, elektriğim 2 bin liranın altına düşmüyor" diye konuştu.

24.05.2023 13:32  Güncelleme: 16:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUSTAFA USTA

Sinoplu kuaför Mustafa Hüseyin Güllüoğlu, "Kullandığımız malzemeler, ürünler her şey gayet güzel zamlanmışken aynı oranda biz tıraşa zam yapamıyoruz. Yapsak da bir anlam ifade etmiyor çünkü vatandaşın cebine giren para belli. Bu ülkede asgari ücretin kaç lira olduğu belli" dedi. Kuaför Resul Özel ise "Düşünün 20 bin liraya bir eleman çalıştırıyorsanız yanınızda. 60 liradan kaç tane saç tıraşı yapacaksınız ki bir elemanın maaşı çıksın. Kira var, elektriğim 2 bin liranın altına düşmüyor" diye konuştu.

Sinop'ta erkek kuaförler işletme sahipleri, 60 TL olan saç kesim tarifesinden memnun olmadıklarını dile getirdi.

"KARIN DOYURMAK BİR SOMON EKMEKLE OLMUYOR"

Kuaför işletme sahibi Mustafa Hüseyin Güllüoğlu şunları söyledi:

"Son 2-3 seneden beri ekonomi gayet kötü ilerliyor. İnsanların tıraş ihtiyaçlarını bir şekilde görüyoruz. İnsanlar ihtiyaçlarını karşılamak için geliyor buraya ama müşterilerimizden de fiyatlar konusunda şikayet var. Biz şu an aldığımız ücretlerle 4-5 sene öncesine baktığımız zaman şu anda para kazanmıyoruz demek hoş olmaz ama kazandığımız para ancak bizi idare etmeye ucu ucuna yetiyor. Kira çok büyük bir sorun. Sadece Sinop için değil bence yurt genelinde genel bir sorun. Kira ile de bitmiyor. Elektriğimiz, doğal gazımız, suyumuz, kullandığımız tüm malzemeler hepsine gayet bol miktarda zam gelmiş durumda. Onun haricinde SGK ödemelerimiz var. Bir bireyin SGK ödemesi ortalama aylık 3 bin 500 lira civarında. BAĞ-KUR ödemesi de var. Onun haricinde kullandığımız malzemeler, ürünler her şey gayet güzel zamlanmışken aynı oranda biz tıraşa zam yapamıyoruz. Yapsak da bir anlam ifade etmiyor çünkü vatandaşın cebine giren para belli. Bu ülkede asgari ücretin kaç lira olduğu belli. Bir asgari ücret ile kimsenin geçinme şansı yok. Bu memlekette bir kira 5 bin lira, 10 bin lira olduktan sonra Sinop daha sakin bir il olmasına rağmen en düşük kira 5 bin lirada başlıyor. Kazandığımız para ciddi anlamda bizi mutlu etmiyor. Evet karnımız doyuyor ama karın doyurmak bir somon ekmekle olmuyor. Dediğim gibi kazandığımız para bizi mutlu etmiyor. Ben dahil kimsenin de mutlu olduğunu düşünmüyorum."

"60 LİRAYA SAÇ KESİM ÜCRETİ ÇOK UCUZ"

Kuaför işletme sahibi olan Resul Özel ise şunları söyledi:

"Çok fahiş fiyatta kiralar veriyoruz. Geçen sene tuttuğum işyerimi geçen ay dükkan sahibi telefon açarak yüzde 82,5 zam yapacağını söyledi. Çok olduğunu söyledim. Kusura bakma. Hükümet tarafından verilen tefe ve tüfe oranından kirada yüzde 82,5 zam olacağını söyledi. Bizim geçen sene 8. ayda almış olduğumuz fiyat tarifesine göre şu anda saç kesim 60 lira olarak nitelendiriliyor. Haliyle geçen sene 8. ayda aldığımız fiyat tarifesi, 9 ay geçmesine rağmen güncelliğini yitirmiş olup, almış olduğumuz malzemeler olsun, ekonomik sıkıntılardaki ev giderlerimiz olsun yüzde 100'ün üzerinde zamlandı. 60 liraya saç tıraşının olamayacağını ve 30 yıllık bu sanat içerisinde yapmış olduğumuz hizmetin 60 lira olamayacağını esnaf ve sanatkarlar odası başkanına ve meslek grubundaki arkadaşlara söyledim. En basit örneği bir bayan kuaföründeki 15 dakikalık saç kesimi 150 lira. 60 liraya saç kesim ücreti çok ucuz. Yine en basit örneği; bir araç yıkama 120 lira olmuş. Bunu ayda 4 sefer yıkayan arkadaşlarımızın saç tıraşında da makul bir fiyat verebileceğini düşünüyorum. Kazandığım para kesinlikle yetmiyor. Asgari ücrete zam yapacak olan hükümet 13 bin TL olacağını söylüyor. Yanımda çalışan ustalarımın da sigortalarının da 5-5 buçuk bin lira olacağını söylüyorlar. Bu da 18-19 bin liraya tekabül ediyor. Düşünün 20 bin liraya bir eleman çalıştırıyorsanız yanınızda. 60 liradan kaç tane saç tıraşı yapacaksınız ki bir elemanın maaşı çıksın. Kira var. Elektriğim 2 bin liranın altına düşmüyor. Doğalgaz da 2 bin liranın altına düşmüyor. Bunun haricinde malzeme giderlerimiz de var. Aklınıza gelebilecek 13 tür vergi mükellefeyiz şu anda burada. Bu da şu anki şartlarda bu fiyatlarla yapacağımızı düşünmüyoruz. Bu şekilde giderse kendi ayağımıza sıkmış oluruz."

Sinop\'ta Kuaförlük Yapan Güllüoğlu: "Kazandığımız Para Ciddi Anlamda Bizi Mutlu Etmiyor"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Sinop'ta Kuaförlük Yapan Güllüoğlu: 'Kazandığımız Para Ciddi Anlamda Bizi Mutlu Etmiyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement